Dilluns vinent 10 de gener tota l’educació tornarà a les aules, amb el 100% de presencialitat (malgrat la temptativa de fa uns dies per part de la Comunitat de Madrid de tornar a la semipresencialitat), i amb les mateixes distàncies, els mateixos docents, els mateixos espais, les mateixes ràtios. Aquest dimarts s’han reunit els ministeris d’Educació, Universitats i Sanitat amb representants de les comunitats autònomes per acordar que bàsicament tot segueix igual, malgrat l’augment general dels contagis a tota la societat, i amb la vaga promesa que “potenciarem els protocols sanitaris per mantenir el dret a l’educació”.
Per això, hi ha plena confiança en els efectes que ha de tenir la vacunació entre els menors. Segons ha explicat la ministra d’Educació, Pilar Alegría, en aquest moment, al conjunt de l’Estat, l’alumnat de 12 a 19 anys es troba vacunat en un 86% de les dues dosis. La vacunació de 5 a 11, que va començar pocs dies abans de les vacances nadalenques, va més a poc a poc. Segons les dades oficials, el 28,8% d’aquesta població ha rebut una de les dues pautes. En paraules d’Alegria, amb aquestes xifres s’espera “una tornada el dia 10 tranquil·la i segura”.
🔴La vuelta a las clases el día 10 de enero se mantiene presencial en todas las etapas.
➡️Las escuelas y los centros educativos son espacios seguros y una vez más hemos trasladado a las comunidades el agradecimiento al esfuerzo de los trabajadores del sector educativo ⤵️
— Pilar Alegría (@Pilar_Alegria) January 4, 2022
A Catalunya, abans d’acabar el primer trimestre el conseller Gonzàlez-Cambray ja va afirmar que l’activitat lectiva es reprendria el dia 10 amb tota normalitat, i que sobre això “no hi havia debat”. I aquesta postura es manté sense canvis, ja que ara per ara el Departament d’Educació no té prevista cap compareixença ni declaració abans del dia 10. El que sí que passarà ben aviat, segons ha avançat aquests dies la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, és que es canviarà el protocol d’actuació davant d’un cas de covid en una aula de primària, de tal manera que s’aplicarà el mateix criteri que als instituts: els alumnes vacunats només s’hauran de fer un test d’antígens en farmàcia per seguir anant a classe, mentre que els no vacunats s’hauran de confinar (ara són 10 dies, potser s’equipari als 7 de la població general).
Quan es va tancar el trimestre, a Catalunya es fregava el màxim històric de persones del sistema educatiu confinades. El 23 de desembre (que recollia les dades del dia anterior, últim dia lectiu) es comptabilitzaven gairebé 75.000 persones confinades, de les quals 3.209 eren docents. La tornada a les aules serà realment complicada si, a partir del dia 10, el nombre de contagis i de persones confinades continua amb la mateixa tendència que hi havia aleshores.
Borsa d’interins
Segons expressa la federació d’educació de CCOO en un comunicat fet públic aquesta setmana, “l’inici del segon trimestre es preveu amb nombroses baixes del personal dels centres educatius”. Per això, aquest sindicat demana al Departament que reforci la borsa d’interins, i molt especialment en l’etapa infantil, ja que els menors de sis anys no porten mascaretes ni estan vacunats. També lamenta CCOO que encara no s’hagi convocat una reunió extraordinària de la comissió paritària de salut laboral, com van demanar al desembre, i que no s’hagin pres altres mesures com “disminució de ràtios, proveir al personal dels centres de mascaretes FFP2 o la instal·lació de sistemes de ventilació mecànica als centres”.
“Esperem que les mesures que s’acabin proposant –diu CCOO en el seu comunicat– no siguin purament cosmètiques, improvisades ni parcials com ara eixamplar la distància de seguretat una mica, quan en molts centres, per les dimensions de les aules, és impossible a la pràctica el seu compliment o donar simplement orientacions per efectuar la ventilació natural creuada. Hem de vetllar per la seguretat i la salut de totes les persones, tant de l’entorn educatiu com de tota la societat, i al mateix temps treballar per tal d’evitar un augment de la bretxa social”.