Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La violència sexual contra la infància podria costar-li a l’Estat 4.500 milions anuals

    Reportatge
    La violència sexual contra la infància podria costar-li a l’Estat 4.500 milions anuals

    Pablo Gutiérrez de Álamonovembre 11, 20246 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Si hi ha coses complicades, una d’elles és tenir una succinta idea de quina és la realitat de la violència sexual contra la infància. No sols a Espanya, sinó a tot el món. És una de les realitats més ocultades a pesar que, segons diferents càlculs, té una prevalença d’entre el 10 i el 15% de les i els menors.

    Investigadors de la Universitat de Cometes i de l’ONG Educo han elaborat el seu propi càlcul de prevalença de la violència sexual contra la infància i han determinat que està en el 17,29% de les nenes, nens i adolescents (NNA) estudiant, explica Macarena Céspedes, directora d’Incidència de Educo, els estudis dels últims 30 anys. A més, han basat bona part dels seus càlculs en les denúncies que es van interposar l’any passat segons el Ministeri de l’Interior, un total de 9.185.

    Des de la Càtedra de Drets del Nen de Cometes i Educo, han calculat que l’Estat gasta anualment 1.300 milions d’euros a atendre els costos derivats d’atendre les 9.185 menors d’edat que van presentar denúncia. En aquesta quantitat es tenen en compte les despeses conegudes, com el protocol sanitari que es posa en marxa; «totes les proves mèdico-forenses, si la denúncia arriba o no a judici, si hi ha o no sentència, si hi ha presó o no», explica Céspedes.

    Per al càlcul final també s’han tingut en compte qüestions com la probabilitat de repetir curs de les persones que sofreixen violència sexual. Una xifra que és el 60% més que altres nenes i nens. Sobre aquest 60% s’han calculat els costos d’aquesta repetició. També s’ha computat el cost dels qui estan en el sistema d’acolliment després de denunciar

    Fora d’aquest càlcul queden altres xifres que no és possible conèixer, explica la investigadora, com els costos d’un treballador social o de la intervenció dels serveis socials en una família quan es realitza una intervenció de desemparament.

    Fins a 77.000 possibles víctimes

    Amb el percentatge de prevalença que han calculat les i els investigadors, el 17,29%, s’ha determinat que podrien existir fins a 77.000 víctimes de violència sexual a Espanya. Nenes, nens i adolescents del que res se sap perquè no ha mediat cap denúncia.

    I és sobre aquesta xifra sobre la qual la recerca ha intentat llançar una mica de llum sobre la part més oculta de la despesa que suposa aquesta violència. «Creiem que comporta una despesa, aclareix Céspedes, encara que no hagin estat detectats». I això ho diuen perquè les persones que sofreixen aquestes situacions és molt probable que pateixin desaferrament del sistema educatiu i acabi repetint, per exemple. Encara que no hagin denunciat i no hagin suposat una despesa sanitària derivada de la posada en marxa de determinats protocols, és molt probable que hagi realitzat diferents visites al metge per problemes d’ansietat o depressió. «Sabem que les visites per problemes emocionals de les víctimes de violència sexual augmenten exponencialment respecte a unes altres».

    Céspedes explica que tenint en compte aquesta xifra de 77.000 i la prevalença de determinades qüestions que afecten en grau més alt les víctimes de violència sexual en la infància ha calculat, de manera conservadora, quin és el cost per a l’estat d’aquestes intervencions. Ho han xifrat en uns 3.200 milions d’euros anuals. En aquesta xifra no estan aquelles despeses dels quals no es coneixen els seus preus.

    «Estem convençuts, diu, que és un mínim perquè (el càlcul) ho fem sota assumpcions molt potents», com que es produeix una sola vegada, com que hi ha impactes que no es poden mitigar, encara que el puguis acompanyar. I el càlcul econòmic s’ha fet només sobre els danys mitigables. «El mal mitigable és aquell que, si els sistemes de detecció precoç o de determinació del risc funcionessin, s’iniciaria tot un procés d’intervenció, es posarien en marxa una sèrie de recursos, i si es fa de manera eficaç suposadament mitiguen el mal».

    Céspedes assegura que els càlculs econòmics que s’han fet, en tot moment, són de mínims, conservadors. Insisteix que la realitat és molt més gran del que pot calcular-se entre altres coses per les diferències, si no divergències, en la presa de dades de les diferents administracions públiques, per la falta de transparència amb aquesta informació.

    Assenyala la responsable d’Incidència que el que intenten, a més de posar sobre la taula una xifra econòmica, aquesta podria utilitzar-se en bona part, no com a reacció davant la situació, sinó per a prendre mesures preventives i de detecció precoç de les situacions de violència.

    Per a l’organització, aquest exercici és una forma més de denúncia de la situació en la qual es troben desenes de milers de nenes, nens i adolescents en el seu dia a dia. Que sofreixen violència sexual en el seu entorn més pròxim.

    Macarena Céspedes insisteix que la xifra de 4.500 milions recull càlculs exhaustius: «Hem pogut calcular quin percentatge de persones que sofreixen violència sexual acaben tenint una addicció i quant costa aquesta addicció al sistema sanitari; quin percentatge dels nens i nenes que sofreixen violència sexual desenvolupen una malaltia mental com a anorèxia, bulímia, depressió, ansietat crònica; quants nens i nenes que sofreixen violència sexual acaben expulsats del sistema educatiu. I hem pogut calcular quant costa al sistema de protecció la violència sexual contra la infància».

    Però, al mateix temps, es queden fora moltes altres qüestions com la pèrdua d’oportunitats laborals, de productivitat, el capital humà que es perd. La falta d’acció i d’inversió de les administracions públiques, de les de justícia i de les persones responsables en prevenció poden suposar, i estan suposant, un cost enorme en la vida de milers de persones tots els anys.

    Un exemple que pot ser fàcil d’entendre es troba en el documental Com atrapar un monstre, de recent estrena en una de les principals plataformes de streaming. Explica la història d’un home que, malgrat estar condemnat a 23 anys de presó per abusos sexuals a diversos menors, passa uns quants mesos més en llibertat. La història, a més, es remunta al temps en el qual el protagonista era professor, a finals dels anys 60. Una història de 40 anys d’abusos en diferents institucions com a col·legis o colònies d’estiueig en el qual, apunten en el documental, desenes, sinó centenars, de menors van poder ser les seves víctimes. El cost emocional, vital, d’oportunitats laborals i socials de totes aquestes persones és i va poder ser enorme. Tal vegada, amb informació i trencant el tabú que pesa sobre la violència contra la infància, en general, i la violència sexual en particular, casos així podrien minimitzar-se.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    abusos sexuals abusos sexuals a menors Drets de la infància violència
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Per una visió positiva del món educatiu
    Next Article
    Pòdcast
    Efrèn Carbonell: “És un valor poder tenir una diversitat d’alumnat dins una aula”
    Pablo Gutiérrez de Álamo
    • X (Twitter)

    Periodista especializado en educación. Director de El Diario de la Educación. Antes en Periódico Escuela

    Related Posts

    Anàlisi
    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    juny 25, 2025

    Opinió
    Dormir bé, créixer millor: una crida urgent per a la salut dels nostres infants i adolescents

    juny 23, 2025

    Entrevista
    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    juny 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}