Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Fageda Fundació, que aquest any compleix 40 anys, engega NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa per atendre joves que actualment no disposen de recursos d’acompanyament adequats a la seva situació i necessitats, i facilitar que puguin retornar al sistema educatiu reglat o incorporar-se al món laboral.
Segons informa aquesta entitat en un comunicat, aquest nou centre “neix en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot per donar resposta a un dels principals reptes socials detectats al Social Lab Garrotxa 2018: un nombre molt alt de joves de la comarca que estan fora del sistema educatiu”. NOIMA, en xarxa amb les administracions públiques, els centres educatius, les entitats socials i el món empresarial “generarà nous entorns d’aprenentatge i sinergies entre projectes del territori que permetran fer front a realitats com el 16% d’abandonament escolar abans d’acabar els estudis obligatoris o el 12,3% d’atur entre joves de 20 a 24 anys que hi ha a la comarca, segons Estudi La cohesió social a la Garrotxa: realitats i reptes de futur (2017).
El director de NOIMA és Lluís Mas, exresponsable del programa Lecxit de la Fundació Bofill. Segons explica, “La fase inicial del projecte vol generar un espai on els joves trobin el suport i l’acompanyament necessari per a desenvolupar tot els seu potencial a partir d’una oferta formativa de qualitat, acollidora i personalitzada per a garantir la igualtat d’oportunitats per a tots i totes”. Per la seva banda, Sílvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda, subratlla que “a través de NOIMA, La Fageda vol donar resposta a les necessitats dels joves amb major vulnerabilitat de la Garrotxa, posant al seu servei l’expertesa de 40 anys d’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i des del 2012 joves i persones en risc d’exclusió social”.
Les escoles de noves oportunitats generalment acullen joves d’entre 14 i 24 anys que han abandonat els estudis obligatoris o que estan en risc de fer-ho, joves que un cop assolida l’ESO no es vinculen a cap recurs formatiu o joves nouvinguts amb necessitats d’alfabetització, tots i totes amb un denominador comú: el sentiment d’exclusió i la baixa autoestima. L’any 2022 NOIMA comença amb una fase inicial en la qual s’atendran 80 joves en quatre recursos: Projecte d’alfabetització i d’arrelament al territori; projecte de prevenció a l’abandonament prematur del sistema educatiu; projecte d’activació sociolaboral per a joves sense recurs formatiu; i processos d’acompanyament, orientació i desenvolupament competencial.
Un antic convent que es rehabilitarà
L’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa ha començat l’activitat a un local del carrer Proa d’Olot mentre no acabin les obres de rehabilitació de l’antic convent de la Divina Providència. L’Ajuntament d’Olot ha aprovat en el seu ple de gener cedir a 35 anys l’antic convent de la Divina Providència a la Fageda Fundació i un cop acabat el període, traspassar-li la titularitat a canvi que l’entitat es faci càrrec de les obres de rehabilitació, valorades en prop de dos milions d’euros. Aquestes obres han de permetre que l’espai pugui tornar a ser usable per a la ciutadania i en garanteixi un ús social i sense ànim de lucre durant tota la cessió.
D’aquesta manera, segons subratlla la fundació, “es promou un model de gestió compartida que garanteix que el projecte s’emmarca en l’estratègia de ciutat definida des de l’Ajuntament i es desenvolupa amb la capacitat d’innovació, l’especialització i l’agilitat d’una entitat amb llarga trajectòria i experiència en l’atenció social”. La Fageda subratlla en el comunicat que és una entitat sense ànim de lucre sota el control del Protectorat de la Generalitat, per la qual cosa “qualsevol disposició del seu patrimoni s’ha d’ajustar a la seva finalitat fundacional i ha de comptar amb l’aval del Departament de Justícia”.
1 comentari
Llàstima que neixi sense un consens ampli i sense comptar amb les entitats i persones que fa anys que treballen amb aquests col·lectius. Al S.XXI les aliances i el treball amb xarxa són imprescindibles per avançar amb els projectes.