Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aviat es compliran 50 anys d’aquelles trobades clandestines, la tardor del 1965, en què diversos mestres i pedagogs es van conjurar per reactivar el progrés educatiu sepultat pel franquisme. Amb aquesta celebració a l’horitzó, l’Associació de Mestres Rosa Sensat ha impulsat la campanya Moltes gràcies mestres, amb la qual vol agrair la tasca dels docents i, de passada, escalfar motors per a un cinaquantè aniversari que es presenta amb grans celebracions i una Escola d’Estiu que aplegarà noms de la talla de José Mujica o Philippe Meirieu.
“Contràriament als missatges negatius, la majoria de gent hem tingut molt bons mestres, i els hem de reivindicar”, explica Irene Balaguer, presidenta de l’associació. Amb aquesta campanya, que estarà en marxa tot el 2015 i aspira a arrencar agraïments de gent d’arreu del món –el web està en català, castellà i anglès–, tothom qui vulgui podrà donar –per escrit o en vídeo– les gràcies a aquell mestre que va marcar la seva etapa escolar.
La iniciativa respon també a la voluntat de reivindicar el paper dels mestres en un context educatiu que, segons l’associació, és cada cop més complex. “Malgrat la situació de disminució de les condicions de treball que han patit els mestres, han resistit pel seu compromís amb els infants, amb les famílies i amb la societat”, argumentava Balaguer en relació a l’empitjorament de les condicions dels darrers anys.
“Gràcies Antonio, sense tú ara no seria el que sóc”, assegura el periodista Jordi Évole en un dels molts vídeos que diversos personatges de la cultura i la societat catalanes han aportat a la campanya. Des de Rosa Sensat esperen que els agraïments s’escampin a les xarxes socials.
50 aniversari, escola d’estiu de luxe
La campanya Moltes gràcies, mestres és el preludi d’un any intens per a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. El seu cinquantè aniversari els ha impusalt a organitzar unes escoles d’estiu –la seva cinquantena edició, és clar– “extraordinàries”, en paraules de Balaguer. A diferència d’anys anteriors, les faran en un espai obert, el Parc de la Ciutadella, i preveuen l’assistència d’unes 10.000 persones en total.
Les jornades duraran menys –una setmana, de l’1 al 8 de juliol, en comptes de les dues habituals–, però tindran més intensitat. I és que, a falta de tancar el programa, els noms que ja han confirmat són de la talla de l’actual president de l’Uruguai, José Mujica; el pedagog i professor de la Universitat Lumière (Lió) Philippe Meirieu, o la comissionada de la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Occidental pel desenvolupament humà i del gènere, Adrienne Diop. Es preveuen unes 18 taules rodones i 104 tallers.
En paraules de Francina Martí, membre de la comissió executiva de l’associació, l’escola d’estiu es planteja “sense límits”, amb la voluntat d’obrir-se a tots els àmbits de la societat. A més, una altra dels aspectes destacats d’aquesta cinquantena edició de l’escola d’estiu serà una Declaració de la 50 Escola d’Estiu, que s’elaborarà durant aquells dies i es presentarà al Parlament de Catalunya.