Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    10 interminables passes per intentar aconseguir una ciutat accessible

    Óscar Martínez Riveramarç 2, 20167 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Plànol metro dels passos seguits
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    En pocs dies El Langui ha bloquejat dos autobusos interurbans de la comunitat de Madrid perquè la nova normativa li impedeix utilitzar una cadira de rodes elèctrica. La situació d’inaccessibilitat o de falsa accessibilitat al transport públic és una de les clàssiques microviolències que pateixen les persones amb diversitat funcional. El que no sempre és noticiable és que aquestes situacions vulneren convencions internacionals i redueixen l’aprovació de la llei d’accessibilitat al Parlament de Catalunya a una foto ben enquadrada. Si vols saber-ne més detalls, acompanya’m a agafar aquest trajecte de 10 parades de metro. Prepara’t perquè no serà un recorregut fàcil.

    Tornant de participar en unes jornades sobre cultura i accessibilitat em disposo a sortir de la parada de metro d’Avinguda Carrilet i assisteixo a l’esperpèntica escena d’un noi amb cadira de rodes que no pot sortir de la parada perquè en molts moments no hi ha cap empleat que li obri la porta especial. La sortida per a la resta de viatgers és massa estreta per a ell i amb cadira de rodes només podria sortir amb capacitat de volar o de saltar amb pèrtiga. L’altra possibilitat per a ell prémer el botó d’informació o bé de SOS, ja que no hi ha una tercera opció per exercir el que són els seus drets com a ciutadà.

    Els intèrfons, però, estan a l’altra banda de la barrera i necessitaria un braç de tres metres o portar un pal selfie a la butxaca per arribar-hi. Com que no és el cas, el noi en qüestió ha de demanar el favor a una altra persona que entra al metro perquè premi algun dels botons i esperar la resposta d’algun empleat. Però l’espera es fa massa llarga, i decideix travessar tota la comporta com si fos un gimnasta paralímpic de paral·leles: es recolza sobre les barres i, aguantant el pes de tot el seu cos sobre els braços, travessa poc a poc les portes. Mentrestant una tercera persona li plega la cadira i la treu a fora. Ningú en tot aquest temps ha respost a la seva demanda a l’intèrfon.

    En aquesta parada de metro hi van fer obres fa anys, i hi van posar fins un total de tres ascensors per arribar des del carrer fins a l’andana que et porta a Barcelona. No vull saber qui va ser l’autor responsable d’una obra d’accessibilitat que obvia que la porta d’entrada i sortida és massa estreta després d’instal·lar-hi tres ascensors. Tampoc vull saber-ne el pressupost.

    Vaig decidir fer passos perquè les persones amb discapacitat, almenys a Avinguda Carrilet, no hagin d’estar demanant favors a la gent per fer una acció quotidiana com és entrar o sortir del metro. A continuació explico el meu particular viacrucis burocràtic:

    1. Faig servir el meu perfil de Twitter per aportar fotografies de l’estació a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), responsables de la infraestructura, i em responen que la parada és accessible perquè hi ha ascensors. Després deixen de respondre.

    Chico silla ruedas ayer tuvo q levantarse y amiga plegarsela para salir x AvdCarrilet pq NO ES ACCESIBLE y @TMB_Barcelona NO contestaban (1/

    — Oscar Martínez (@oscar_m) 19 de juliol de 2015

    2. Uns dies després publico un text a El Periodico on adverteixo que és possible quedar-se atrapat a la parada de metro d’Avinguda Carrilet. No hi ha cap reacció de ningú.

    3. Faig una queixa escrita al Servei d’Atenció Ciutadà de TMB. Incomplint el codi de consum de la Generalitat triguen més d’un mes a respondre i m’indiquen que “la persona usuària ha d’adreçar-se als intèrfons que hi ha a tots els mòduls de distribuïdores automàtiques perquè l’agent d’atenció al client o el personal en servei al Centre de Control faciliti l’obertura de la porta de manera remota”. Amb aquesta lògica l’autobús és accessible si podem pujar una persona amb cadira de rodes entre vàries persones. De nou insisteixen en una situació que és discapacitant. També em diuen que trameten la reclamació –que és una denuncia perquè faig menció d’una circumstància que susceptible de ser sancionada–.

    4. Ho denuncio a la Generalitat de Catalunya, en concret a l’Agència Catalana de Consum. Rebo resposta dies després del límit que l’Agència mateixa posa per a respondre les queixes a les empreses, malgrat que la data a la carta és de vuit dies abans. Allà em diuen que ells mateixos traspassen el cas a l’Àrea d’accessibilitat i supressió de barrereres arquitectòniques. Ja quasi fa tres mesos dels fets.

    5. La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, es posa en contacte amb mi perquè li faciliti informació al respecte. Però dies després respon que aquesta parada és de L’Hospitalet i que, per tant, no pot actuar. S’atura el procés per aquesta via.

    6. Decideixo posar-ho en coneixement de TV de l’Hospitalet i, a finals d’octubre de 2015, la notícia obre en portada el telenotícies del vespre. Els periodistes contrasten la informació amb TMB, que els comunica que “a hores d’ara estan mirant de solucionar aquests problemes”. Actuen com un veritable servei públic.

    7. Com que no hi ha solucions poso en coneixement del que passa al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó. Unes quantes setmanes més tard em respondran que han traslladat la queixa a la Generalitat i els han demanat un informe sobre la situació.

    8. Uns dies més tard també apareix citada la noticia al Diari de l’Hospitalet. Continuen passant els mesos.

    9. El dia internacional de la discapacitat publico un article El Diari de l’Educació on detallo com tenir discapacitat al final representa una vida demanant permís per fer qualsevol cosa. En aquest text se cita la situació discapacitant a la qual són sotmeses les persones que utilitzen cadira de rodes per fer activitats de la vida quotidiana, com és utilitzar el transport públic.

    10. Ara fa deu dies rebo una carta de l’Àrea de promoció de l’Accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques del Departament de Benestar Social i Familia (malgrat que afirmen que no m’han localitzat i el segell de la notificació és del dia dels Sants Innocents). Allà la pilota la tornen a situar a la teulada de TMB per informar-los de la problemàtica i que els han notificat que, “a l’espera de poder realitzar alguna actuació de més envergadura, han acordat instal·lar un punt d’interfonia a la banda de fora per tal que es pugui sol·licitar l’obertura de la porta en absència –habitual– dels agents d’atenció al client”. Aquesta carta la vaig rebre el dia 15 de febrer de 2016 amb segell de desembre.

    Després d’aquests deu passos avui l’estació de metro de l’Avinguda Carrilet continua exactament igual que a l’inici d’aquesta història. 

    Alguns aspectes a tenir en compte:

    • Sospito que hi ha alguna cosa que no funciona.
    • La discapacitat no existeix. Existeixen dissenys d’entorns que no tenen en compte a totes les persones i també existeixen decisions i gestions que son les autèntiques generadores de discapacitat.
    • L’accessibilitat és un dret dels ciutadans.
    • L’autonomia és un component que va lligat a les definicions d’accessibilitat, sinó és una situació de falsa accessibilitat.
    • Algunes d’aquestes inaccessibilitats responen a circumstàncies ridícules i demostren que fer un entorn accessible és només una qüestió de voluntat. Hi ha espai per una entrada/sortida accessible i autònoma.
    • L’accessibilitat universal facilita la qualitat de vida a totes les persones, no només a les persones amb diversitat funcional. Cada home o cada dona que arriba amb un cotxet de nen/a té els mateixos problemes.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    ajuda cadira de rodes Discapacitat El Langui entrebancs hospitalet metro opinió parades tmb
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Quan els estudiants van dur la democràcia a la universitat franquista
    Next Article
    Actualitat
    Transformar l’educació
    Óscar Martínez Rivera
    • X (Twitter)

    Professor d'educació social i treball social

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}