Els autors Gabriel García Márquez i Soledad Puértolas han protagonitzat l’examen de Llengua Castellana de l’edició d’enguany de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). En el cas de l’autor colombià ha estat el seu pròleg de l’obra Clave: diccionario de uso del español actual (Hoepli-Editore, 2004). Pel que fa a l’autora espanyola, ha aparegut un fragment del seu conte Películas, inclòs en el recull de relats El fin (Anagrama, 2015). En l’apartat de redacció, els alumnes han pogut escollir entre explicar les característiques d’un text científic o argumentar si un diccionari recull tots els mots d’una llengua.
La pregunta que més debat ha generat a la sortida ha estat la que demanava la diferència entre paronímia i homonímia. Malgrat això, professors i alumnes reunits després de l’examen al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) l’han valorat com a “assequible” i “raonable”.
En la prova de Llengua Catalana, la segona de la jornada, els alumnes han hagut d’escollir en l’apartat de comprensió lectora entre textos de l’escriptora Maria Aurèlia Campany i del crític literari i historiador Enric Bou. De l’escriptora barcelonina ha aparegut un fragment de la novel·la La pluja als vidres (Club Editor, 1984), mentre que, de Bou, una adaptació feta a partir del seu text Temps i memòria: ‘Camí de sirga’ i ‘Les veus del pamano’, publicat a la revista Digithum.
Queixes per l’examen d’Economia de l’Empresa
Els estudiants van sortir han sortit indignats de l’examen de l’Economia de l’Empresa, que han qualificat “d’extremadament difícil”. Ho han deixat escrit a les xarxes socials i també en una carta a Change.org que va dirigida al president, Carles Puigdemont, i amb la qual li demanen que “actuï al respecte”. Segons els estudiants, alguns dels problemes de la prova és que era massa llarga o que contenia preguntes sobre coses que asseguren que no s’havien abordat al llarg del curs.
Mercè Jou, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), ha explicat a Catalunya Ràdio que el procés d’elaboració fa que sigui molt difícil que la prova sigui massa complicada. “El prepara un especialista, que el passa a un equip on hi ha professors de Batxillerat i d’universitats, que el revisen i fan comentaris. Recollides les observacions, fan també l’examen per veure’n la complexitat a la pràctica”, relata. Jou ha demanat que s’esperin a veure la nota abans d’elevar les queixes, i ha explicat que generalment quan hi ha problemes amb un examen solen rebre trucades per part dels professors d’aula i els presidents del tribunal de la Selectivitat, cosa que no ha passat aquesta vegada.
32.224 alumnes a les PAU, que duren fins dijous
Un total de 32.224 alumnes catalans fan front des de les 9 h a la primera jornada de les tres que dura la selectivitat. Aquest dimarts s’examinen de Llengua Castellana i Llengua catalana, a més d’una de les matèries de modalitat. Dimecres és el torn d’Història o Història de la Filosofia i Llengua Anglesa, les altres dues assignatures comunes. En total són quatre les matèries comunes i una de modalitat les obligatòries per a examinar-se, a les quals s’hi poden afegir després fins a tres matèries específiques, que serveixen per apujar la nota (fins a un màxim de 14 punts) prèvia ponderació dels resultats.
De tots els que se sotmeten a les proves, 26.161 provenen de Segon de Batxillerat, 2.814 de cicles formatius de grau superior -aquests només han de participar en la fase específica- i 1.070 faran la Prova d’Aptitud Personal (PAP) per entrar als estudis d’Educació, un examen addicional a què se sotmeten per ara els que no procedeixen de Batxillerat.
Els alumnes coneixeran la nota el proper 29 de juny. Per obtenir el passi al sistema universitari cal obtenir almenys un 5 de mitjana entre els resultats de Batxillerat, que compten un 60%, i els de la Selectivitat, que compten un 40%. Així i tot, perquè faci mitjana s’ha d’obtenir almenys un 4 de les PAU. Cada any aprova més del 90% dels estudiants.