Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Què diuen les i els docents dels seus problemes

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    “Històries de l’escola”: una mirada sobre l’educació a Catalunya

    Yeray García

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    L’art de celebrar amb art

    Inma Buñuales Rodriguez
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Entrevista
    Iolanda Segura (USTEC): “La tasca pedagògica i l’atenció a l’alumnat és la nostra prioritat”

    Ana Basantamarç 9, 20237 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Iolanda Segura és portaveu nacional d'USTEC·STEs(IAC) | Cedida
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Iolanda Segura Corrales és portaveu nacional d’USTEC·STEs(IAC). Mestre de professió, en aquesta entrevista remarca que hi ha un infrafinançament crònic a educació, una precarització creixent de les condicions laborals i una segregació endèmica que discrimina l’alumnat.

    Què distingeix la seva proposta de la resta?

    Som un sindicat alternatiu, de classe, compromès amb la lluita i defensa dels drets laborals i socials, fonamentat en la democràcia interna i en la participació assembleària. USTEC·STEs (IAC) depèn exclusivament de les quotes de l’afiliació i es manté independent de qualsevol opció política.

    Ens presentem amb l’eslògan “Amb fermesa” que recull la nostra convicció per la defensa d’una única xarxa pública, catalana, democràtica, laica, participativa, coeducadora i inclusiva i per la millora de les condicions laborals i professionals del conjunt de treballadores i treballadors de l’educació. A través de la intersindical IAC, defensem un model de societat just i solidari.

    Quin és el problema més greu i urgent del sistema educatiu, i per què?

    L’infrafinançament crònic, que es tradueix en la manca flagrant de recursos en educació; la segregació endèmica del nostre sistema educatiu que discrimina l’alumnat per raó de classe, gènere, cultura, llengua…; les polítiques educatives neoliberals, privatitzadores i antidemocràtiques que arrosseguem des de la implementació de la LEC, i la nefasta governança de les conselleries, sobretot aquesta darrera, que es caracteritza per ser la més despòtica i impositiva de totes.

    Quin és el problema laboral dels treballadors de l’ensenyament públic que caldria resoldre amb més urgència?

    El nostre prestigi, la valoració social de la tasca que desenvolupem. Cal solucionar la pèrdua de poder adquisitiu i la desmotivació i descontentament generalitzat a causa de les polítiques educatives i la precarització creixent de les nostres condicions laborals. No ens cuiden, ens menystenen, se’ns retallen condicions alhora que ens exigeixen més càrrega laboral burocratitzada que no es tradueix en cap mena de compensació.

    En general, els seus afiliats de base demanen suport al sindicat quan passa què?

    Fem atenció a tot el personal dels centres per diferents vies (telèfon, correu, xarxes, web). Resolem dubtes laborals diversos, sobre permisos, etc., i acompanyem psicològicament a companyes i companys víctimes d’irregularitats i abusos en les seves condicions laborals. Els nostres telèfons i xarxes bullen amb consultes i denúncies que l’administració no atén malgrat que sigui la seva responsabilitat.

    No ens cuiden, ens menystenen, se’ns retallen condicions alhora que ens exigeixen més càrrega laboral

    Els sindicats han d’opinar sobre aspectes pedagògics, si aquests no afecten les condicions laborals dels treballadors?

    Som docents i personal d’atenció educativa, la tasca pedagògica i l’atenció a l’alumnat és la nostra responsabilitat primera i la volem desenvolupar amb qualitat. Nosaltres som qui l’hem de desenvolupar a les aules i, per tant, estem parlant també de condicions laborals i professionals. Qui millor que els professionals de l’educació per tractar temes pedagògics basats en evidències que la nostra pròpia experiència ens aporta?

    Digui’ns alguna cosa positiva que hagi fet el conseller Gonzàlez–Cambray o el seu equip.

    El que millor sap fer aquesta conselleria són les campanyes de màrqueting per intentar convèncer la societat que les seves mesures “transformadores” imposades són necessàries i imprescindibles malgrat que no hi hagi cap evidència de la seva qualitat.

    Digui’ns alguna cosa que el professorat, com a col·lectiu, hauria de fer millor.

    Tenir més consciència col·lectiva i empoderar-se i rebel·lar-se de forma activa i participativa en contra de la pèrdua de condicions laborals i de les polítiques educatives neoliberals i privatitzadores del nostre Departament d’Educació i del Govern de la Generalitat.

    Avui el sistema educatiu públic té més professionals que mai a la història, les ràtios han començat a baixar començant per I3, s’ha recuperat l’hora lectiva que faltava, es tornarà als estadis de sis anys… Es pot afirmar que les condicions laborals dels docents estan millorant?

    Mantenim una ràtio docent-alumnat molt elevada perquè el nombre d’alumnes ha augmentat al llarg dels anys i el nombre de professorat no ha augmentat en proporció. Per tant, no es pot afirmar que tenim més professorat que mai perquè, per donar resposta al nombre d’alumnes actual, encara hi hauria d’haver més docents als centres educatius.

    La reducció de ràtios hauria estat un benefici si s’hagués mantingut la mateixa oferta pública o s’hagués augmentat obrint nous grups en els centres on les inscripcions superessin les ràtios marcades. En canvi, no ha estat així i ha suposat una supressió d’oferta pública que ha beneficiat el manteniment dels concerts educatius perquè s’han derivat a l’escola concertada els infants que no han entrat a l’escola pública.

    Cal solucionar la pèrdua de poder adquisitiu i la desmotivació

    Els estadis no s’han recuperat encara i la pèrdua retributiva que està suposant no la recuperarem mai.

    A banda de les retallades que encara no estan revertides, tenim uns decrets de plantilles i direccions molt lesius que suposen un altre tipus de retallades: de democràcia, de llibertat de càtedra, d’objectivitat i transparència, de motivació.

    Un MIR per al professorat novell és una bona idea? I una ‘ITV’ per al professorat veterà?

    Posar un “MIR” és qüestionar que la formació de base (estudis universitaris) no és suficient ni de qualitat, i això és preocupant. Quan es necessiten canvis, aquests han de ser començant pels fonaments i reforçant posteriorment les estructures, no començar per la teulada. Per altra banda, tots els experiments s’han de dur a terme si tens una possibilitat de poder-ho implementar en un futur. No és el cas d’aquesta proposta de “MIR” que planteja el Departament d’Educació: anirà finançat amb fons europeus i no serà sostenible econòmicament amb els pressupostos propis en el moment en què es proposi la seva implementació. A més, no encaixa amb el funcionament en la contractació del personal interí existent en l’actualitat.

    Què poden fer els sindicats de docents per contribuir a donar un impuls a l’escola inclusiva?

    Seguir lluitant per aconseguir més recursos per poder tenir una escola inclusiva real que permeti que l’alumnat amb NESE pugui participar de l’activitat pedagògica en els centres amb igualtat de condicions que la resta. Això incideix també en la necessitat de construir una societat inclusiva on tothom, independentment de la seva condició i realitat, hi tingui el seu lloc amb equitat i igualtat.

     

    Acabi la frase

    ● L’aprenentatge basat en projectes és… una metodologia més.
    ● L’escola concertada aconsegueix… segregar per raó de classe, de gènere, d’ideologia.
    ● Les avaluacions externes són… un mitjà per fer rànquings entre centres educatius, amb el perjudici que comporta.
    ● La neurociència ens permet… millorar les estratègies i metodologies d’aprenentatge.
    ● La jornada intensiva té… la jornada continuada té beneficis per a l’alumnat, sobretot a nivell emocional.
    ● El debat sobre coneixements o competències… és la batalla que lliura ara mateix el món de l’educació i que és necessari mantenir.
    ● La pandèmia ha posat de relleu… que el sistema educatiu està infrafinançat i mancat de recursos.
    ● La baixada en l’ús del català a l’escola es reverteix… prestigiant la llengua fent-ne ús i defensant la immersió lingüística com un model d’igualtat d’oportunitats i de cohesió.
    ● Les famílies han de saber… que lluitem per la qualitat de l’educació, la millora de l’atenció i la igualtat d’oportunitats dels seus fills i filles.
    ● La societat reconeixerà la feina dels docents el dia que… es valori la nostra tasca com un pilar fonamental en la construcció d’una societat amb una ciutadania empoderada, amb esperit crític i capacitat per enfrontar-se al món.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    eleccions sindicals sindicats USTEC
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Bullying i educació
    Next Article
    Opinió
    Què fem amb els nois?
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Entrevista
    Belén López: “El sistema educatiu ha de millorar en tots els sectors, des de l’educació primària fins a la formació professional o universitària”

    abril 17, 2025

    Actualitat
    Eduardo Núñez, nou secretari general de la Federació d’Educació de CCOO Catalunya

    març 31, 2025

    Actualitat
    Més drets i més democràcia centren el 14è congrés de CCOO Educació

    març 28, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.