Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament d’Ensenyament ha anunciat que preveu convocar entre 4.000 i 5.000 places de d’oposició de docents cada curs, des del 2019 fins el 2023. Això es tradueix en 15.658 places durant els primers anys. Es tracta d’una mesura que busca reduir la taxa d’interinitat entre els i les mestres fins el 8% per tal d’estabilitzar el sector.
Així, 15.000 d’aquestes places depenen de la llei de pressupostos de l’Estat i estan planificades en base a un acord de Govern que data de l’octubre passat. Les 5.000 restants corresponen a les baixes, sobretot per jubilacions, que s’aniran sumant els propers anys.
Des del Departament d’Ensenyament han explicat a l’Agència Catalana de Notícies que aquestes proves tenen previst poder donar dues oportunitats per accedir a les oposicions a cada especialitat. Així, segons l’ACN, tenint en compte que les oposicions de l’any passat van ser d’FP i les d’aquest -previstes per l’abril- apel·len principalment a Secundària, s’espera que les properes puguin ser d’Infantil i Primària. Així, en els cursos següents s’alternarien les especialitats per complir la premissa de facilitar l’accés de cada docent en, mínim, dues ocasions.
Mesura per a rebaixar la taxa de l’interinatge
El gruix de les convocatòries dependrà dels percentatges d’interinatge de cada cos; per exemple, es calcula que a Secundària són, actualment, més alts que a Primària. Fonts del Departament han assegurat a ACN que l’alta taxa d’interinatge provoca inestabilitat i no permet consolidar equips docents compromesos amb un projecte educatiu concret. A més, també s’hi ha de sumar la inestabilitat laboral.
Les proves es regiran pel nou reial decret que regula aquests exàmens i que ha incorporat, tot i que encara no està publicat, algun canvi respecte el darrer decret. Des d’Ensenyament s’utilitzarà aquest decret i les pròpies competències per poder donar un caire ”el més qualitatiu” possible. En aquest sentit, es preveu que la part teòrica es ponderi amb un 30% de la prova, mentre que la part pràctica valdrà el 70%, amb un caràcter eliminatori.
A més, des d’Ensenyament asseguren que a les proves els docents podran mostrar els procediments didàctics que usarien i com enfocarien l’aprenentatge; així, la presentació de la programació i la unitat serà de manera oral.
A través d’un comunicat, la Federació d’Educació de CCOO ha valorat aquesta oferta de places com un “èxit de la lluita sindical”. “És un pas més que farà possible l’estabilitat de les plantilles, permetrà al personal interí que ha patit la inseguretat laboral tots aquests anys accedir a la funció pública en les millors condicions i serà fonamental per assegurar un bon servei públic que permeti plantilles estables amb continuïtat, el que garanteix la qualitat educativa”, diu el comunicat.