Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Igualtat i Feminismes ha posat en marxa aquest 2022 un programa de cangur públic destinats a infants i adolescents de 0 a 14 anys, que es durà a terme amb la col·laboració de l’administració local. L’objectiu és “la democratització de les cures”, és a dir, que les administracions facilitin la conciliació i organització personal del temps a les famílies, però molt especialment a les dones, perquè són majoritàriament les que s’encarreguen de la cura. Es promourà un accés universal a aquest servei, però tindran prioritat d’accés les famílies monoparentals, les mares i tutores supervivents de violències masclistes, les dones en situació d’atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda.
“Aspirem a una Catalunya que reconegui la responsabilitat de governs, comunitats locals i de totes les persones vers les cures, les democratitzi i faci sostenibles les polítiques de cures infantils arreu del territori –afirma la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre–. Des del govern ens fem corresponsables de les cures perquè volem generar temps per les persones que cuiden, que sobretot són dones. A més, creem ocupació de qualitat per persones que ja es dedicaven a les cures, que sobretot són dones, o s’hi volen dedicar”.
El servei de cangur per famílies amb infants de menys de 14 anys s’oferirà des dels ajuntaments i els consells comarcals “perquè són les administracions que estan a prop de la ciutadania”, segons la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo. Es farà fora del temps escolar i pot incloure recursos com ludoteques, casals en períodes de vacances, espais d’acollida a les escoles (de matí, de migdia o de tarda), colònies i campaments, i altres serveis anàlegs de lleure. El programa també comprèn serveis fora de l’etapa d’escolarització obligatòria (0 a 5 anys), així com serveis de cura puntual en equipaments, ja siguin fixes o itinerants, i serveis de cura al domicili. Queden excloses del projecte les activitats educatives extraescolars.
La transferència de 20 milions d’euros del programa, que es finança a través del Pla corresponsables (2021-2023) del Ministeri d’Igualtat estatal, es realitzarà als municipis de més de 20.000 habitants i als consells comarcals. Es repartirà seguint uns criteris que tenen en compte la població de 0 a 14 anys que hi ha a cada territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya, ja que és un dels col·lectius que té més dificultats per conciliar. També es valoraran les particularitats territorials, com la dispersió geogràfica o les situacions de ruralitat. Els ens locals podran oferir directament el servei, o contractar-lo “prioritàriament a entitats socials i de l’economia social i solidària”.
Ocupació de qualitat i proximitat
Des del Departament d’Igualtat i Feminismes destaquen també que aquest programa permetrà també crear ocupació de qualitat, ja que es reconeixerà i s’acreditarà l’experiència professional de les persones que es dediquen a la cura infantil, i es crearan borses locals i de proximitat formades per professionals de les cures.
Així, les professionals que prestin els serveis de cangur han de disposar d’alguna de les qualificacions següents: tècnica superior en educació infantil, tècnica superior en animació sociocultural i turística, tècnica superior en ensenyament i animació socioesportiva, tècnica superior en integració social, monitora d’educació en el lleure o auxiliar en educació infantil. Però també els podran dur a terme professionals amb experiència en la cura no formal, ja que mitjançant el programa s’habilitaran mecanismes per acreditar la seva experiència.
“Amb el programa reconeixem el treball de cures i creem nova ocupació professionalitzada en aquest àmbit”, sosté Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat. “Volem que els treballs de cures surtin de la informalitat i la precarietat, i que les dones que treballen en les cures, perquè majoritàriament són elles, gaudeixin de tots els drets com a professionals. Des de la conselleria volem que la cura de les persones sigui reconeguda i valorada”.
Durant el 2022 s’elaborarà un mapa de les cures existents a tot el país, que permetrà fer seguiment dels serveis actius i avaluar-los, apunten des del Departament.
L’experiència de Barcelona
A Barcelona existeix una iniciativa similar des de l’octubre de 2020, el projecte Concilia, impulsat per l’Ajuntament de la ciutat en el marc del Pla de Xoc Social per la Covid-19, que ja arriba a 19 dels barris amb menor renda per càpita, i molt adreçat a famílies en situació de risc o d’exclusió social. En el seu primer any de vida, aquest projecte va atendre 611 infants diferents i va realitzar un total de 7.819 canguratges als diferents punts on va estar present, xifres que s’espera que el setembre de 2022 hagin augmentat fins als 900 infants i 11.500 canguratges.
Aquests 19 barris són: Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Nova, Verdum, Les Roquetes, La Prosperitat, El Turó de la Peira, Can Peguera, El Besòs i el Maresme, La Verneda i La Pau, El Bon Pastor, Baró de Viver, Trinitat Vella, El Raval, El Gòtic, La Marina del Prat Vermell, La Marina de Port i el Poble-sec.
1 comentari
Una bona iniciativa. Cal garantir que hi hagi criteris pedagògics apropiats a l’edat dels infants i un sólid treball amb les persones que fan el canguratge. També ha de ser una oportunitat per a estudiants del camp social i educatiu.