El còmic sempre ha estat present entre els i les joves i la classe treballadora, i en una societat on el temps és or i la informació vola per les xarxes, la narrativa gràfica esdevé una potent eina comunicativa.
La tercera edició de la revista CCOOmics veurà la llum aquest mes de juny, un any després que CCOO Catalunya proposés a estudiants de còmic i d’il·lustració de 5 escoles públiques d’art la tutoria, realització i publicació de la seva pròpia historieta, fent possible la realització d’unes pràctiques curriculars reals de gran valor en un sector molt complicat on trobar empreses per realitzar-les.
En aquest projecte compartit hi participen 30 alumnes de les escoles Llotja, Serra i Abella, Pau Gargallo, Art la Industrial i la Massana, i constitueix el seu primer pas al món del còmic, amb l’elaboració d’una narració gràfica i diverses sessions formatives amb professionals com Daniel Torres, Alitha Martínez (autora de Marvel), Alfons López, etc. També hi participen l’alumnat de l’Escola del Treball de Barcelona, cicle Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia, i de Llotja de Comunicació Gràfica i Audiovisual, els quals realitzen el disseny i la maquetació de la revista.
Amb el comú denominador de la temàtica social, l’alumnat comunica amb el còmic les vivències personals, inquietuds, reivindicacions, denúncies i formes de veure el món. La diversitat afectiva i sexual, les pors i depressions juvenils, el treball precari i les distopies socials es repeteixen cada any entre els i les joves artistes.
L’elaboració de cada obra és un procés creatiu que s’inicia amb la proposta temàtica i la idea individual i es va construint en diferents sessions tutoritzades pel guionista Pepe Gálvez, creant xarxa entre l’alumnat de diferents centres, edats i nacionalitats i amb el suport dels docents professionals dels centres educatius.
En l’edició anterior es va proposar l’opció temàtica de la memòria històrica i es van dibuixar algunes historietes sobre les olimpíades populars del 36, l’exhumació de les fosses comunes de la dictadura franquista, el varó de corbata roja, Helios Gómez a la presó Model, sobre biogràfiques familiars i es va presentar en el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). En aquesta edició la proposta és la problemàtica nord/sud, ja que la revista serà un dels premis del crowdfunding per la construcció d’una escola pública a Kithunthi, Kènia.
El pas següent consisteix a recopilar informació i documentar-se, i CCOO constitueix una font de coneixement per poder transmetre amb rigor i poques pàgines problemàtiques socials en moltes ocasions desconegudes per l’alumnat.
La redacció de la sinopsi i posteriorment el guió serveix per definir allò que vol transmetre l’artista al lector amb els personatges, la ubicació i l’època determinada. Tot seguit es treballa l’storyboard, amb els esbossos i l’esquema de les pàgines i vinyetes per transformar el text en imatges narratives sovint acompanyades de diàlegs o text de suport. En aquest punt és fonamental la participació de tot grup, el qual aporta i suggereix idees perquè s’entengui el que l’autor vol transmetre, ja que, a diferència de la il·lustració, el còmic és una seqüència narrativa lògica d’imatges amb més o menys text.
Una vegada decidides les vinyetes, els plànols i el text –que ocuparan un màxim d’unes 8 pàgines– s’inicia el dibuix definitiu en l’estil propi de cada alumne, sobre làmines o en format digital, que acabarà entintant-se després de les darreres correccions sobre la narrativa.
Vinyeta a vinyeta ens trasllada per diferents èpoques i indrets: dels disturbis d’Stonewall del 69 amb l’activista LGBT Marsha P.Johnson a l’actual fugida d’una persona trans de Llatinoamèrica on goberna l’extrema dreta, de les llegendes i mites kenians a les distòpies socials, de les pors i depressions d’adolescents a la paraciència i l’homeopatia d’adults.
Darrere hi ha moltes hores de dibuix de personatges i espais, documentació, esbossos, storyboards, correccions, disseny i maquetació que resulten en l’obra final, cada una amb el seu estil propi, amb dibuix d’influència manga, caricaturesc, underground, realista o artístic. La revista i l’exposició que l’acompanya, a disposició de tothom, fa d’altaveu dels i les joves i constitueix una de les primeres obres d’aquestes futures professionals del 9è art.
Sense l’aposta i la implicació del professorat professional dels centres educatius (Lluís Laborda, Toni Benages, Toni Micó, Teresa Ruiz, Miriam Ventura, Pere Ginard, Oscar Sarramia, Pep Montserrat i Alicia Montes) i la col·laboració d’Alfons López, Rubén Pellejero, Raquel Gu, Toni Guiral, Jaime Martin, David Fernández de Arriba… aquest projecte no hagués estat possible.
Més de 80 alumnes han col·laborat ja amb CCOOmics en aquestes tres edicions, i fruit d’aquesta col·laboració han sorgit diferents encàrrecs retribuïts per donar sortida professional en el sector del còmic, com les tires gràfiques del projecte mediambiental europeu Life Clinomics o el còmic sobre mobilitat a les ciutats de la Federació Estatal de Serveis a la Ciutadania de CCOO.
Cada edició de la revista es presenta amb una exposició amb il·lustracions de cada obra, que de s’ofereix a centres educatius, cívics i biblioteques de forma gratuïta, i es presenta el projecte per donar-li difusió a les persones autores. Per encarregar l’exposició de les anteriors edicions de la revista (1a, 2a o 3a) o per l’elaboració d’un còmic específic podeu contactar amb ccoomics@gmail.com i visitar el blog ccoomics.blogspot.com.