Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Salvador Carrasco Calvo* – Moltes entitats del lleure educatiu tenen com a punt de referència uns valors, que signifiquen l’esperit, la força interior i el coratge de futur del seu projecte. Són valors que els inspiren i que expliciten en els respectius Codis d’Ètica. En primer lloc, es tracta de viure el somni d’una societat millor, amb plena consciència que això és, avui, una utopia, quelcom que no existeix encara, un enlloc. Sense utopia perdríem la capacitat de configurar la nostra història i la capacitat de comprendre-la i transformar-la.
Salvador Carrasco Calvo* – Moltes entitats del lleure educatiu tenen com a punt de referència uns valors, que signifiquen l’esperit, la força interior i el coratge de futur del seu projecte. Són valors que els inspiren i que expliciten en els respectius Codis d’Ètica.
En primer lloc, es tracta de viure el somni d’una societat millor, amb plena consciència que això és, avui, una utopia, quelcom que no existeix encara, un enlloc. Sense utopia perdríem la capacitat de configurar la nostra història i la capacitat de comprendre-la i transformar-la. Parlem d’entitats que vindiquen els infants, els joves i la societat sencera, una forma de vida feliç: respectuosa, justa, pacífica, solidària i sostenible.
Sabem que la felicitat és una construcció social, amb variacions segons les cultures. També que tots els infants i joves tenen dret a ser feliços, a tenir una vida en harmonia i en pau, i a construir i desenvolupar el seu projecte vital personal. Potser és oportú recordar aquella dita epicúria: «No és possible viure feliç sense viure de manera sensata, honesta i justa».
El respecte ocupa el primer lloc en el sistema de valors. No som ingenus, sabem que és possible que l’altre rebutgi la nostra mirada i tanqui el seu cor i la seva ment. És la vella metàfora de «l’ànima bella i el cor dur», tan ben relatada per Hegel. Respectar els altres és reconèixer la dignitat de totes les persones, la diferència i els diferents. Aquesta és la base del pluralisme en totes les seves dimensions. El respecte és a la base d’un altre valor fonamental: la cooperació mútua. La cooperació neix d’aquella empatia primigènia que constitueix la matriu de les relacions humanes i de la solidaritat. S’expressa en coses tan elementals com el bon tracte personal, la contenció, la consciència de les pròpies limitacions, el diàleg sincer i honest, que fan possible el civisme, la convivència intercultural i intergeneracional. El respecte, valor transversal per excel·lència, és la pedra angular del civisme.
La coherència és també un valor important per a les persones i les organitzacions. En alguna ocasió hem formulat aquest valor tant en termes d’autenticitat i congruència entre les conviccions i els comportaments responsables i transparents de l’organització i dels seus membres, com en termes d’harmonia entre les diferents parts de l’organització i els processos participatius reals. També diem que expressa la cohesió entre el saber present a les entitats, el compromís dels seus membres i el tipus de poder dominant. Discurs i acció han d’estar alineats i en sintonia.
Els valors compartits cohesionen les organitzacions i fan que els seus membres s’identifiquin amb la missió; incrementen la capacitat col·lectiva d’iniciativa i de resposta compartida i flexible als desafiaments de cada moment. Els valors, per fi, són clau pel sentit de pertinença i empenyen al compromís de les persones amb el projecte comú.
*Salvador Carrasco Calvo és membre del Patronat de Fundesplai