Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Vigileu! Aquí hi ha un virus! És el virus de l’Exèrcit, un virus militar!”. Amb aquest eslògan i a tall de performance, una vintena de membres de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació ha “precintat” l’estand de l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament, que avui obria les portes de la 28a edició. La queixa de la plataforma, tot i que no és nova, sí que s’ha mostrat més contundent que en anteriors ocasions. I és que enguany l’Exèrcit ha passat dels 36 metres quadrats habituals a quasi 100. Un fet que el portaveu de Desmilitaritzem, Jordi Muñoz, valora com una “provocació” i ha insistit en què no es tracta d’una oferta educativa sinó “d’un reclutament”.
Muñoz fa aquesta valoració perquè el Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona ja es van pronunciar en contra la presència de les Forces Armades al Saló de l’Ensenyament i van aprovar una moció i una declaració institucional. La moció del Parlament insta el Govern a evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i evitar també que sigui present a espais educatius i promocionals com el Saló de l’Ensenyament o el Saló de la Infància. Per això, des de Desmilitaritzem, fan una crida a les institucions a complir amb les mocions institucionals per a la desmilitarització de l’educació.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha volgut treure ferro a l’assumpte: “L’espai que ocupa l’exèrcit és menys de l’1%, no ens centrarem en això”. Baiget ha insistit en què dels 8.500 metres totals que ocupa el Saló, la parada de l’Exèrcit no arriba als 100 metres i que per tant “no representa ni un 1%”. Tot això, promet, que demanaran explicacions a Fira de Barcelona en la propera Junta General. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha afirmat que el seu departament ja ha fet “tot el que havia de fer” en relació a aquest debat.
“Sempre hem tingut problemes de capacitat”. Així justifica el Coronel Delegat de Defensa a Catalunya, Luís Castuera, l’ampliació d’espai. “Vam sol·licitar més espai per estar més còmodes i evitar aglomeracions” ha esbotzat. Castuera ha esquivat entrar en valoracions en relació al revolt mediàtic dels últims dies. “Tots els ciutadans tenen dret a accedir al sistema educatiu de les forces armades, no tenim res més a opinar” ha conclòs. Segons dades consultades per aquest diari, l’any 2016 80 persones van ingressar per Militar de Tropa i Marineria de les Forces Armades a Catalunya. Una dada que contrasta amb les 1.500 que ha dit el coronel Castuera que van ingressar a l’Exèrcit a Catalunya.
A la parada de l’Exèrcit s’acosten cada any uns 8.000 curiosos –segons dades de l’Exèrcit–. No obstant això, molts s’acosten més per curiositat que per interès real. Com el Martí Serrano, l’Oriol Alarcón i el David Reyes, tres amics de classe: “Jo no m’ho plantejo realment, en realitat hem vingut a conèixer altres sortides professionals”, tot i que “si ets un noi aventurer que t’agrada viure aventures està bé perquè viatges molt”. Alguns, però, sí que ho tenen clar. “M”han explicat sobre l’ofici de militar, les oposicions, els estudis necessaris… A mi m’agradaria ser militar o policia. Per mi és una opció, m’ho plantejo realment” assegura Erika Galan, de 14 anys.
Des de la plataforma Desmilitaritzem es mostren optimistes i confien en què serà el darrer any de l’Exèrcit al Saló, un espai que “ensenya a matar i a resoldre els conflictes de manera violenta, causant mort, odi i guerres”.