Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Jaume Funes: “Mentre ens dediquem a protegir falsament, no ens dediquem a ensenyar a pensar”

    Ana Basanta

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Trívium i quadrívium, avui

    Jordi Badiellagener 29, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Jordi Badiella és professor a l’Escola el Cim i membre de la xarxa Espurn@

    El parc Vigeland d’Oslo és una dels indrets emblemàtics de la capital noruega. 212 figures humanes de bronze i granit ens hi expliquen la vida en totes les seves edats. Vet aquí un indret on la reflexió flueix fàcilment.

    1. Un mònolit de figures humanes enllaçades. Contrasta amb les reixes que el guarden. Hi veiem les siluetes de dos homes de ferro, un de jove i un de vell, i escoltem:  “abans foren la gramàtica, la dialèctica, la retòrica, l’aritmètica, la geometria, l’astronomia i la música. I ara?”.

    2. Una dona i un home de granit. La dona duu el cabell trenat i té la boca oberta. De l’home, destaca el pavelló de l’orella, per on semblen penetrar aquests mots: “com a l’Edat Mitjana cal passar-se un quart de la vida remant a corrent o a contracorrent per mars d’informació”.

    3. Dos homes asseguts, esquena contra esquena. La seva simetria és perfecta, no és només la semblança del gruix dels seus braços i cames. Fins el tallat del seus cabells és idèntic. Els braços creuats sobre els genolls i la separació dels seus caps deixen un triangle on el verd dels arbres que tenen al darrere es difumina. Podríem entrar en les seves ments?: “és imprescindible saber pensar i resoldre. Trobar solucions als problemes perquè no esdevinguin conflictes lògics”.

    4. Tres dones assegudes. La del mig està girada d’esquena. Notem la rugositat de la seva columna vertebral. A un costat i l’altre les seves companyes conversen, totes dues tenen els genolls plegats. Una els abraça, l’altra s’agafa els peus: “ja no n’hi ha prou a saber llegir i escriure. És necessària una capacitat comprensiva i expressiva multimèdia”.

    5. Dues velles caminen. L’esquena encorvada i un pentinat idèntic, que acaba en un monyo, en dibuixa la simetria que la mà d’una d’elles trenca en tapar-se la boca, com si fos incapaç de recordar alguna cosa: “els coneixements s’han d’aprendre i desaprendre. La mobilitat total fa incontestables les habilitats per al canvi”.

    6. Una pila d’éssers humans amuntegats. La llarga cabellera d’algunes dones és atreta per la força de la gravetat. Tenen els ulls tancats. Ara veiem una cama, ara un rostre, ara un peu: “qualsevol aprenentatge haurà d’aplicar-se en contextos d’alteritat i sostenibilitat. Ens cal pensar en els altres”.

    7. Un home i una dona es miren fixament. Els seus caps estan units pel front i el nas. Les seves mans estan enllaçades. Sentim el seu pensament: “el coneixement del món físic ha d’anar unit al comportament social i ciutadà. Cal dialogar alhora endins i enfora”.

    8. Unes figures de bronze són el suport de la part més alta d’un sortidor d’aigua. El seu enginy consisteix a no mullar-se perquè el mateix sortidor els protegeix com un paraigües: “cal valorar les manifestacions culturals i artístiques i utilitzar-les com a font d’enriquiment personal. Ser creatiu”.

    9. Més enllà del granit i el bronze de les figures hi ha els verd dels arbres i la silueta d’uns edificis. La seva presència és desenfocada, però real. Pel mig dels braços creuats d’un home de pedra, dues mans i dos braços d’un infant real lluiten per ajudar-lo a enlairar. Una mà es recolza en un braç, l’altra mà busca un suport en l’osca dels llavis de granit. Un caparró de cabells rossos com només poden ser-ho els d’un infant nòrdic s’obssedeix a sortir: “l’adquisició de valors ha de bastir el criteri propi, que és bàsic per a la transformació de les idees en accions”.

    10. Finalment, una nena ha aparegut entre els braços de l’home de pedra. Un dels seus braços es recolza en el braç de granit, la mà dreta fa presa en el nas. La mirada de l’home resta imperturbable. És una mirada granítica. La nena mira a l’esquerra, perpendicular a l’home. Al seu darrere s’albira el verd dels arbres i la silueta desenfocada dels edificis. La natura i la cultura: “l’adquisició de valors, ens diu una veu interior, ha de bastir el criteri propi, que és bàsic per a la transformació de les accions en produccions”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Famílies que entren a les aules
    Next Article La tensió enterboleix el debat educatiu a les Illes
    Jordi Badiella
    • X (Twitter)

    Filòleg i professor de secundària a l'escola cooperativa El Cim de Terrassa, federada a EscolesCoop.

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}