La Generalitat ampliarà per segon any consecutiu la plantilla de docents de Catalunya per fer front a un volum d’alumnat que no para de créixer. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat la dotació de 790 noves places en centres públics, a les quals s’afegiran prop de 400 mestres especialistes en atenció a la diversitat. Aquestes places han de servir per entomar l’entrada al sistema educatiu de 12.796 alumnes més que el curs anterior. Està previst que aquest setembre inciïn el curs en els diferents ensenyaments a Catalunya fins a un milió i mig d’estudiants.
“Estem consolidant una tendència”, ha expressat Rigau, per fer referència a que aquest és el segon any que s’augmenta el cos de professors després d’un cicle de tres anys de retallades i congelacions de plantilla. El curs 2014-2015 començarà amb 65.577 mestres, 1.615 més que fa dos cursos, però encara lluny dels 67.045 docents que hi havia abans que la crisi entrés de ple a les aules l’any 2011. Aquella retallada de plantilla, sumada a l’increment d’estudiants, va comportar un augment de la càrrega lectiva sobre els docents que encara es manté avui.
Els qui més notaran l’increment d’alumnes són els centres de Secundària i la Formació Professional. L’ESO haurà d’assumir 5.492 estudiants més que el curs anterior (un 1,9%) i la FP poc més de 5.000 en total. En canvi, l’etapa d’Infantil segueix patint la davallada de la natalitat, que ha comportant en els darrers anys el tancament d’alguns centres. El proper curs iniciaran P-3 quasi 3.000 nens i nenes menys que l’anterior, una caiguda d’un 3,7%.
La quantitat d’alumnes per aula és manté similar a la de cursos anteriors. Una vegada més la consellera ha defensat que la Generalitat no ha aplicat l’increment de ràtios del 20% que va decretar el ministre José Ignacio Wert i que justament aquest estiu el seu successor, Íñigo Méndez de Vigo, ha anul·lat. Segons els seus comptes, el 89% d’escoles de Primària tenen 25 alumnes o menys per classe, i el 85% dels de Secundària en tenen 30 o menys.
Pel que fa als 400 nous mestres especialistes en treballar en alumnat amb necessitats educatives específiques, Rigau ha volgut remarcar que es tracta d’una aposta per a l’atenció a la diversitat. Entre ells hi ha 211 educadors destinats a unitats de suport educatiu especial (USEE), 93 tècnics d’integració social (TIS) i 56 tècnics d’educació infantil (TEI). Una part substancial d’aquests docents aniran destinats a “centres d’alta complexitat”, la terminologia que utilitza Ensenyament per referir-se a escoles i instituts en barris empobrits.
Més beques menjador i per material escolar
En la roda de premsa de presentació del curs 2014-2015, la consellera també ha volgut celebrar la millora pressupostària d’ajudes socials com són les beques menjador o als llibres de text.
En la mateixa línea que el curs anterior, la Generalitat amplia els diners de beques menjador que es repartiran, segons les previsions, a 80.000 beneficiaris, dels quals 5.000 correspondrien a alumnes d’ESO, que fins ara no rebien cap ajuda. En total seran 48 milions els que s’hi destinaran –el curs passat en van ser 46,8–, tot i que la consellera ha insistit que la partida és oberta, de manera que si hi ha més demandants que compleixin els requisits es podria ampliar encara més, tal com va passar l’any passat.
La principal novetat d’aquest curs són les beques menjador a les escoles bressol, que fins ara no existien –només en cas que algun Ajuntament se’n cuidés–. A partir d’ara Ensenyament cobrirà 3.300 ajudes amb un pressupost de quasi 3 milions d’euros.
Pel que fa als llibres de text, es destinaran 4 milions –l’any passat 2,5– a 968 centres educatius. En aquest cas la Generalitat opta perquè siguin els centres i no les famílies les que gestionin els recursos. Aquest augment ve acompanyat de la recuperació d’aquestes ajudes per part del Ministeri d’Educació –24 milions anuals per a totes les comunitats autònomes– i després que una comunitat com el País Valencià hagi anunciat aquesta setmana un pla de gratuïtat per a aquests materials.
CCOO acusa Rigau de “triomfalista”
La primera reacció a la roda de premsa de Rigau ha arribat per part del sindicat Comissions Obreres, que considera “triomfalista” i “electoralista” el discurs de la consellera en ressaltar un increment de recursos que, segons el sindicat, són “insuficients i no ens situen, ni de bon tros, en el nivell d’inversió que Catalunya necessita”.
Des de CCOO recorden que “ni tan sols s’arriba a igualar” el pressupost de la mateixa conselleria l’any 2011. La partida destinada a l’educació l’any 2015 és de 4.432 milions d’euros, 293 milions més que l’any 2013 però, tal com denuncia CCOO, però amb tot 411 milions menys que fa quatre anys. Aquesta davallada l’atribueix la Generalitat a la dràstica reducció de les transferències del Ministeri d’Educació.
El sindicat retreu també al Govern el fet de ser l’única comunitat autònoma que no convoca oposicions –en el cas català des de l’any 2010–. “No podem compartir l’optimisme de la consellera”, conclouen.