Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Què diuen les i els docents dels seus problemes

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    “Històries de l’escola”: una mirada sobre l’educació a Catalunya

    Yeray García

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    L’art de celebrar amb art

    Inma Buñuales Rodriguez
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El TSJC no ‘compra’ la resposta de Cambray i l’urgeix a complir la sentència del 25% en 15 dies

    Joan Domènechmaig 9, 20225 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Mentre els partits polítics encara discuteixen al voltant de la reforma de la Llei de Política Lingüística, com a forma de donar resposta a la sentència del 25% de les hores en castellà, el tribunal ha anat més ràpid. Ni la reforma d’aquesta llei, per donar rang de llengua d’ensenyament al castellà, ni l’anunci d’un “projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu a Catalunya”, són la resposta esperada. I per això la sala li diu al Govern que no està executant la sentència i insta específicament al conseller d’Educació que “en el termini màxim de 15 dies, dicti les instruccions” sobre l’ús de les dues llengües oficials en un percentatge que no podrà ser inferior al 25% en cap cas, i que ha d’incloure “com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d’una altra assignatura o matèria de caràcter troncal o anàleg”.

    En aquesta nova interlocutòria, que porta data de 4 de maig de 2022, queda clar que l’estratègia d’Educació per no acatar sense desacatar no ha funcionat del tot. “Cal reiterar que el que la sentencia disposa és una obligació de resultat que ha de ser efectiu i immediat i, en aquest aspecte, es constata una situació d’inexecució de la sentència un cop finalitzat el termini que la Generalitat de Catalunya disposava per a la seva execució”, diu el tribunal. La sala recorda a la Generalitat que té el dret a decidir les mesures per donar compliment a la sentència, però “no té la llibertat de no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional”.

    Asamblea por una Escuela Bilingüe, interès legítim?

    La sala dedica bona part de la interlocutòria a explicar que aquest pronunciament es fa a instàncies de la “Asamblea por una Escuela Bilingüe”, la qual va presentar escrit el 30 de març demanant l’execució forçosa de la sentència. El tribunal accepta “l’interès legítim” d’aquesta entitat, per diverses raons i després de citar nombrosa jurisprudència, i en canvi rebutja la de Vox i la de diversos diputats al Parlament de Catalunya que a títol individual van fer el mateix a partir del moment que el Govern català va detallar com pensava complir la sentència del 25%. Grosso modo, el tribunal considera que els primers estan legitimats perquè el tema del litigi està estretament lligats als seus fins estatutaris, mentre que als parlamentaris els diu que aquesta condició, segons diverses sentències, no converteix la persona en representant de l’interès general davant de la jurisdicció contenciós-administrativa.

    Al respecte, la reacció del Departament d’Educació ha estat immediata. El conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat aquesta mateixa tarda que el Govern presentarà un recurs de reposició contra aquesta interlocutòria, que no ha dubtat a qualificar reiteradament de “aberració” i “aberrant”. Segons Cambray, el tribunal s’ha extralimitat en diversos punts, en especial pel fet d’acceptar la legitimitat de la “Asamblea por una Escuela Bilingüe”, que és precisament un dels punts amb els quals discrepen dos dels magistrats membres de la sala, que presenten un vot particular. De fet, el ponent original, Eduard Paricio, és substituït com a ponent d’aquesta interlocutòria pel seu company Manuel Santos Morales a causa del vot particular. El recurs de la Generalitat se centrarà sobretot a negar aquesta legitimitat, però el cas és que els lletrats de la Generalitat ja s’hi van oposar en el transcurs d’aquest procediment i el tribunal ho ha desestimat.

    El conseller també ha demanat “màxim consens polític, social i pedagògic” per donar resposta a aquesta sentència, ha volgut “llençar un missatge de tranquil·litat a les direccions dels centres educatius, que no han de canviar res”, ha reiterat que “l’aprenentatge de les llengües no va de percentatges, sinó de pedagogia” i ha promès que “els propers anys hi haurà més català a les escoles del que hi ha ara”.

    Un nou actor: l’alta inspecció de l’Estat

    En el seu escrit, la Asamblea por una Escuela Bilingüe no demana només l’execució de la sentència, sinó que també demana al tribunal que requereixi al conseller “que aporti certificació referida al percentatge d’hores lectives en català i castellà de cada centre, amb el detall de les matèries curriculars i la respectiva càrrega horària per setmana, curs i etapa educativa”, i que també li requereixi “certificació estesa pel director o directora de cada centre educatiu sostingut amb fons públic sobre el percentatges de castellà i català que s’imparteixen com a llengua vehicular, amb el corresponent visat de la inspecció educativa”. El TSCJ, però, no recull aquestes demandes en la part dispositiva de la interlocutòria.

    De fet, el TSJC cedeix el control de compliment d’aquesta nova sentència a l’Alta Inspecció d’Educació de l’Estat, que no és ben bé un cos tècnic, sinó una mena de delegats que el Ministeri d’Educació té a cada comunitat la missió dels quals és controlar que les disposicions normatives en matèria educativa encaixen amb la legislació estatal. Aquest alt inspector (a Catalunya n’hi ha hagut un o dos, depenent del moment) no té potestat per entrar a les escoles, ni es relaciona o té cap jerarquia sobre el cos d’inspectors d’educació, sinó que s’adreça al Departament quan detecta alguna disfunció i aquest ho trasllada, si és el cas, als seus inspectors. D’aquesta manera, la persona que ocupa aquest càrrec a Catalunya ha estat tradicionalment vinculada al partit que governa l’Estat, i per tant en aquests moments la o les persones als quals el tribunal sembla delegar la potestat d’examinar si el Govern català compleix la sentència del 25% serien pròximes al PSC.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Sentències sobre la immersió lingüística
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Infància i pantalles: la cara oculta del ‘nadiu digital’
    Next Article
    Opinió
    Qui sembra vents, recull tempestats
    Joan Domènech

    Related Posts

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025

    Opinió
    Discriminació per motiu de discapacitat a l’elecció de la llengua base a València

    març 11, 2025

    Opinió
    Llibertat educativa o caos assegurat: la consulta lingüística que destrossa el sistema educatiu valencià

    març 10, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.