Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Quaranta-vuit hores per idear un videojoc, planificar les tasques, escriure’n el codi, posar-hi música, dotar-lo d’interès argumental, d’estètica, testejar-lo… I que funcioni. Aquest era el repte al qual es van enfrontar aquest cap de setmana una trentena d’estudiants d’FP de set centres d’arreu de Catalunya al Saló del Gaming (SAGA), assolint un èxit més que notable. La temàtica dels prototips havia de versar sobre el bestiari medieval i popular català, amb la qual cosa els dracs, les tarasques i els Sant Jordis van convertir-se en els Donkey Kongs i Mario Bros de les propostes. La criatura mitològica gironina de la Cocollona va acabar sent la protagonista del videojoc guanyador, obra de l’institut Rafael Campalans d’Anglès.
A Catalunya s’ofereixen fins a 49 cicles de grau mitjà i superior d’FP relacionats amb l’àmbit del videojoc a 34 centres públics i privats (2 a Tarragona i Lleida, 3 a Girona i 27 a la demarcació de Barcelona). A tots ells se’ls va proposar el repte, que van ser acceptat per part de l’ENTI-UB, l’Escola d’Art de Vic, l’IES Bernat el Ferrer, l’Institut Mare de Déu de la Mercè, l’Institut Obert de Catalunya (IOC), l’Institut Pedralbes i l’Institut Rafael Campalans.
Entre tres i cinc alumnes conformaven cadascun dels set equips, que van programar, alimentar-se i dormir al recinte de La Farga de l’Hospitalet. Com a totes les Game Jams, van conèixer la temàtica del videojoc a desenvolupar tot just el divendres 29 de novembre, i tenien com a hora límit per desenvolupar-lo fins el diumenge 1 de desembre a la 1 del migdia. “Havien de fer servir monstres d’aquí per crear noves narratives”, va explicar la directora general d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López, en l’acte de lliurament dels premis.
“És una Game Jam que hem volgut titular Game Jump FP perquè volem que això sigui un salt per a vosaltres, perquè heu hagut de treballar en equip, amb gent diferent, amb experteses diverses… I segur que ara, un cop heu acabat el videojoc, sou en un altre lloc de la vostra carrera”, va contextualitzar.
“Durant aquestes 48 hores hem après que el videojoc no va només de programar: també va d’art, de psicologia, de música… I també d’aclarir l’abast del projecte: quantes hores tenim, amb quins recursos comptem? Hem vist que era molt important prioritzar i planificar tasques, així com per exemple les hores de dormir, gestionar el cansament… També hem hagut de seleccionar amb quines eines programaríem, i hem hagut de parlar molt a l’hora de dir-li a un company que no ho està fent del tot bé, o que està perdent temps…”, van ser d’altres de les reflexions que el jurat va voler transmetre als participants.
A banda del Premi al Millor joc guanyat per l’institut Rafael Campalans, també es va premiar l’institut ENTI-UB en la categoria de Joc més innovador i a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) amb el Joc amb millor jugabilitat. El jurat va valorar les propostes segons criteris com la creativitat, el disseny artístic i l’adequació al tema de la Game Jump 2024.
Tots tres equips guanyadors van rebre un premi de 300€ per gastar en videjocs catalans, com AK-Xolotl, Koa and the Five Pirates of Mara, Endling: Extinction is Forever o Ugly, entre d’altres.
La iniciativa de la Game Jam va sorgir del Departament de Cultura de la Generalitat, que dinamitza la Taula del Videojoc, concebuda com l’espai de concertació i trobada entre actors públics i privats per situar el sector del videojoc com un pol estratègic de país.
La proposta guanyadora, on-line
La Cocollona era una monja que va ser tancada en una masmorra, acusada de ser poc devota. Amb el pas dels anys, la mala alimentació i la clausura a tocar del riu Onyar va provocar que a la monja se li cobrís la pell d’escates fins a convertir-se en una mena de cocodril, però Déu la va beneir amb un parell d’ales de papallona. Al videojoc, la Cocollona s’enfronta contra diversos monstres de la mitologia catalana per poder recuperar la seva forma original.
L’institut Rafael Campalans ha posat en xarxa el joc de La Cocollona perquè tothom en pugui gaudir, deixant clar que hi ha uns quants errors de programació degut al marge de temps de què van disposar.
La entrada Els instituts d’FP de videojocs mostren el seu talent creant 7 ‘demos’ jugables en 48 hores se publicó primero en Diari FP.