L’educació sobre abusos sexuals ajuda a incrementar les denuncies

L'informe assenyala que l'edat idònia per impartir aquests programes és entre els 7 i els 12 anys. És a dir, a Primària.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Una de les imatges del llibre 'Unspoken', en el que es retrata a víctimes d'abusos a menors / Lorena Ros

Una de les imatges del llibre ‘Unspoken’, en el que es retrata a víctimes d’abusos a menors / Lorena Ros

Si un nen ha rebut a l’escola algun tipus d’educació contra els abusos sexuals, és més probable que acabi denunciant si ha patit una d’aquestes situacions. Un estudi de Cochrane en diferents països -Canadà, la Xina, Espanya, Alemanya, Turquia i els Estats Units- evidencia que els programes de prevenció contra els abusos sexuals funcionen. Els resultats exposen com entre els infants que no han rebut aquestes classes, només 4 de cada 1.000 revela haver estat víctima d’algun abús de caràcter sexual. En canvi, entre els que sí que han assistit a aquests programes, són 14 de cada 1.000 els que ho expliquen.

L’informe assenyala que l’edat idònia per impartir aquests programes és entre els 7 i els 12 anys. És a dir, a Primària. A les escoles  que han participat en l’estudi s’ha abordat aquest procés educatiu a través de pel·lícules, cançons, jocs, titelles o llibres. El que s’ensenya als nens és bàsicament comportaments segurs, a qui explicar el problema i la capacitat de decisió sobre el propi cos.

L’estudi, en el qual han participat uns 6000 nens, comptava també amb una part de proves, en què se’ls presentaven situacions potencialment perilloses. Per exemple, els nens que havien estat educats prèviament contra els abusos sexuals eren més reacis marxar de l’escola de la mà d’un desconegut. Tot i això, els acadèmics reconeixen que encara és aviat per predir si programes com aquests serviran per fer aflorar les denuncies, i admeten que cal molta més recerca.

“S’han d’avaluar els programes de prevenció, amb estudis que arribessin fins l’edat adulta”, exposa al diari Guardian Kerryann Walsh, un dels investigadors, que a la vegada assegura que “aquest informe demostra la necessitat d’informar i protegir els infants contra els abusos sexuals”. Arreu del món són quasi una de cada 10 nenes i un de cada 20 nens els que pateixen abusos.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*