Aquest estiu, tots els nens i nenes haurien de tenir l’oportunitat d’escollir almenys una lectura i trobar moments per endinsar-se en ella. Llegir per seguir creixent i aprenent coses noves durant l’estiu.
En aquest recopilatori trobareu lectures per evadir-se, per somniar, però també per seguir presents i reflexionar sobre l’actualitat que no s’atura.
Prohibit fer-se petons?
D’Anne Hassel i il·lustrat per Eva Künzel
Takatuka editorial
Edat recomanada: 2 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Al nostre país tenim un marc polític i jurídic molt clar respecte a la igualtat de totes les persones, però encara dista molt de ser tractat amb normalitat a les nostres pràctiques socials. Cal, ara més que mai, més educació en el respecte, en la diversitat sexual i afectiva, i en la diversitat de famílies. Aquesta proposta de Takatuka ho explica la mar de bé, en un llenguatge fàcil d’entendre i en unes il·lustracions clares perquè ho entengui tothom més enllà dels més petits de casa. Prohibit fer-se petons? ens presenta a les típiques parelles d’animals expressant afecte. Tot és com sempre fins que algunes parelles d’animals trenquen aquest ordre aparentment normal. Pot fer petons el senyor teixó a la senyora Llebre, o el senyor Tortuga al senyor Tortuga i la senyora Oca a la senyora Oca? No tots ho veuen amb bons ulls. Però per què uns poden fer-se petons i altres no? Les noves parelles faran entendre a la resta d’animals que el seu amor és tan vàlid i bo com el de totes les parelles. Perquè al final el que realment és important és estimar-se. I quan ens estimem, ens fem petons! Hi ha qüestions ben senzilles, però cabdals que s’han d’ensenyar des de petits.
Borda, George!
De Jules Feiffer
Editorial EntreDos
Edat recomanada: A partir de 3 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Un llibre divertit per aprendre a reconèixer els animals i sobretot passar una bona estona en família llegint en veu alta i interpretant tots els seus sons. El conte explica que quan la mare del George, un gos cadell, li demana que bordi, aquest miola, gruny… fa de tot menys bordar. Què li deu passar al George? Tan bon punt obre la boca li surt un marrameu de gat, un qüec–qüec d’ànec, un oinc oinc de porquet, i fins i tot un muuu de vaca. Al final hauran de fer una visita al veterinari perquè els doni un cop de mà. Un llibre interactiu amb el qual ens ho passarem molt bé i segur que acabem rient. Les seves il·lustracions tenen un estil molt de còmic, de traç senzill i de colors atrevits amb tocs d’humor i expressivitat que donen vida als diferents personatges. Però també és un àlbum perfecte per parlar d’emocions, per totes les expressions que fan tant el George com la seva mare. Prepareu-vos pel seu final inesperat!
La excursión del señor Gumpy
De John Burningham
Editorial Galimatazo
Edat recomanada: A partir de 3 anys
L’editorial Galimatazo és una editorial petitona que publica literatura infantil i juvenil per a totes les edats. A més els edita seguint criteris de sostenibilitat i responsabilitat social, tota una declaració de principis. Aquest mes d’abril ha publicat una petita joieta inèdita en llengua castellana, es tracta d’una de les obres més icòniques i populars del cèlebre John Burningham, marit també de la coneguda autora de contes Helen Oxenbury. La excursión del señor Gumpy explica un peculiar dia a la vida del senyor Gumpy, el seu protagonista. Aquest decideix fer un passeig amb la seva barca, però pel camí s’aniran afegint al seu fantàstic pla: nens i nenes, un conill, un gat, un gos i molts d’altres amics. Tots omplen la barca, i aquesta està tan plena que és difícil mantenir l’equilibri i que no es tombi. Ho aconseguiran? Al final viuen un dia ple d’aventures i diversió. Un dels punts forts d’aquest bonic conte són les seves il·lustracions realitzades en diferents estils i tècniques a on s’alterna el color i el blanc i negre.
Con el tiempo
De Isabel Minhós Martins i il·lustrat per Madalena Matoso
Editorial Fulgencio Pimentel e hijos
Edat recomanada: A partir de 3 anys
El tàndem format per Madalena Matoso i Isabel Minhós Martins de la factoria Planeta Tangerina sempre aconsegueixen autèntiques poesies visuals i escrites amb els seus àlbums il·lustrats. En aquesta ocasió ens parlen del pas del temps, un concepte que a l’estiu amb les més de 12 setmanes de vacances que tenen les criatures costa d’entendre, però és ben real. A les dobles pàgines d’aquest llibre veurem com el temps passa al nostre voltant i a nosaltres mateixos també. El pas del temps ens canvia i ens transforma per dins i per fora. Ens fa créixer, ens fa aprendre coses noves, però també ens fa perdre’n d’altres. El pas del temps fa tornar velles les coses, però també amb el temps es poden tornar modernes. Pot ser que al principi no ens en adonem, però amb el temps ho notem i ho percebem. Una lectura molt reflexiva que ens ajudarà a entendre un concepte tan abstracte com el pas del temps. A més aquest llibre ha estat guardonat amb diversos premis i reconeixements a Portugal.
En el taller. Un libro para iluminar
De Carron Brown i il·lustrat per Charlie Davis
Editorial Astronave
Edat recomanada: A partir de 3 anys
L’editorial Astronave és el segell de literatura infantil, juvenil i crossover de la famosa editorial de còmic i llibre il·lustrat, Norma Editorial. Una de les sèries amb més èxit d’aquest segell infantil és la de llibres per il·luminar. Ara han tret un nou títol dedicat al taller mecànic. El llibre presenta a una família que se li acaba d’espatllar el cotxe aquests han de trucar a la grua perquè remolquin el cotxe i el portin al taller. Allà l’arreglaran mentre el petit lector aprèn tots els passos per fer-ho, i també les eines que fan servir, com són els cotxes per dins, quins espais existeixen en un taller mecànic i molt més. Com sempre aquests elements es descobreixen quan s’il·lumina el dors de la pàgina amb una llum. Un entretingut llibre amb il·lustracions a tot color i amb un cert estil vintage. Perfecte per als amants i seguidors de qualsevol vehicle motoritzat.
El bosc dels germans
De Yukiko Noritake
Editorial Coco Books
Edat recomanada: A partir de 4 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Aquest àlbum il·lustrat d’estil naïf relata dues històries paral·leles amb un mateix inici però amb continuïtats ben diferents. Dos germans hereten un bosc, troben una parella i inicien una vida plegats. Cadascun interpreta la seva manera d’entendre la natura i relacionar-s’hi. El primer s’hi instal·la, li agrada i gaudeix de l’espai tal com és, i es nodreix del que li ofereix el seu entorn. El segon vol fer espai al bosc per dur a terme el seu projecte somniat sense tenir res més en compte. Dues visions diferents que mostren maneres de viure la natura, admirar-la, mostrar-la, apropar-s’hi, adaptar-s’hi i entendre-la. Una metàfora meravellosa de com les nostres accions donen forma al món que ens envolta i deixen sempre la seva empremta. Un llibre que convida a reflexionar sobre el projecte de vida de cadascú, sense judicis. Però també sense oblidar que el dia de demà serà la natura la que ens permetrà la nostra supervivència si som capaços de conviure-hi i preservar-la.
La vida en el océano. Secretos y curiosidades del mundo marino
De Julia Rothman
Editorial Errata Naturae
Edat recomanada: A partir de 4 anys
Un llibre en forma de guia o quadern de viatge que convida al seu lector a submergir-se al fons marí i recorre a través de les seves pàgines els oceans i mars del nostre planeta. La seva autora i il·lustradora Julia Rothman ens parla de com es van formar els oceans, les característiques del fons marí, les marees i els corrents. a més de resoldre el misteri de per què la seva aigua és salada. Cada capítol està dedicat a les diferents criatures marines que els habiten il·lustrades en gran detall des de crustacis fins a cetacis, del més petit com el fitoplàncton fins al més gran, com les balenes. També hi ha un capítol dedicat als humans i al seu impacte al món marí observant les embarcacions i els fars que hem construït, el greu problema del plàstic i l’escalfament global del planeta reflectit en la temperatura de l’aigua del mar.
Carbassa
De Susana Peix. Il·lustracions de Carolina Luzón
Thule Ediciones
Edat recomanada: 5 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Aquesta és la història de l’amor incondicional entre una mare i la seva criatura. La petita elefanteta és diferent a les altres cries de la bandada, ella és més petita i té la pell d’un calor ataronjat. Per això la seva mare li posa de nom Carbassa. Des d’un inici la resta dels elefants la veuen diferent i per aquest fet la menystenen, li troben tots els defectes i no la volen al grup. La Carbassa no entén ben bé que passa però la seva mare n’és ben conscient. Aquest rebuig farà que la mare elefant prengui una decisió radical, abandonar la bandada encara que va encontra de la llei dels elefants. Però ella prefereix criar la seva filla tota sola, enfrontant-se a tots els perills, i cercant nous amics i amigues que l’estimin per la seva natura i no pel seu aspecte. Un àlbum dolçament il·lustrat amb la tècnica del collage i en tons grisos i ataronjats. Una excel·lent reflexió sobre com encara ara a la societat actual li costa acceptar a tot aquell que és diferent i se surt de la norma.
L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat
De Àngel Panyella i il·lustracions d’Aida Iglesias de Prada
Pol·len Edicions
Edat recomanada: A partir de 6 anys
Un dels fets característics del nostre planeta és la biodiversitat. Fins ara s’han estudiat i identificat més de dos milions d’espècies, però es creu que la xifra real estaria per sobre dels nou milions. El problema és que cada any desapareixen unes 50.000 espècies, la causa d’aquest desastre natural la trobem en la forma de vida que portem els humans. Aquestes dades sorgeixen en la conversa que mantenen les dues protagonistes d’aquest conte, la Daniela, una nena de 10 anys i la Trunix, una extraterrestre, que ve de visita a la Terra. Juntes buscaran la manera de fer canviar aquesta situació i pensaran formes de cuidar aquesta biodiversitat tan preuada i única que tenim. Aquest conte està basat en un article de Daniel Sol, investigador del CSIC al CREAF de Bellaterra, exposada en el número 103 de la revista Mètode. Una bona lectura per reflexionar plegats sobre la importància de cuidar i estimar el nostre món.
Col·lecció aventura
De Eva Ayné López amb il·lustracions: Lara Sánchez Guirado
Editorial Salvatella
Edat recomanada: A partir de 6 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Durant les vacances d’estiu també hi ha estones per seguir aprenent i repassant el que han après. L’editorial Salvatella ha estrenat una nova col·lecció de quaderns competencials, multidisciplinaris i multinivell. En ells, els nens i nenes treballaran les matemàtiques i la llengua, així com l’educació artística, emocional i social a través d’una història protagonitzada per pirates i egipcis. El nivell 1 està orientat a nens i nenes de Cicle Inicial, de 6 a 8 anys, mentre que el nivell 2 està destinat a infants de Cicle Mitjà, de 8 a 10 anys. En realitat, aquests quaderns s’adapten a les necessitats de cada infant dins d’aquestes franges. Disponible en català i castellà i a un preu ben assequible.
Locos por la historia
De Bonalletra Alcompás
Shackleton Kids
Edat recomanada: 8 anys
Un nou títol dins la col·lecció dedicada a la Història i a la Geografia de l’editorial Shackleton Kids dedicada a publicar llibres divulgatius per a nens i nenes. Els fets històrics poden semblar avorrits, però si es repassen des de les anècdotes i les curiositats de ben segur que la cosa canvia. Això és el que fa aquest llibre que es pot convertir en un molt bon entreteniment per a tota la família aquest estiu. Tots sabem que a Egipte hi havia piràmides i que els cavallers medievals eren formidables guerrers. Però sabies que a l’antiga Roma, els banys eren públics i tothom feia servir la mateixa esponja? O que els grecs són els inventors del famós yo–yo? Una proposta que convida a divertir-se i a aprendre més sobre els nostres avantpassats i els fets més rellevants de la nostra història. Amb explicacions clares i concises amb un to pedagògic, i amb il·lustracions plenes de tocs d’humor.
La nena del far
D’Annet Schaap
Pagès editors
Edat recomanada: 10 anys
Aquesta és la història de la Llumeta, la filla del faroner, que cada vespre puja els seixanta-un graons per encendre el llum del far. Una nit de tempesta però no li queden més mistos i no el pot encendre, aleshores tot comença a anar malament. Un relat ple d’aventures i que enganxa des de la primera pàgina pel seu llenguatge proper i pel món que descriu en gran detall que sembla que hi entris a dins i tot. A on hi apareixen éssers marins misteriosos, criatures fantàstiques i pirates ferotges. La Llumeta aprendrà a ser valenta i demostrarà ser capaç de més del que mai s’hauria imaginat. Aquesta novel·la ha estat traduïda a més de deu llengües i ha aconseguit diversos premis arreu. Aquí fa ben poc que ha estat guardonada amb el Premi Llibreter d’aquest 2021.
1 comentari
Aquesta selecció està ben pensada pel que fa a la temàtica i el contingut. Tot i així hi trobo un desequilibri pel que fa a l’autoria dels 12 llibres.
Hi ha 9 autors estrangers enfront de 3 autors catalans. Actualment a Catalunya tenim molts autors de literatura infantil i juvenil de gran qualitat i… si a casa nostra els ignoren (o no els coneixen o ni els valoren) no anem bé.
D’altra banda considero que també hi ha un desequilibri entre els llibres editats en castellà 5, i en català 7, tenint en compte que tots els catalans (menys 2) també tenen la versió castellana.