Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Un grup de joves de Figueres passarà el Nadal fora de casa acompanyats del poble sahrauí. Són 9 TRUC –grup d’edat d’entre 17 i 19 anys– de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres, que emprenen aquest dimarts un viatge al camp de refugiats sahrauí de Smara. El seu objectiu és oferir jornades de formació de monitors de lleure als joves que viuen en aquest campament, per a què puguin ells mateixos organitzar les seves activitats de lleure educatiu.
“Considerem que l’escoltisme és un moviment d’èxit educatiu. Portar la nostra pedagogia els aporta una sèrie d’eines per articular projectes de millora de la societat”, explica a El Diari de l’Educació Adrià Illa, membre de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere i un dels 3 adults voluntaris –anomenats animadors– que acompanyen els TRUC . La idea, diu Illa, és dotar als joves sahrauís de recursos educatius per tal que ells mateixos siguin els qui puguin desenvolupar els projectes adequats al seu entorn.
Illa explica, també, que desenvolupar activitats de lleure pot ser especialment necessari en espais de convivència com els camps de refugiats, on un alt percentatge de la població té poques coses fer, més enllà d’esperar l’ajuda internacional, atès que no tenen feina i no es poden desenvolupar professionalment.
Aquesta iniciativa, englobada dins del projecte “Junts pel Lleure”, busca també generar intercanvi cultural, lúdic i social entre el poble català i els habitants del camp de refugiats de Smara. Per tal de que l’intercanvi vagi en les dues direccions, els joves catalans enregistraran un documental que vol sensibilitzar la població catalana sobre la situació del poble sahrauí. “Volem que la gent vegi que la cooperació no només és cosa de grans ONG, tothom pot aportar el seu gra de sorra”, expressa Illa.
En Hali els desperta l’interès pel Sàhara
La idea d’aquests joves de viatjar fins al Sàhara va néixer de la mà d’en Hali, un jove sahrauí acollit per una família catalana de Figueres i que va arribar a Catalunya gràcies a una beca d’estudis. Segons els organitzadors la presència de Hali al grup d’escoltes ha fet despertar un interès per la cultura i la realitat del poble sahrauí entre els seus membres.
Amb el projecte “Junts pel Lleure”, els joves catalans volen “treballar conjuntament l’educació emocional i les habilitats socials”, a més d’oferir eines als sahrauís per a què puguin treballar les activitats de lleure de forma autònoma i amb continuïtat. Els joves gironins, que conviuran durant la seva estada amb famílies sahrauís, donaran a conèixer l’entorn de Figueres a la realitat dels campaments de refugiats i intercanviaran experiències, entorn, costums, formes de vida i d’organització amb els membres del campament.
Des de fa uns dies els catalans ja estan en contacte amb membres del camp de refugiats, i seguiran en contacte després del viatge per tal de solucionar qualsevol dubte que puguin tenir o ajudar-los en l’aplicació de les eines que hagin obtingut.