Entitats educatives i sindicats defensen el professorat davant les acusacions d’adoctrinament

Ensenyament estudia emprendre accions judicials contra els autors d'atacs com els de Xavier Garcia Albiol (PP) contra el model d'escola catalana

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Foto: Edu Bayer

La comunitat educativa catalana ha dit ‘prou’ davant les acusacions des del Govern espanyol de que a les escoles s’adoctrina els alumnes. Han fet vessar el got les paraules del líder del PP Xavier Garcia Albiol, que ha afirmat que a molts centres s’educa “per odiar Espanya”, precisament hores després de demanar que s’apliqui l’article 155 de la Constitució per “tutelar” la gestió educativa a Catalunya.

Sindicats de mestres, associacions de pares i mares, agrupacions d’estudiants, entitats educatives i moviments de renovació pedagògica han lamentat públicament aquestes afirmacions. La mateixa consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ha qualificat les acusacions de “mentides sense escrúpols” que, segons ha afirmat, “volen fer hostatges els infants catalans per trencar la convivència”. “L’escola catalana han estat, és i serà exemple de llibertat, convivència, democràcia, i plurilingüisme”, ha proclamat la consellera a Twitter.

Les paraules d’Albiol han estat només el darrer qüestionament aquesta setmana del model d’escola catalana. El Ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va assegurar en una entrevista a una televisió francesa que a les escoles de Catalunya no s’hi ensenya la llengua castellana, una afirmació que xoca de ple amb la realitat de les aules. En paral·lel, s’ha conegut que Ministeri d’Educació ha enviat aquests dies dos requeriments a Ensenyament perquè aporti informació sobre suposats casos d’adoctrinament i discriminació detectats aquests últims dies sota amenaça de dur-la als tribunals.

“Portem massa dies havent de respondre acusacions molt greus contra els treballadors i treballadores de l’ensenyament a Catalunya”, ha criticat el sindicat USTEC en un comunicat en el que es mostra indignat pel fet que es posi en qüestió “la professionalitat i les bones pràctiques” del col·lectiu docent a Catalunya. Altres sindicats com CCOO, UGTUSOC o CGT també han sortit aquest cap de setmana en defensa de la tasca del professorat català.

“Les persones que eduquem a Catalunya estem cansades dels vostres atacs injustificats. Deixeu-nos treballar per formar persones lliures!”, manifestava l’associació de mestres Rosa Sensat a través de les xarxes socials, des d’on altres entitats com la Fundació Jaume Bofill o la federació d’AMPA FaPaC han qualificat les acusacions de “manipulacions” i “mentides”.

Les mostres de rebuig s’han canalitzat també a través d’una carta, publicada al portal Change.org, on es demana al departament d’Ensenyament que es querelli contra Albiol per “calúmnies”. “La seva afirmació suposa un gravíssim atac a la feina de tota la comunitat escolar del país. El col·lectiu de mestres no podem permetre que s’utilitzin aquestes mentides i acusacions per atacar-nos, amb l’únic objectiu de treure’n rèdit polític”, proclama una missiva que ja supera les 150.000 signatures de suport.

Des de la conselleria d’Ensenyament han informat aquest dilluns que els seus serveis jurídics estan estudiant emprendre accions judicials contra els autors d’atacs a l’escola catalana. En un comunicat, la consellera Clara Ponsatí ha asseverat que “atacar la professionalitat dels docents és injuriarlos i intentar atemorir-perquè exerceixin l’autocensura”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*