Generalitat i ajuntaments s’oposen a l’autobús d’Hazte Oír que circula amb missatges transfòbics

La Direcció General d'Igualtat anuncia que ha obert un expedient contra l'autobús i que demanarà a les entitats LGTBI que el denunciïn

Yeray S. Iborra
 
 

L’autobús d’Hazte Oír, que recorre Espanya aquests dies

La Generalitat ha enviat a la Fiscalia de Delictes d’Odi el cas de l’autobús d’Hazte Oír –grup ultracatòlic– que tenia previst passejar a finals d’aquesta setmana per Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat del Vallès. El vehicle, que ja ha passat per Madrid, porta inscrits a la seva carrosseria missatges transfòbics com “els nens tenen penis i les nenes tenen vulva, que no t’enganyin”. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha destacat que li imposarà sancions en cas que l’autobús circuli per la ciutat d’acord amb la llei de Publicitat Dinàmica i l’Ordenança del Civisme.

L’autobús taronja amb missatges contra els infants transsexuals ha estat la nova idea del grup ultracatòlic Hazte Oír per mostrar el seu rebuig cap a les lleis de lluita contra la LGTBIfòbia vigents en diverses comunitats autònomes; el mateix grup que ja havia organitzat xerrades que posaven en dubte, per exemple, l’homosexualitat.

Entitats com l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) han denunciat l’activitat d’Hazte Oír i han demanat a la Generalitat la seva intervenció i que l’autobús sigui declarat “non grat passi per allà on passi”. Segons ha informat a aquest mitjà la Direcció General d’Igualtat, la Generalitat ha demanat a diferents entitats LGTBI que denunciïn l’activitat del bus.

A més, el Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d’ofici sobre la campanya, anunciant que “supervisarà les administracions” de manera específica sobre aquest àmbit.

Front comú dels ajuntaments catalans

La Generalitat també ha explicat aquest migdia que estava mantenint contactes amb l’Ajuntament de Barcelona (el bus passarà per la capital catalana aquest divendres) per veure quines mesures podia adoptar el consistori. De fet, l’Ajuntament no ha trigat a valorar l’activitat del bus i ha anunciat noves mesures.

La regidora de Feminismes i Cicles de Vida, Laura Pérez, ha considerat la campanya d’Hazte Oír una “provocació” i ha subratllat que “no és casual que arrenqui ara, quan a Madrid comença un debat sobre la llei LGTBI”. Pérez ha dit que, tot i que la Generalitat “té les eines per impedir l’entrada del bus”, l’Ajuntament també posaria en funcionament diversos mecanismes sobre els quals el consistori té competències. “Aquest autobús no té permís i hi haurà sancions d’acord amb la llei de Publicitat Dinàmica [fins a 3.000 euros], amb l’agreujant que afecta els drets dels infants. L’Ordenança del Civisme també podria sumar-hi multes [fins a 600 euros]”, ha destacat Laura Pérez.

La regidora ha parlat de “front comú” entre els diferents ajuntaments que rebran el bus. Sant Cugat i l’Hospitalet ja s’havien pronunciat en la mateixa línia que l’Ajuntament de Barcelona. Sant Cugat ha utilitzat les xarxes socials aquest matí per informar que “no havia donat ni donaria permís per a circular a l’autobús”. En aquest sentit s’ha expressat també l’Ajuntament de l’Hospitalet en un comunicat.

En casos com el de Sant Cugat s’han mobilitzat també les AMPA. La coordinadora que aplega totes les associacions de famílies de la ciutat ha penjat un manifest a Twitter on expressen el seu “rebuig més absolut” davant el que titllen d’atac “ferotge als drets i llibertats sexuals i de gènere de les persones, sigui quina sigui la seva edat”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*