Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Tàrrega viurà aquest cap de setmana la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya, la Jamborinada. Sota el lema ‘La força per moure el món”, més de 10.000 infants i joves i 2.200 caps (monitors voluntaris) de més de 150 agrupaments escoltes d’arreu de Catalunya participaran en els actes de la trobada. En total, 13.000 persones involucrades, sumant la participació de famílies voluntàries o ex membres de les entitats.
En Bernat Gaya, de 17 anys i membre del grup de Truc de l’AEiG Sant Ramon Nonat de Sant Boi, és serà un d’aquests 10.000 participants. “Fa un any que preparem la Jamborinada, serà un moment per descobrir gent i veure que formo part d’un moviment molt gran”, explica. Durant tot el curs, han estat preparant diverses activitats en relació a la Jamborinada, com per exemple, fer boles d’argila amb llavors dins per tal de plantar-ho en un bosc deforestat. Cada llavor ha simbolitzat un valor que els joves desitgen que tingui el món.
A la trobada no només hi participaran joves, sinó també ex caps i pares i mares dels agrupaments. “Porto les meves filles al cau i no volia que m’ho expliquessin, ho volia viure” diu Dolors Colom, una de les 1.000 voluntàries que col·laboraran a la Jamborinada. “Dissabte donaré suport a les activitats que faran un grup de joves de 12 a 14 anys, però diumenge estarem posant pomes dins de caixes”, explica. El que té clar Colom, mare de dues nenes de 8 i 10 anys de l’AEiG Tsunami de Vic, és que “el cau té valors diferents que l’escola, els fa créixer com a persones, és una escola de vida”.
Durant tot el cap de setmana està previst que hi hagi més de 20 espais d’activitat repartits arreu de Tàrrega. També s’han habilitat més de 50.000 metres quadrats, es plantaran més de 2.500 tendes, arribaran més de 220 autocars i es faran, de manera simultània, més de 260 activitats, com gimcànes, proves, jocs, tallers i un concert. L’objectiu de la trobada, explica Jordi Castellà, un dels organitzadors de la trobada, és que tothom “prengui consciència que junts es pot deixar el món millor de com l’hem trobat”.
Manifest participatiu
L’escoltisme i guiatge considera els infants i joves “els protagonistes del seu creixement i del canvi”. Per això, a l’acte central de la trobada, diumenge al matí, es llegirà un manifest participatiu elaborat per tots els infants i joves escoltes. El text s’ha anat preparant al llarg del curs a cada agrupament mentre es treballaven diferents valors i conceptes com la natura, l’entorn, l’autoestima, la multiculturalitat, l’homofòbia, el capitalisme, la cooperació o el gènere. La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha valorat aquesta trobada com a “imprescindible, dins d’un món on predominen valors com el materialisme i l’individualisme” i ha volgut remarcar el seu suport al moviment escolta.
La trobada comptarà amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell –que també és la presidenta d’honor de l’Associació Nacional de Parlamentaris Escoltes de Catalunya– i la consellera de Treball, Afers socials i Famílies, Dolors Bassa.
La Jamborinada, organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i que compta amb la participació d’Escoltes Catalans i Acció Escola, s’inspira en trobades internacionals que se celebren arreu del món, les “jamborees”. La primera va tenir lloc l’any 1920 a Anglaterra, i va reunir més de 8.000 escoltes de 34 nacionalitats diferents. Actualment, a Catalunya, l’escoltisme compta amb més de 20.000 infants i joves i 4.000 monitors voluntaris a més de 200 agrupaments.