Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Contractar només homes o dones docents en un centre educatiu vulnera la llei d’igualtat de gènere, segons la Inspecció de Treball. Aquesta política de contractació, que li pot costar a l’escola Viaró Global School una sanció de 50.000 euros, no és exclusiva d’aquest centre concertat de l’Opus Dei. La resta d’escoles que segreguen per sexe a Catalunya podrien enfrontar-se en els pròxims mesos a inspeccions com la d’aquest centre de Sant Cugat del Vallès per comprovar si contracten també a docents en funció del seu gènere.
El sindicat CGT, que va interposar la denúncia contra l’escola Viaró, està disposat a estirar el fil. Asseguren que estan treballant ja per portar a la inspecció de treball totes les escoles vinculades a l’Opus Dei que escolaritzen només a nens. Es tracta d’escoles com Terraferma (Lleida), Bell-lloc (Girona), Turó (Constantí), Mestral (Jorba), Xaloc (l’Hospitalet) o La Farga (Sant Cugat), aproximadament la meitat dels centres educatius que segreguen per sexe a Catalunya.
Des del sindicat volen que s’esbrini si també aquestes escoles tenen com a política de contractació l’exclusió de dones com a docents des de Primària fins a Batxillerat, en la línia del Viaró –a la seva web hi constava que “els professors seran sempre homes, excepte en l’etapa d’educació Infantil”–. Històricament, en els centres que aposten pel model anomenat d’educació diferenciada s’han contractat a docents del mateix sexe que el dels seus alumnes.
De moment, CGT descarta emprendre accions contra escoles de l’Opus Dei que escolaritzen només a nenes i el professorat dels quals sol ser majoritàriament femení. Defensen que “és el col·lectiu de dones el que pateix discriminació en tots els àmbits, social i laboral”, en paraules de la delegada sindical Marta Minguella, motiu pel qual volen situar el focus en l’exclusió de la dona.
En el cas del Viaró, la Inspecció de Treball ha considerat que vulneren la llei orgànica 2/2007, d’igualtat de gènere, per dos motius: per no donar feina a dones en llocs de professorat a partir de Primària i per impedir la seva promoció a llocs de direcció a les mestres que tenen a l’etapa d’Educació Infantil, on sí que hi ha docents dones per raons “vinculades a la maternitat”, segons recull l’informe de l’argumentació de l’escola.
La inspecció de treball ha proposat una multa de 25.000 euros per cadascuna d’aquestes infraccions (50.000 per les dues), una cosa que haurà de decidir la direcció general d’Inspecció de Treball després d’analitzar el recurs presentat pel col·legi.
Ensenyament descarta replantejar el concert
A més de la sanció econòmica, el sindicat CGT ha demanat al departament d’Ensenyament de la Generalitat que retiri al Viaró els fons públics que rep anualment en concepte de concert educatiu. No obstant això, des del departament ho descarten. Asseguren que no els consta que s’incompleixi la normativa per als concerts, que no esmenta el compliment de la llei d’igualtat de gènere com a condició per a la subvenció.
Aquest és només un motiu més que addueix el sindicat per demanar la retirada dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, una demanda molt més àmplia a escala social i política a Catalunya. Altres sindicats, com els majoritaris USTEC–STEs i CCOO, també s’oposen al sosteniment d’aquests centres amb fons públics. I el Parlament va estar a punt de votar a favor de retirar els concerts el 2016, encara que els vots en contra de Junts pel Sí i el PP ho van evitar.
L’última renovació dels concerts educatius va ser el 2014, quan era consellera Irene Rigau, per un període que finalitza el 2020. Renegociacions similars dels concerts s’ha dut a terme durant anys sense inconvenients, tant amb el govern de CiU de Jordi Pujol com amb el Tripartit.