Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    L’escola de l’obediència, el silenci i la reproducció

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La Generalitat activa un servei de cangur públic per ajudar a la conciliació

    Actualitat
    La Generalitat activa un servei de cangur públic per ajudar a la conciliació

    Redacciógener 11, 20225 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Un casal de la Fundació Pere Tarrés | Foto: Fundació Pere Tarrés
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Igualtat i Feminismes ha posat en marxa aquest 2022 un programa de cangur públic destinats a infants i adolescents de 0 a 14 anys, que es durà a terme amb la col·laboració de l’administració local. L’objectiu és “la democratització de les cures”, és a dir, que les administracions facilitin la conciliació i organització personal del temps a les famílies, però molt especialment a les dones, perquè són majoritàriament les que s’encarreguen de la cura. Es promourà un accés universal a aquest servei, però tindran prioritat d’accés les famílies monoparentals, les mares i tutores supervivents de violències masclistes, les dones en situació d’atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda.

    “Aspirem a una Catalunya que reconegui la responsabilitat de governs, comunitats locals i de totes les persones vers les cures, les democratitzi i faci sostenibles les polítiques de cures infantils arreu del territori –afirma la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre–. Des del govern ens fem corresponsables de les cures perquè volem generar temps per les persones que cuiden, que sobretot són dones. A més, creem ocupació de qualitat per persones que ja es dedicaven a les cures, que sobretot són dones, o s’hi volen dedicar”.

    El servei de cangur per famílies amb infants de menys de 14 anys s’oferirà des dels ajuntaments i els consells comarcals “perquè són les administracions que estan a prop de la ciutadania”, segons la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo. Es farà fora del temps escolar i pot incloure recursos com ludoteques, casals en períodes de vacances, espais d’acollida a les escoles (de matí, de migdia o de tarda), colònies i campaments, i altres serveis anàlegs de lleure. El programa també comprèn serveis fora de l’etapa d’escolarització obligatòria (0 a 5 anys), així com serveis de cura puntual en equipaments, ja siguin fixes o itinerants, i serveis de cura al domicili. Queden excloses del projecte les activitats educatives extraescolars.

    La transferència de 20 milions d’euros del programa, que es finança a través del Pla corresponsables (2021-2023) del Ministeri d’Igualtat estatal, es realitzarà als municipis de més de 20.000 habitants i als consells comarcals. Es repartirà seguint uns criteris que tenen en compte la població de 0 a 14 anys que hi ha a cada territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya, ja que és un dels col·lectius que té més dificultats per conciliar. També es valoraran les particularitats territorials, com la dispersió geogràfica o les situacions de ruralitat. Els ens locals podran oferir directament el servei, o contractar-lo “prioritàriament a entitats socials i de l’economia social i solidària”.

    Ocupació de qualitat i proximitat

    Des del Departament d’Igualtat i Feminismes destaquen també que aquest programa permetrà també crear ocupació de qualitat, ja que es reconeixerà i s’acreditarà l’experiència professional de les persones que es dediquen a la cura infantil, i es crearan borses locals i de proximitat formades per professionals de les cures.

    Així, les professionals que prestin els serveis de cangur han de disposar d’alguna de les qualificacions següents: tècnica superior en educació infantil, tècnica superior en animació sociocultural i turística, tècnica superior en ensenyament i animació socioesportiva, tècnica superior en integració social, monitora d’educació en el lleure o auxiliar en educació infantil. Però també els podran dur a terme professionals amb experiència en la cura no formal, ja que mitjançant el programa s’habilitaran mecanismes per acreditar la seva experiència.

    “Amb el programa reconeixem el treball de cures i creem nova ocupació professionalitzada en aquest àmbit”, sosté Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat. “Volem que els treballs de cures surtin de la informalitat i la precarietat, i que les dones que treballen en les cures, perquè majoritàriament són elles, gaudeixin de tots els drets com a professionals. Des de la conselleria volem que la cura de les persones sigui reconeguda i valorada”.

    Durant el 2022 s’elaborarà un mapa de les cures existents a tot el país, que permetrà fer seguiment dels serveis actius i avaluar-los, apunten des del Departament.

    L’experiència de Barcelona

    A Barcelona existeix una iniciativa similar des de l’octubre de 2020, el projecte Concilia, impulsat per l’Ajuntament de la ciutat en el marc del Pla de Xoc Social per la Covid-19, que ja arriba a 19 dels barris amb menor renda per càpita, i molt adreçat a famílies en situació de risc o d’exclusió social. En el seu primer any de vida, aquest projecte va atendre 611 infants diferents i va realitzar un total de 7.819 canguratges als diferents punts on va estar present, xifres que s’espera que el setembre de 2022 hagin augmentat fins als 900 infants i 11.500 canguratges.

    Aquests 19 barris són: Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Nova, Verdum, Les Roquetes, La Prosperitat, El Turó de la Peira, Can Peguera, El Besòs i el Maresme, La Verneda i La Pau, El Bon Pastor, Baró de Viver, Trinitat Vella, El Raval, El Gòtic, La Marina del Prat Vermell, La Marina de Port i el Poble-sec.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    conciliació familiar cures Departament d'Igualtat i Feminismes temps
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleMés de 27.000 alumnes i 6.600 docents han donat positiu en els últims deu dies
    Next Article
    Opinió
    La Salut Mental: llosa i alliberament juvenil
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Entrevista
    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    juny 17, 2025

    Opinió
    Condemna a l’agressió al docent de l’Institut Escola La Mina de Sant Adrià del Besòs

    juny 4, 2025

    Reportatge
    No és país per a grasses: Ozempic i el règim del «body horror»

    juny 2, 2025

    1 comentari

    1. maria jesus comellas on gener 14, 2022 8:37 am

      Una bona iniciativa. Cal garantir que hi hagi criteris pedagògics apropiats a l’edat dels infants i un sólid treball amb les persones que fan el canguratge. També ha de ser una oportunitat per a estudiants del camp social i educatiu.

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}