Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Formació Professional té algunes febleses que són històriques. La primera és el poc prestigi social que, malgrat alguns avenços, encara a hores d’ara tenen els seus estudis. Cal continuar treballant-hi des de l’administració, des dels centres i des dels mitjans de comunicació. Convé reivindicar la figura del tècnic, posar-la en valor per la seva expertesa i preparació. D’altra banda, el prestigi també passa per una remuneració més alta, per recorreguts professionals amb expectatives de futur i per una formació continuada. L’altre element clau és l’empresa, que n’ha de fer una aposta ferma, des del convenciment que la millora dels seus serveis passa per la qualificació professional dels futurs treballadors. I, finalment, cal que les nostres administracions facilitin, vehiculin i donin suport als centres formadors i a les empreses.
En aquest sentit, la nova Llei de Formació Professional fa un pas endavant en ampliar i donar més cobertura a aquesta oferta educativa, a fi que abraci, també, els treballadors i els desocupats de qualsevol edat que desitgin seguir formant-se i acreditar la seva experiència professional, tot facilitant que es puguin reciclar i, alhora, certificar les seves competències i ajustar-les a les demandes del mercat laboral. Al CIC creiem en els Cicles Formatius com una gran oportunitat per la formació contínua, per això comptem amb un ampli ventall de formadors que poden donar resposta a necessitats específiques de màrqueting, informàtica, disseny, esports o benestar de les organitzacions.
La internacionalització i les estades laborals són trets diferencials i, en gran part, responsables de l’auge de la formació professional
Però el gran creixement de l’opció formativa dels cicles ha d’anar acompanyada d’una proposta de valor més completa, i adaptada a les necessitats dels estudiants d’avui. La internacionalització i les estades laborals són trets diferencials i, en gran part, responsables de l’auge de la formació professional.
En cas dels Cicles Formatius del CIC, l’anglès és obligatori, no tan sols per assolir-ne una certificació, que també, sinó per a la millora dels alumnes en les seves habilitats comunicatives. A més, els nostres estudiants tenen la possibilitat d’accedir al programa internacional Erasmus+. Per altra banda, impulsem convenis de col·laboració amb les diferents empreses del sector a fi de realitzar la formació DUAL Empresa i impulsem una borsa de treball activa per al nostre alumnat.
Un altre avenç a celebrar és la comunicació entre formacions. La nova norma permetrà regular la relació entre els ensenyaments de la Formació Professional i els de Grau Universitari, facilitant el trànsit entre els dos sistemes i en tots dos sentits. Per afavorir aquest procés s’ha afegit el recent acord que estableix que l’alumnat que assoleixi el resultat de matrícula d’honor a Cicles tindrà gratuïtat en el seu primer any a la Universitat.
Amb tot, la nova Formació Professional té bons al·licients per consolidar-se com una alternativa real a la universitat. Una base sòlida de metodologia pràctica i vivencial, sustentada amb el corresponent marc teòric indispensable, sumada a un acompanyament en grups reduïts, creiem fermament que pot ser una bona fórmula per aconseguir que els joves i no tan joves es puguin inserir amb èxit al món laboral.