Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) es va instal·lar al Prat del Llobregat l’any 2007, al barri de Sant Cosme, aleshores un dels més problemàtics de tota Catalunya. Allà s’hi van traslladar les oficines i s’hi va obrir un alberg amb 175 habitacions que els més escèptics pensaven que mai s’omplirien. El temps va demostrar tot el contrari: l’espai va quedar petit i fa uns anys es va decidir ampliar-lo. I pocs dies abans que esclatés la pandèmia Fundesplai va posar la primera pedra de l’ampliació que avui s’inaugura, amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonés, l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, i l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Mijoler.
Amb l’ampliació de la seva seu, Fundesplai disposarà de tres nous equipaments: un centre de formació, de 1.400m2, amb 14 aules i una àgora per a actes especials; un gran espai multifucional de 4.500m2 per a actes culturals i esportius i un nou mòdul de l’actual alberg, que passarà de 175 a 225 habitacions. Aquest nou mòdul de l’alberg tindrà una superfície de 2.500m2 per habitacions i 2.500m2 per a un aparcament de 99 places. En total, es passa dels 11.000 als 22.000 metres quadrats edificats. L’ampliació es completarà amb la pròxima obertura d’un gran parc públic inspirat en l’ecosistema del Delta del Llobregat. En conjunt, tot plegat suposarà una inversió de 17,5 milions d’euros.
Menja, actua, impacta
La joia de la corona d’aquesta ampliació és una gran exposició sobre l’alimentació saludable i sostenible que s’integra en el programa d’activitats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que ostenta la ciutat de Barcelona aquest 2021. L’exposició Menja, Actua, Impacta, segons explica el seu comissari, Carles Xifra, “té com a objectiu contribuir al canvi de mentalitat col·lectiva que és necessari per transformar l’actual sistema alimentari en un altre que asseguri un futur saludable per a les persones i el planeta”.
L’alimentació és, de fet, una de les múltiples activitats que du a terme Fundesplai, ja que gestiona l’espai del migdia de prop de 300 escoles del país, a les quals serveix al voltant de 30.000 àpats diaris. En aquests centres ja du a terme programes educatius i activitats de conscienciació sobre alimentació saludable i sostenible, però l’exposició suposa un salt endavant per arribar a més infants i a més famílies.
L’exposició ocupa més de 1.500m2 i està situada al nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai. Està programada fins al juliol de 2023 i al llarg dels 18 mesos de durada s’espera que la visitin més de 200.000 persones, moltes de les quals escoles i instituts, ja que, segons afirma Xifra, el seus continguts es poden adaptar a qualsevol etapa educativa. Així, el programa proposa visites adaptades a l’exposició i tallers amb propostes d’experimentació, jocs i enigmes centrats en descobrir aspectes de l’alimentació que van des de la salut, la ciència, l’art, etc.
L’exposició proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari. Durant el recorregut de l’exposició es plantegen els grans reptes de l’alimentació sostenible: el malbaratament alimentari, la reducció del consum de proteïna animal, el consum de productes de proximitat i de temporada, els riscos per la salut del consum d’ultraprocessats i la reducció del consum d’envasos, especialment del plàstic. “Malbaratem 35 quilos de menjar per persona i any, mentre que la mitjana de la fruita que mengem recorre 6.000 quilòmetres”, diu Xifra.
A banda, les famílies i els centres educatius que la visitin podran combinar-ho amb diverses activitats per gaudir d’una jornada de descoberta del Delta del Llobregat. Per exemple: visitant els Espais Naturals, el CRAM (Centre de Recuperació d´Animals Marins), el Parc Agrari, etc. I, a més, durant els 18 mesos de l’exposició es durà a terme un extens programa d’activitats, fòrums i debats entorn a l’alimentació sostenible desenvolupat en col·laboració amb universitats, experts, entitats, empreses i moviments ciutadans.