El Síndic recrimina al Govern no haver fet prou difusió del protocol d’abusos sexuals

Rafael Ribó constata que l'aplicació del protocol "va fallar estrepitosament" i més enllà de responsabilitzar els Maristes critica que Ensenyament no en va fer prou "difusió i formació"

Pau Rodríguez
 
 
 

El centre de Maristes-Les Corts. / Google Street View

El centre de Maristes-Les Corts. / Google Street View

L’aplicació del protocol en casos d’abusosos sexuals “va fallar estrepitosament” en els maltractaments denunciats a Maristes Sants-Les Corts de Barcelona. Així de contundent s’ha mostrat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una compareixença molt dura després d’una reunió amb tots els agents implicats en l’elaboració l’any 2006 del protocol marc.

Ribó ha constatat d’entrada que Maristes no va activar el protocol, segons el qual la direcció del centre hauria d’haver comunicat el cas d’abusos al departament d’Ensenyament i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). El centre, segons Ribó, “va ocultar” els abusos malgrat la confessió i posterior acomiadament de Joaquim Benítez de l’institut l’any 2011. Fins ara Maristes havia argumentat que els centres concertats no estan obligats a comunicar fets com aquests; una resposta, segons el Síndic, “inacceptable”. “El protocol es refereix a tots els centres docents en general”, ha recordat.

Avui, però, el Síndic no només ha tingut paraules per als Maristes. També ha recriminat la ineficiència de l’Administració en el desplegament d’aquest protocol, entre ells el departament d’Ensenyament o els Mossos d’Esquadra. “Ensenyament no va fer suficient pel que fa a difusió i formació sobre el protocol i la seva obligatorietat”, ha sentenciat Ribó, que ha recriminat la “descoordinació i falta de comunicació” entre l’escola, el departament i la Fiscalia de Menors.

Dels Mossos ha lamentat que tampoc posessin en coneixement de la DGAIA el cas de Benítez. Quan la Fiscalia de Menors va arxivar la investigació perquè la família d’una de les víctimes no volia seguir el procés judicial, l’any 2011, els Mossos, coneixedors de la investigació, haurien d’haver informat la DGAIA, segons el Síndic. “És inaudit que la DGAIA no sabés res de res”, s’ha exclamat.

“Si ha passat el que ha passat és que alguna cosa ha fallat”, ha reiterat el Síndic, que ha afegit que tots els agents que han compartit taula amb ell aquest dijous per revisar el protocol avalen el seu diagnòstic. A la reunió hi havia la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; el director dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, i representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Interior, Justícia i Salut, així com la Fiscalia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Delegació del Govern central. S’han citat per al proper 17 de març per fer seguiment del cas.

Atenció especialitzada per abusos, pendent de 2010

Les crítiques del Síndic a l’Administració han estat centrades sobretot en la poca diligència dels diferents departaments del Govern a l’hora de difondre i prendre’s seriosament el protocol, que si bé es va aprovar el 2006, les àrees Ensenyament i Benestar no el van concretar de forma bilateral en un document fins el 2012. En aquest sentit ha recordat que la llei que regula els drets dels infants i adolescents, aprovada el 2010, preveu la creació d’un servei d’atenció especialitzada adreçat a menors víctimes d’abusos sexuals, que incideixi en la prevenció i la detecció d’aquests maltractaments. Doncs bé, aquest servei no s’ha arribat a posar mai en marxa.

Preguntat pels periodistes, Ribó ha negat que es plantegin reescriure el protocol. Segons el Síndic, el problema no es troba en les actuacions que preveu el document, sinó en que el centre educatiu no el va activar tal com està previst. “No cal revisar el text, cal aplicar-lo”, ha dit.

L’Ajuntament demanarà la retirada del concert

L’Ajuntament de Barcelona sol·licitarà a Ensenyament la retirada del concert educatiu que reben els Maristes de Sants-Les Corts en cas que es demostri que no van complir amb els protocols. El comissionat d’Educació i Universitats del consistori, Miquel Àngel Essomba, ha anunciat a més que estudien personar-se en la causa judicial a través del Consorci d’Educació.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*