Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Sota el lema ‘Guanyem drets, eduquem en democràcia’, la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya celebra el seu 14è congrés que, després dels congressos territorials iniciats al novembre, conclou el 29 de març amb nou Pla d’Acció i Direcció per als pròxims quatre anys.
Un total de 125 delegats i delegades territorials s’han aplegat aquest divendres a la seu de CCOO de Catalunya per presentar els informes-balanç de diferents delegacions i dissabte continuen la feina tot escollint la nova Comissió Executiva i la persona que substituirà Teresa Esperabé com a secretària general.
Tal com explicava el coordinador de les ponències, Edu Nuñez, en aquest article, “el món educatiu és un espai on es veuen reflectits els canvis socials, tecnològics, poblacionals i ideològics, fins i tot la funció social i l’exercici de l’educació s’estan veient reconfigurats per aquests canvis històrics. Aquesta realitat fa més necessari que mai que el món educatiu sigui un espai democràtic on s’interpel·li i hi participi tota la comunitat educativa, des dels docents i totes les persones professionals que eduquen (suport educatiu, lleure, etc.) a l’alumnat i les famílies”.

Les línies estratègiques a debatre se centren en educar en democràcia i contribuir a fer una societat més solidària, justa i inclusiva per aturar l’avenç de la ultradreta. També es posa l’accent en l’aposta de l’acció sindical en els centres educatius per defensar els drets i uns millors serveis públics.
Prestigiar la tasca educativa
Durant la inauguració del congrés aquest divendres, una desena de representants de diverses entitats han desitjat encerts al sindicat i han valorat els objectius compartits, entre els quals han citat la necessitat de dignificar la professió docent, augmentar els recursos, aconseguir una escola inclusiva real o combatre els discursos de l’odi i l’onada reaccionària de l’extrema dreta des de l’educació.

A la inauguració ha assistit també la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, qui ha destacat “l’esperit de lluita” del sindicat, així com “la voluntat d’entesa i diàleg”. Niubó ha posat en valor “la veu exigent i la voluntat d’avançar” i els objectius compartits, com són millorar en una educació de qualitat, inclusiva i cohesionada.
La consellera ha apostat per reconèixer el paper de la professió docent, per a la qual cosa ha considerat imprescindible estabilitat laboral, eines formatives útils i recursos pressupostaris, i ha ressaltat el “compromís en la negociació col·lectiva com a eina de millora en el servei públic”. Ha recordat la necessitat de reforçar la memòria històrica entre l’alumnat, oferir fonts informatives rigoroses i fomentar l’esperit crític.
Entre les persones convidades figuren Cristina Martín (UGT), Bernat Ferrer (Escoles contra la segregació escolar), Maria Marco (Federació de Moviments de Renovació Pedagògica), Jordi Carreras (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), Meritxell Ruiz (Escoles Cristianes), Arnau Bonet (Associació d’Estudiants Progressistes), Iolanda Segura (USTEC), Anna de Jesús (Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació), Pati Sarrias (Federació d’associacions de pares i mares d’alumnes d’ensenyament secundari de Catalunya) i Kike Segura (USOC).