Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Queda menys perquè les escoles tanquin i arribi l’estiu. Petits i joves deixaran les classes a finals de juny i no les reprendran fins a mitjans de setembre. Durant aquells mesos alguns tindran l’oportunitat de seguir aprenent, divertint-se, en activitats de lleure com les colònies i els casals d’estiu. Un servei educatiu que no totes les famílies es poden permetre.
“Els esplais o casals són elements educatius. L’educació en lleure sempre s’ha considerat un agent d’inclusió. Però amb les dificultats econòmiques, que han fet que algunes famílies hi renunciïn, ha esdevingut un element d’exclusió”, explica l’Albert Riu, secretari tècnic del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés.
D’ençà de la crisi econòmica les entitats de lleure han vist com les famílies cada cop tenien més dificultats per pagar les activitats i acabaven renunciant-hi. No només famílies d’un perfil més vulnerable amb risc d’exclusió social, sinó també famílies de classe mitjana. “El primer a què renuncien aquestes famílies és a les colònies i als casals d’estiu. No hi ha prou consciència clara de la importància educativa que tenen aquestes activitats”, assegura Riu.
Un dels fets que provoca que aquestes famílies, tot i tenir ingressos i no necessitar durant l’any ajuda dels serveis socials, renunciïn a aquestes activitats és el cost. Així, mentre els casals d’estiu tenen un preu més baix, n’hi ha per 15 o 20 euros la setmana, les colònies, poden oscil·lar entre els 170 i els 500 euros la setmana. I n’hi ha fins i tot de més cares. El preu s’ajusta al que costa contractar monitors, allotjaments i cobrir necessitats, però és un preu que moltes famílies, i més si tenen més d’un fill, no poden pagar. És per això que des de fa uns anys entitats com La Fundació Pere Tarrés o Fundesplai, que apleguen desenes d’esplais arreu del territori, ofereixen una sèrie de beques per garantir l’accés a tots als infants a les activitats d’estiu.
Aquest any Fundesplai té previst atorgar 5.300 beques, cinc-centes més que l’any anterior, quan se’n van repartir 4.774. La xifra d’aquest any multiplica per cinc el nombre de beques atorgades el 2011. Per la seva banda la Fundació Pere Tarrés preveu becar 4.100 infants, un 10% més que el 2015. En total, les sol·licituds de beques per activitats a l’estiu han augmentat un 344% en els darrers sis anys.
Del total d’ajudes que l’any passat va atorgar la Fundació Pere Tarrés el 55% van ser per famílies que comptaven amb menys de 3.900 euros d’ingressos l’any per cada membre de la llar. La resta de famílies, el 18% tenien entre 3.900 i 6.100 l’any i el 17% més de 6.100 euros l’any.
Aquestes beques cobreixen activitats que van des del juny fins al setembre. Algunes són per casals a l’agost, moment en el qual, tradicionalment, algunes entitats feien vacances, però que des de fa uns anys ofereixen activitats, sobretot, per garantir el dret a l’alimentació als fills de famílies més vulnerables. Una necessitat que durant l’any està coberta per les escoles.
A més, amb aquestes ajudes les entitats s’asseguren que l’accés al lleure durant els mesos d’estiu sigui igualitari. “No som una entitat assistencial, però davant d’una situació així hem hagut de prendre mesures. L’infant no pot esperar a què passi la crisi”, explica Josep Maria Valls, portaveu de Fundesplai, i assenyala que el fet que alguns menors no tinguin accés a aquest tipus d’educació genera un greuge competencial. Tant Valls com Riu creuen que molts dels nanos que no participen en aquestes activitats acaben quedant-se a casa, amb els pares o familiars, i veient la televisió, i que per això és tan important que puguin anar de colònies o a casals d’estiu.