Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“El capteniment del Govern és, a partir dels propers pressupostos, tornar a participar de forma directa en la coresponsabilitat en el finançament de 0-3”, ha declarat el conseller d’Educació, Josep Bargalló. Així, la voluntat de la Generalitat és tornar a finançar un terç del cost de la plaça per alumne -1.800 euros per alumne i curs-, segons el que estableix la llei de creació de places d’escola bressol.Els altres dos terços continuarien a càrrec dels ajuntaments i de les famílies dels alumnes. Aquest anunci suposa una rectificació respecte la decisió aplicada l’any 2012, quan la llavors consellera Irene Rigau va rebaixar primer l’aportació de la Generalitat per després traspassar la cobertura econòmica a les diputacions.
Fins el 2012, el cost de la plaça es repartia a terços entre famílies, administració local i autonòmica. Posteriorment, amb la retirada de la Generalitat, la major part de la càrrega econòmica va ser assumida pels municipis. Així, la intenció de Govern és compensar els ajuntaments que en aquests sis anys han hagut de fer un sobreesforç econòmic, tant els que van reclamar impagaments per la via judicial com a la resta. “Volem compensar-los l’esforç del passat per a que sigui, alhora, una compensació de futur”, ha dit el conseller.
I és que aquest gener, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar la Generalitat a finançar les escoles bressol dels municipis que van denunciar impagament per part del Govern, com ara a Esplugues de Llobregat o Sabadell. Segons el jutge, la Generalitat no quedava exclosa d’aquesta responsabilitat financera i va establir, en el cas d’Esplugues, que l’Ajuntament tenia dret a rebre 1.300 euros per alumne i curs.
Fonts d’ensenyament apunten que en tot cas primer caldrà revisar aquest càlcul de costos, que es manté invariable des de fa molts anys; en aquesta línia, el conseller ha anunciat que treballarà amb els municipis i la resta de grups parlamentaris per arribar a consensos en els pressupostos de les escoles bressol i en la planificació de l’oferta de places públiques.
El gener passat, el Ple del Parlament va aprovar una moció sobre el cofinançament de les escoles bressol, instant el futur govern a resoldre “els compromisos adquirits per al cofinançament de les bressol i que s’incorporin als pressupostos 2018 consignacions per a la regularització del finançament no abonat o pendent de liquidació a les administracions des de 2013”. Així mateix, es va instar a la Diputació de Barcelona a fer el càlcul de la totalitat de l’import que hauria d’abonar Ensenyament en concepte de retorn. Així mateix, la Diputació de Barcelona ha afirmat que estan ultimant els darrers punts del càlcul del finançament i del preu de les places de l’escola bressol. L’estudi sortirà properament publicat i, segons fonts de la Diputació, inclourà recomanacions dirigides a un sistema més flexible de tarifació vinculada a la renda de les famílies, a l’estil de la Tarifació Social que ja s’aplica a Barcelona.