Si el curs escolar va començar el 14 de setembre, l’extraescolar no ho va fer (com és habitual) fins a la primera setmana d’octubre. Portaven, doncs, escasses setmanes en marxa quan el 29 d’octubre el Govern català va anunciar que entraven dins del paquet d’activitats temporalment prohibides a fi de tractar de rebaixar el ritme de contagis. Aquest dilluns s’ha aixecat la veda, si bé el retorn a la no normalitat es fa amb la dificultat afegida que tot s’ha hagut de reorganitzar de la nit al dia per ajustar-se a la limitació de sis infants per grup que ha imposat el Govern.
“Teníem moltes ganes de tornar, ens vam passar el cap de setmana reorganitzant-ho tot i enviant correus a les famílies”, explica Sílvia de Ramon, coordinadora de Servitabor, una microempresa que fa molts anys que treballa exclusivament per l’AFA de l’Escola Tàbor, situada al barri barceloní de la Sagrada Família. Servitabor organitza les acollides, el menjador i les activitats del migdia i la tarda, i les de piscina, que es fan a l’Esportiu Claror, situat paret per paret amb l’escola.
Aquest any Servitabor ja havia hagut de contractar més monitors de menjador perquè cadascun d’ells es vincula a un grup, i a l’escola en els cursos 4t i 6è s’ha passat de dos a tres grups bombolla. La nova restricció dels sis alumnes ha obligat a reorganitzar les coses: per les activitats de migdia (inforobòtica, anglès i guitarra) es dupliquen els torns amb el mateix monitor (el mateix passa amb teatre, que la contracta directament l’AFA), i en el cas de les activitats de tarda (anglès, creatives i guitarra), com que aquesta solució no és viable, es dupliquen els monitors i grups en un sol torn. Els grups abans eren de 8/10 nens, la partició suposa deixar-los en 4/5 cadascun. I a més ho han de fer en aules separades, la qual cosa suposa més espais que cal desinfectar abans i després de l’activitat. “Estem mirant com ens organitzem perquè no se’ns disparin les despeses, tothom hi està posant de la seva part, ja que el que tenim clar és que aquest increment de cost no el podem repercutir en les famílies”, afegeix De Ramon.
També per les extraescolars el curs és incert i complex, i també elles han patit les anades i vingudes d’infants confinats davant d’algun positiu del seu grup bombolla escolar. Però a més, la caiguda d’inscripcions ha estat dràstica. “Abans fèiem moltes més activitats que ara -diu Sílvia de Ramon-: algunes, com dibuix i escacs, no les hem pogut fer perquè hi havia molt pocs alumnes inscrits, a piscina hi ha cursos on no hi ha cap nen o nena apuntat, i també alguna activitat no l’hem ofert per raons sanitàries, com percussió, on sempre es barrejaven infants de cursos diferents i això aquest any era impossible”. Darrere d’aquesta caiguda d’inscripcions la coordinadora de Servitabor hi veu d’una banda la por al contagi i de l’altra les dificultats econòmiques que travessen moltes famílies.
Por, incertesa i confusió
Catalina Parpal, coordinadora de programes escolars de Fundesplai, encara hi afegeix un motiu més: la confusió en la informació que arribava a les escoles i les famílies, i que ha fet que per una banda molts centres demanessin limitar les extraescolars i per altra que moltes decidissin esperar una mica abans de veure què feien. “Aquest curs tot ha anat més lent, pràcticament no havíem ni començat quan ens van tancar”, apunta Parpal, encara dolguda perquè “els moviments de lleure som un referent en el compliment de les mesures sanitàries, i sembla que quan s’apliquen l’últim en què es pensa sempre són els infants, que vénen de complir uns mesos de confinament molt durs”. Hi ha hagut caiguda en les inscripcions a les extraescolars, però també en l’acollida i el menjador, coincideixen Catalina Parpal i Sílvia de Ramon.
La limitació dels sis per grup és un nou handicap “perquè obliga a disposar de més espais als centres i de més recursos econòmics”, diu Parpal. La primera dificultat s’ha pogut solucionar “amb bona voluntat”, sobretot en el cas de les activitats esportives que s’acostumen a fer en espais tancats i les condicions meteorològiques encara permeten fer a l’exterior. Però la segona és més complicada, per la qual cosa no totes les extraescolars que organitza la fundació han pogut recomençar. “Està clar que cap família vol que se li incrementi la quota d’una activitat que ja estava fent, per això en alguns casos s’ha pogut establir una quota solidària entre totes les famílies del centre, incloses les que tenen els seus fills fent alguna activitat esportiva, on no s’aplica la limitació, en altres casos l’AMPA ha assumit aquest sobrecost temporal, i en altres casos fins ara no ha estat possible trobar una manera de finançar el nou monitor”, comenta Parpal.
Algunes AMPA han preferit esperar directament al gener, quan se suposa que arribarà la fase 4 de la desescalada i els grups podran tornar a ser de 9/10 infants. “Volem ser optimistes, perquè aquest esforç que estem demanant a les famílies és per poder arrencar ara i passar el desembre, però tenim molts dubtes que es pugui aguantar fins al juny”, diu la coordinadora de programes escolars de Fundesplai.