Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Article publicat originalment a eldiariocv
Un total de 136 escoles públiques valencianes es veuran afectades per la supressió d’unitats en valencià, de les quals cinc d’elles seran tancades progressivament. En total, es veuran afectades 155 unitats. Es tracta de 72 línies a Infantil i Primària i 83 més en centres amb doble línia, on queda per resoldre si les que es perden són en castellà o en valencià.
Des d’Escola Valenciana han qualificat la resolució de Conselleria d'”atac històric” per part del Consell als programes d’educació “òptims” en els últims 30 anys. Des del col·lectiu denuncien que amb aquesta resolució “no es respecta el context sociolingüístic de les escoles”, ja que en uns casos “han matat directament els centres, en altres han clavat un duríssim cop a la normalització del valencià en les grans ciutats (Alacant , Castelló i València)”, segons explica el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.
Des FAPA-València també han valorat la planificació educativa de Conselleria per al pròxim curs, publicada al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV). La presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes, Eva Grimaltos, denunciava que la Conselleria “ha fet oïdes sordes” a la comunitat educativa, així com que el Consell “potencia la privada afavorint els concerts d’unitats a infantil mentre retalla a l’escola pública, que és la de tots”, pel que considera que la Generalitat “pretén a curt termini arrencar d’arrel l’escola pública”.
136 docents menys
A més, des del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEPV) també han criticat l’arranjament escolar per al curs 2014-2015, ja que expliquen que es tradueix en què se suprimeixin 136 llocs de treball estables, “en Infantil no se’n crea cap, sinó que se’n suprimeixen 203, mentre que a Primària sí que es creen 67 nous llocs de treball”. No obstant això, lamenten que el que es fa és substituir plantilla estable per provisional, “ja que les unitats habilitades només ho són per a un curs acadèmic”.
Des de l’STEPV atribueixen aquest impacte negatiu al districte únic, ja que hi ha centres que “perdran unitats encara que tinguin demanda perquè altres centres d’altres barris allunyats han perdut matrícula”, de manera que “es demostra que la pretesa llibertat d’elecció de centre per part dels pares és falsa i no s’aplica als centres públics, on s’estan retallant unitats encara que tinguin demanda”.
Una altra de les crítiques del sindicat és que la Conselleria elimina els barracons desmantellant unitats, “o fins i tot col·legis sencers”, i no construint nous centres. Davant d’aquest acord, tant el sindicat com els pares o Escola Valenciana han anunciat que estan disposats a iniciar mobilitzacions.