Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Inèdit: directors i directores concentrats davant d’Educació

    Víctor Saurajuny 29, 20224 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Concentració de protesta de direccions, aquest matí davant la seu central del Departament d'Educació | Foto: VS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Una trentena de directors i directores d’escoles i instituts públics, la major part de la ciutat de Barcelona, s’han concentrat aquest matí a les escales exteriors del Departament d’Educació, per fer visible el malestar que al llarg del curs ja han posat de manifest través de dues cartes fetes públiques coincidint amb la primera (març) i segona (maig) tongades de vagues convocades pels sindicats de docents. Aquesta vegada han volgut donar la cara perquè consideren que, malgrat l’ampli ressò que van tenir aquestes dues accions, no ha canviat res. No eren molts, però és el primer cop que un grup de responsables de centres educatius protagonitza una acció així.

    L’esgotament dels dos anys de pandèmia, un curs convuls ple de novetats (en especial, nou calendari i nous currículums) i, molt especialment, la falta de recursos per fer front a unes aules cada cop més diverses i complexes és el que explica aquest malestar, segons han explicat els directors als periodistes. El grup concentrat aquest matí no tenia cap portaveu, per la qual cosa cadascú d’ells anava relatant els seus maldecaps, en molts punts coincidents. Durant una estona s’han situat darrera la pancarta per cridar consignes patentades durant les vagues com “Cambray, dimissió”, o “no és per les vacances, és per les mancances”.

    “Ens falten més recursos i més acompanyament per aplicar bé el decret d’escola inclusiva”, es lamentava una directora en conversa amb alguns periodistes. I afegia: “Tenim la sensació que estem enganyant els nens i les famílies”. “Tots els centres que hem tingut el suport de CEEPSIR l’hem valorat moltíssim, però és un suport d’un parell d’hores a la setmana”, responia un altre. “L’EAP abans el tenia al centre un matí a la setmana, ara ens arriba tres matins al mes”, explicava un tercer, segons el qual “la infermera escolar és una gran necessitat”.

    A aquesta angoixa per la falta de recursos i de formació per fer front a la diversitat a les aules se li suma la preocupació per la pràcticament confirmada pèrdua de les dotacions de reforços covid de cara al curs vinent. El Departament afirma que està demanant al Ministeri que perllongui aquestes dotacions un curs més, amb l’argument que la crisi de la covid no està tancada, però les possibilitats que aquest prec sigui escoltat semblen escasses.

    Infantil i batxillerat

    Pel que fa als canvis del curs vinent, les principals inquietuds se situen en els dos extrems de la cadena. Per les escoles, la incògnita és el periode d’adaptació d’I3 al setembre, ja que “les mestres i les famílies pràcticament no es podran veure, i els infants trigaran també a familiaritzar-se amb la seva mestra perquè per la tarda, quan s’aixequin de la migdiada, es trobaran amb monitors”. Als instituts, és com han d’afrontar el batxillerat dels qui el curs vinent faran 1r, ja que les futures PAU competencials, que en teoria s’estrenaran el curs 23/24, són ara mateix un immens forat negre.

    “Treballem de 10 a 12 hores diàries i no arribem, ens ofega la burocràcia”, deia una directora. “Et van donant més i més feina de gestió, i et diuen que és molt senzilla, però primer t’hi has de posar, i després tota sumada…”, reblava un company, que es lamentava de la falta d’interlocució directa que hi ha entre el Departament i les direccions. “Jo encara no sé què farem a les tardes de setembre, fa dies que m’ho demanen, però estem tancant aquest curs i ara em posaré amb el vinent”, afegia una altra directora.

    La concentració s’ha tancat amb l’entrada de cinc dels concentrats al Departament, que s’han reunit durant una hora amb la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, i els directors generals de Professorat, Dolors Collell, i Centres Públics, Joan Marc Segarra, entre altres.

    Fonts del Departament indiquen que “com sempre, tenim les portes obertes per parlar amb tothom. S’han escoltat les demandes, com ja es fa habitualment a través de la junta de direccions, que és l’órgan que les representa, s’han creat grups de treball amb la participació de les direccions, i via aquests mecanismes s’estan donant resposta a les sensibilitats dels equips directius, que son molt diverses”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Direcció de centres
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Paulo Freire, des de la proximitat
    Next Article
    Opinió
    Més crisi, més pobresa, menys democràcia: què fer des de l’escola
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}