La justícia tomba la petició de Wert de reobrir les preinscripcions per incloure el castellà

La Sala contenciosa d'aquest tribunal ha desestimat la petició del Govern central, en considerar que "no consta que els usuaris estiguessin desinformats en aquest aspecte"

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Manifestació en defensa de la immersió lingüística. /ENRIC CATALÀ

Manifestació en defensa de la immersió lingüística. /ENRIC CATALÀ

La Generalitat no haurà de reobrir les preinscripcions per introduir l’opció de la llengua vehicular en castellà, tal com exigia el Ministeri d’Educació en un recurs interposat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Sala contenciosa d’aquest tribunal ha desestimat la petició del Govern central, en considerar que “no consta que els usuaris estiguin desinformats en aquest aspecte”, en relació al castellà com a llengua d’ús, “ni té sentit incloure” en la matrícula una opció que després no es garanteix.

El Tribunal Superior de Justícia és el que l’any passat va fixar el 25% de castellà com a proporció “raonable i proporcionada” en cas que una família ho sol·licités, una mesura que ha avalat recentment el Tribunal Suprem. Però en aquest cas, rebutja la mesura cautelar plantejada pel ministeri el 6 de maig passat, que sol·licitava que s’obrís un termini especial de set dies per als pares i mares que vulguin més classes en castellà de cara al curs 2015-2016, perquè considerava inacceptable, d’una banda, que a les preinscripcions no hi hagi la casella per poder-ho demanar, i de l’altra, que a les famílies que demanen estudis en llengua materna se’ls remeti a una atenció individualitzada.

El tribunal constata, tanmateix, que la llei d’educació de Catalunya no “impedeix la segregació d’alumnes per raó lingüística”, un escenari que assumeix que es donaria si els pares poguessin escollir “formalment” la llengua vehicular dels seus fills. Sí que recorda, però, que el parer del parer segueix sent que la proporció raonable de castellà hauria de ser d’un 25%, l’equivalent a una assignatura més que la de llengua.

Les reaccions davant el recurs del Ministeri van ser contundents per part de la Generalitat i els principals partits polítics i actors de la comunitat educativa catalana. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, s’hi va oposar frontalment, en considerar que es vol “imposar que el tractament del castellà i el català a les aules sigui idèntic”. Apuntava que, si s’hagués de posar en marxa aquest procés d’informar les famílies, caldria enviar un burofax a tots els alumnes de Catalunya, 1,5 milions d’estudiants, una mesura que, segons va al·legar, atempta “no només contra la llei d’educació de catalunya, sinó que també modifica el que el propi PP ha previst amb la LOMCE”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*