Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A mitjans de gener, el Departament d’Educació va publicar la convocatòria de concurs oposició de 5.000 places per a l’ingrés als cossos docents per aquest any 2020. D’aquestes 5.000 places, gairebé 4.900 són de secundària, i la resta d’escoles oficials d’idiomes, i d’arts plàstiques i disseny. Què passa amb aquestes oposicions? En una reunió virtual que el Departament va mantenir ahir amb els sindicats representats a la mesa sectorial va quedar clar que la postura majoritària era canviar-les de data, perquè ara mateix ningú pot garantir que al juny es permetran les concentracions de molta gent en espais tancats, però més encara per les dificultats que tenen en aquests moments molts interins de preparar oposicions al mateix temps que atenen als seus fills a casa i als seus alumnes virtualment.
A través d’un parell de tuits, ahir el Departament d’Educació va informar de la reunió, deixant clar que la seva predilecció és que es facin encara al llarg de 2020, la qual cosa podria significar abans de l’inici del curs 2020/21 o quan aquest ja hagi engegat, al llarg del primer trimestre. Totes dues opcions són complicades, en el primer cas perquè es preveu un inici de curs especialment complicat, a causa de l’actual aturada i la necessitat de reprogramar moltes activitats i continguts. I en el segon cas, òbviament, perquè ja coincidiria amb període lectiu.
En la reunió d’ahir, la major part de sindicat es van mostrar partidaris d’ajornar les proves el màxim possible, la qual cosa vol dir mantenir la convocatòria i la llista d’admesos actuals però traslladar les proves al juny de 2021. Segons fonts sindicals, el Departament no ho veu clar perquè coincidiran amb les oposicions que estan previstes per aquelles dates, que tornaran a ser sobretot per cobrir places d’infantil i primària.
(1/2) Avui, en una reunió amb els sindicats docents, des d’@educaciocat hem plantejat mantenir les #oposicions, però posposant la seva celebració alguns mesos, seguint la petició d’alguns sindicats pic.twitter.com/Q27fdvOWg1
— Educació (@educaciocat) 30 de març de 2020
Després de la reunió, la USTEC va emetre un comunicat en el qual demanava traslladar les oposicions al juny de 2021, ja que “opositar en període lectiu genera disfuncions als centres, als membres de tribunals, a l’alumnat i als aspirants interins que treballen enfront d’opositors que no estan en actiu”. “Mitjançant un concurs de mèrits, que tindria lloc entre l’abril i el juny del 2021, és perfectament possible mantenir tots els llocs convocats per a enguany i els que preveuen per al 2021 (mestres, secundària, cicles….)”, afegeix la nota.
Amb tot, la principal petició de la USTEC és que el Departament demani al ministeri “un canvi en l’actual normativa d’ingrés a la funció pública docent (RD 276/2007), l’inici del corresponent procés negociador sobre aquesta qüestió i la negociació d’aquest sistema excepcional i transitori d’ingrés a la funció pública docent en el si de la Mesa Sectorial”.
Per la seva banda, en una nota penjada a la seva web, la Federació d’Educació de CCOO considerava que “la majoria de persones aspirants no es troben en les condicions idònies per a preparar-se les proves” i per tant demanava que s’ajornessin “el màxim possible, mantenint la mateixa convocatòria”, és a dir, “fins que les persones admeses puguin presentar-se en condicions adients segons evolucioni la situació sanitària i de confinament, ajornant-les si cal a finals del curs vinent”.
Aquest dimecres hi ha una nova reunió virtual entre el Departament i els sindicats, en la qual l’administració s’ha compromès a plantejar un calendari. Un dels punts clau és el dia de presentació de la programació per part dels opositors. La data actual és el 13 de juny, que lògicament s’haurà de modificar.