Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La precarietat s’ha instal·lat entre bona part del professorat universitari. El 50% dels docents de les facultats catalanes cobra entre 300 i 1.200 euros bruts al mes. Així ho ha fet saber la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) durant el seminari ‘El personal docent i investigador a Catalunya. Mobilitat, atracció de talent i sistemes retributius’, organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, que ha presentat dades parcials d’un estudi sobre les situació laboral dels professors.
Aquest estudi inclou tres categories de professors, els catedràtics, els agregats i els lectors -amb dades del 2008, per homologar-les amb un estudi internacional-, que suposen en conjunt el 50% del professorat. En canvi, deixa fora l’altra meitat, amb condicions laborals precàries. Els sous més reduïts, de 300 euros mensuals de mitjana, són els dels professors associats, que per llei només poden donar classes a temps parcial -encara que molts a la pràctica tenen dedicació exclusiva-, i els més elevats dins aquest grup de docents que no entren a l’estudi són els investigadors postdoctorals, que perceben 1.200 euros, sovint amb contracte de pràctiques.
Així ho ha revelat Marc Llirós, investigador postdoctoral de la UAB i membre de la PUDUP, després que una quarantena de professors es concentressin a les portes del seminari per denunciar la seva situació, amb pancartes com que resaven La nostra excel·lència, la paguen amb la miseria. Aquesta precarietat, considerada “insostenible” per Llirós, també preocupa el secretari executiu de l’ACUP, Josep Maria Vilalta, segons ha admès durant el seminari.
De fet, han estat aquestes categories docents les que s’han vist més afectades per les retallades en matèria de pressupostos de les universitats. Centenars d’associats han estat acomiadats, sobretot en campus com el de la UB o la UPC.
Augmenta la bretxa salarial respecte als catedràtics
Els resultats parcials de l’estudi de l’ACUP permeten observar que els països de l’OCDE que més paguen als docents universitaris són el Canadà -5.700 dòlars al mes, de mitjana-, els Estats Units -4.590- i Alemanya -4.885-. A la cua hi hauria Armènia i Rússia, amb sous inferiors als 500 euros mensuals. A Catalunya, per categories, els sous dels catedràtics es troben en cinquena posició dins els països que els doten de millor retribució, i els agregats i lectors es troben en setena i novena posició, respectivament.
En aquest sentit, l’estudi constata com s’eixampla la bretxa salarial entre la figura del catedràtic, que l’any 2012 van veure com augmentava el seu sou lleugerament, i els agregats i lectors, la retribució dels quals es va mantenir -en el cas dels primers- i reduir -en el cas dels segons. Segons l’estudi de l’Acup, un catedràtic cobra 78.710 euros anuals bruts -6.559 euros al mes-, mentre que un agregat rep 55.388 euros a l’any -4.615 euros mensuals- i un lector 40.229 euros -3.350 al mes-.
Segons Vilalta, aquesta relació salarial no afavoreix la competitivitat a nivell internacional. “Som competitius en l’etapa madura, però no en la primerenca -agregats i lectors- que és quan es produeix la mobilitat a escala internacional”, ha sentenciat.