Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sindicat USTEC·STEs (IAC) ha posat en marxa aquest dilluns 9 de setembre, primer dia del curs escolar 2024-25, una campanya que duu com a lema ‘Dignifiquem la nostra professió’ per tal de posar fi a la precarietat del col·lectiu docent, la manca de recursos humans i materials i la sobrecàrrega de treball, segons han explicat avui la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, i el coordinador d’acció social, Andreu Mumbrú.
Davant l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona, Segura ha destacat que “el professorat no només ha de formar els nostres infants i joves, sinó que també s’enfronta a un sistema que no els proporciona les eines adequades per fer la feina amb dignitat”.
El sindicat exigeix mesures urgents a la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, coincidint amb l’arrencada del curs escolar, com ara la reducció de les ràtios a les aules, més personal de suport per desplegar el decret de l’escola inclusiva i la reclassificació del personal laboral.
També reivindica un sou digne que reflecteixi la importància de la tasca educativa i permeti als professionals de l’educació recuperar el poder adquisitiu perdut els últims anys.
La campanya vol sensibilitzar l’opinió pública sobre les condicions laborals del professorat i buscar que hi hagi una consciència col·lectiva sobre la necessitat de millorar les condicions laborals del personal educatiu perquè reverteixi directament en la qualitat de l’educació.
Comencem el curs amb forces renovades per lluitar per una educació pública de qualitat i per dignificar la nostra professió! ✊✏️#DignitatDocent #DignitatPAE pic.twitter.com/seE0w2XHBS
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) September 9, 2024
El sindicat apunta que democratitzar els centres també és vital per tenir un funcionament saludable i millorar el benestar dins els centres. “Cal trencar amb la verticalitat i retornar a un funcionament horitzontal on el claustre té el pes en les decisions i les direccions exerceixen un lideratge positiu de gestió dels consensos en pedagogia i organització”, defensa la portaveu.
Per la seva banda, Andreu Mumbrú ha posat èmfasi en la necessitat de canviar de cicle: “Venim d’un cicle de mobilitzacions que han aconseguit, encara que no de forma completa, de reversió de les retallades. Ara cal avançar i centrar els esforços a dignificar la nostra professió que pensem que ha de girar entorn de tres eixos: millorar substancialment els salaris, reduir la sobrecàrrega de tasques que s’assignen al personal i, finalment, estabilitzar realment els equips, traient totes les places al concurs de trasllats.
La campanya ‘Dignifiquem la nostra professió’ inclou diferents mobilitzacions i accions reivindicatives durant el curs per tal d’aconseguir els seus objectius, i no descarta noves vagues i accions de protestes si no hi ha avenços en les pròximes meses de negociació.
Reconeixement del Govern
D’altra banda, amb motiu de l’inici del nou curs, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat “els millors desitjos als alumnes, a les famílies i als docents” i ha fet un “reconeixement als docents catalans, a la seva tasca, que és molt rellevant per a la societat perquè formen i eduquen els ciutadans del futur”. “El Govern valora molt la seva feina”, ha afegit.
Avui han començat les classes a l’educació obligatòria, i el proper dijous 12 de setembre ho faran el batxillerat, els cicles de formació professional de grau mitjà i superior, els cursos d’especialització de la formació professional, els itineraris formatius específics, els programes de formació i inserció, el curs de formació específic per a l’accés a cicles de grau mitjà i grau superior, i els cicles de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny.