Aquest divendres 25 es compleixen els dos mesos que dona la llei del contenciós-administratiu a les administracions per comunicar al tribunal la manera com pensa executar una sentència. En el cas de la sentència del 25%, que el TSJC va declarar ferma el 20 de gener, si bé la comunicació oficial es va produir cinc dies després, el Govern havia d’explicar al tribunal de quina manera pensava donar compliment al que aquest li demanava: una norma que garanteixi que el castellà sigui llengua vehicular en el 25% de les hores lectives, per d’aquesta manera estalviar-se els casos particulars que, gota a gota, la justícia venia resolent en els darrers anys, sempre a favor de les famílies que demanen que el seu fill o filla rebi una part dels ensenyaments en llengua castellana.
Finalment, el Govern ha optat per una resposta que no implica ni acatar ni desacatar, sinó tot el contrari. Aquest matí ha comunicat que està ultimant “un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya”, i que aquest decret es portarà a consulta pública durant un mes a través del portal participa.gencat.cat. Segons informa el Govern en nota de premsa, “d’aquesta manera, es vol dotar el sistema educatiu d’un instrument jurídic que desenvolupi els principis de la Llei d’Educació de Catalunya, que encara no ha estat objecte d’un desplegament reglamentari”.
“Aquest nou marc normatiu -ha explicat el conseller Gonzàlez-Cambray en la roda de premsa posterior al Consell de Govern- tindrà en compte l’informe i les conclusions del Consell Lingüístic Assessor, l’evolució de les metodologies d’aprenentatge, les noves dinàmiques dins les aules i la realitat sociolingüística de cadascun dels centres educatius del país. Ho farem donant resposta a la LEC, que diu que tot alumnat en acabar 4t d’ESO tingui domini oral i escrit de les dues llengües, i les proves així ho demostren”.
▶️ #Conseller @JosepGCambray: “Hem aprovat la consulta pública prèvia a l’elaboració del Decret de desplegament del règim lingüístic. Els objectius són enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres” pic.twitter.com/RDhwrT4EoR
— Govern. Generalitat (@govern) March 22, 2022
La notícia salta quan falten pocs dies perquè acabi el termini per donar resposta al TSJC sobre la sentència del 25%, com reconeix la mateixa nota. D’aquí que cal deduir que això serà el que el Departament d’Educació o el Govern de la Generalitat comunicarà al TSJC, i caldrà veure si aquest reacciona d’ofici, si ho fa a instàncies d’una part interessada que no sigui la que va iniciar el procediment, o si decideix que només la part que va iniciar el procediment té legitimitat per actuar. Aquesta part és el Ministeri d’Educació, ja que la demanda es va interposar en temps del ministre Wert, mentre que l’actual titular de la cartera, Pilar Alegria, ja ha deixat entreveure que no actuarà contra la immersió lingüística.
També es produeix en la vigília d’una nova jornada de vaga, convocada en aquest cas només per quatre sindicats (Ustec, Intersindical, SEPC i COS), contra la sentència del 25%, però també contra la mateixa reacció que fins ara ha tingut el Govern català. En la convocatòria oficial d’aquestes mobilitzacions es titlla el Govern de “col·laboracionista” i se l’acusa de “covardia i incapacitat a l’hora de defensar l’escola en català” i de “submissió davant les institucions espanyoles que la volen destruir”.
Malgrat aquest plantejament, el Govern diu avui a la seva nota de premsa que demà “se sumarà a les mobilitzacions contra la sentència del 25% amb una acció de suport a les portes del Parlament “contra una sentència judicial que ataca un model d’èxit”.