Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Més de la meitat dels nens creuen que no tenen prou temps lliure

    Pau Rodrígueznovembre 13, 20175 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Un nen juga sol amb prismàtics / cc by-sa Sharron (Flickr)
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Els nens i nenes disposen de poc temps lliure. Almenys així ho veuen ells quan se’ls pregunta per aquesta qüestió. A Barcelona, el 53% dels infants d’entre 10 i 12 anys no se sent prou satisfet amb el temps que té per decidir ell mateix a què el dedica. La quantitat de temps lliure és un dels elements de la seva vida que valoren més negativament, segons una macroenquesta subjectiva que pregunta per primer cop als nens i nenes de la capital catalana com se senten sobre aspectes crucials de la seva vida com la salut, els amics, la família, el barri o la seva escola.

    L’enquesta Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona, de la qual s’han presentat aquest dilluns una sèrie de resultats preliminars, va preguntar a prop de 4.000 nens i nenes de Barcelona, de 52 escoles diferents, sobre la seva satisfacció amb la vida. És la primera vegada que una Administració catalana intenta mesurar el benestar global infantil preguntant-ho als propis nens: el projecte l’impulsa l’Ajuntament de Barcelona i va a càrrec de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, que ha utilitzat un mètode dissenyat per Children’s Word, una iniciativa de recerca que enquesta nens d’arreu del món.

     Una de les conclusions que aporta l’estudi és que els nens i nenes “expressen que volen més temps lliure i guanyar en autonomia personal”, apunta Maria Truñó, directora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona. El 47% dels infants manifesta no estar prou content amb el grau de llibertat que té –a casa, a l’escola o al carrer–. En aquest sentit, el 38% tampoc no ho està amb com els escolten els adults i el 40% amb la seva vida d’estudiant.

    Els autors de l’estudi consideren que un infant “no està prou satisfet” amb un aspecte de la seva vida quan contesta que no ho està “gens”, “poc” o fins i tot que ho està “bastant”. Aquest últim ja el consideren indici de que alguna cosa pot no anar bé en la vida dels nens, ja que quan els infants responen a enquestes subjectives entra en acció el “biaix de l’optimisme vital”. Aquest concepte indica que els nens i nenes tendeixen a valorar les coses molt més positivament que els adults.

    Més temps amb la família

    Sobre la gestió del temps propi, Laia Pineda, coordinadora del projecte, assegura que “una de les coses que més ens diuen és que voldrien passar més temps amb els seus pares”. “No tot el que els preocupa té a veure amb les condicions materials: a vegades té a veure amb els espais que comparteixes amb la família, on et pot sentir escoltat i tens coses a dir”, prossegueix Pineda.

    ¿Per què tenen sensació de tenir poc temps? ¿Què consideren que els ocupa massa estona en el seu dia a dia? Una segona fase de l’estudi analitzarà més en profunditat les dades per detectar les causes dels malestars infantils (això ho faran, a més, amb tallers a les escoles on ja van anar a fer les enquestes), però una ullada a les activitast que fan fora de l’escola pot donar algunes pistes. El 71% dels nens i nenes dedica almenys cinc dies a la setmana a fer una estona de deures cada tarda. El 65% dedica alguna estona a mirar la televisió; el 57%, a xerrar amb la família; el 49%, a les xarxes socials, i només un 37% a jugar a videojocs.

    “Per als nens i nenes, la seva vida fora de l’escola és molt important, i els adults ho tenim poc present”, apunta Carles Barba, coordinador del projecte Educació a Temps Complet i durant anys implicat en entitats de lleure educatiu. “És un toc d’atenció”, afegeix Barba, que considera que els adults haurien d’escoltar més els nens sobre els seus interessos i desitjos a l’hora de fer activitats fora de l’escola. “Un cop garantit això, el que ens hem de cuidar és que allò que volen fer en el seu temps lliure sigui accessible, que no hi hagi barreres econòmiques”, sosté.

    Barba apunta al risc de “sobresaturar les agendes dels nens” a les tardes amb activitats extraescolars, però alhora alerta que en les famílies de classe baixa l’accés al lleure educatiu segueix sent molt dificultós per raons econòmiques.

    Satisfacció amb el seu cos, diferències per barris…

    L’enquesta de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona recull moltes dades encara per desenvolupar, però les primeres conclusions conviden a posar el focus en altres problemàtiques a banda de la del temps lliure. Per exemple, el 27% dels nens i nenes d’aquesta edat no està prou satisfet amb el seu cos. Laia Ortiz, tercera tinenta d’Alcaldia de Barcelona, ha expressat en la seva intervenció en la roda de premsa que això hauria de fer repensar “quines imatges es projecten sobre els infants perquè estiguin insatisfets en edats tan primerenques”, en referència als rols de gènere o als estereotips corporals que marquen els cànons de bellesa actuals.

    Font: Institut Infància i Adolescència de Barcelona

    Una altra dada rellevant és la diferència entre barris de la ciutat, tot i que són més subtils del que es podria pensar. “Tant els infants dels barris de rendes més altes com els de rendes intermèdies i baixes, expressen una satisfacció vital al voltant de la mitjana”, apunta l’estudi. Agrupats en tres grups els barris en funció de la renda, en els més benestants el 73% dels nens està molt satisfet, mentre que en els menys benestants, el percentatge baixa fins al 67%.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Barcelona benestar infantil Desigualtats extraescolars família infància Lleure educatiu temps lliure
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Peppa Pig beu lleixiu i Mickey Mouse ha mort: els dibuixos escombraries per nens inunden YouTube
    Next Article
    Opinió
    Canvis a la societat, canvis al món laboral
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    maig 16, 2025

    Actualitat
    Fundesplai supera les 110.000 places aquest estiu i augmenta un 10% les beques

    maig 7, 2025

    Anàlisi
    Contes per a la Coeducació: Fomentant la igualtat i diversitat des de la primera infància

    abril 22, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}