Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El manifest presentat aquest matí denuncia que es posa en risc la salut d’infants i treballadors i que s’incompleix la normativa de seguretat i salut. Per això reclama mesures a llarg termini (definir un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire que garanteixin l’eficiència energètica i el confort tèrmic) i mesures urgents a curt termini: ventiladors a les aules i intervencions als patis (arbrat per generar ombres, reduir ciment i naturalitzar patis per contribuir a baixar les temperatures).
Segons expliquen aquestes entitats en un comunicat, el manifest és la resposta a l’anunci del Departament d’Educació de repartir 350 ventiladors als centres educatius catalans. D’una banda, expliquen que les direccions dels centres no han estat informats sobre la forma com els han de demanar, i per altra banda les AFA sostenen que “aquesta no és la solució definitiva” i que “és imprescindible fer un estudi en profunditat de les necessitats de cada escola i destinar inversions a resoldre el problema abans de l’estiu vinent”.
Les AFA alerten que “el canvi climàtic ens obliga a estar preparats per estius més llargs i calorosos, i argumenten que per aquest motiu els ventiladors només poden ser una mesura temporal mentre s’estudien i es posen en marxa solucions més definitives”.
Aquest és el manifest.
Al Consorci d’Educació de Barcelona
Barcelona, setembre del 2022
Les associacions de famílies d’alumnes i escoles que subscriuen aquest escrit, i Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, davant la situació de calor extrem a les aules, exposen:
Durant el darrer mes de juny i en el que portem d’inici de curs 2022-2023, a les escoles catalanes hem tornat a viure situacions que ja fa temps que es repeteixen al voltant de l’estiu. Les temperatures són tan elevades que bona part de l’alumnat, del professorat i de la resta de la comunitat educativa pateixen situacions constants de risc per a la seva seguretat i salut.
Tal com estableix el Reial Decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball:
“1. La exposición a las condiciones ambientales de los lugares de trabajo no debe suponer un riesgo para la seguridad y la salud de los trabajadores.
2. Asimismo, y en la medida de lo posible, las condiciones ambientales de los lugares de trabajo no deben constituir una fuente de incomodidad o molestia para los trabajadores. A tal efecto, deberán evitarse las temperaturas y las humedades extremas, los cambios bruscos de temperatura, las corrientes de aire molestas, los olores desagradables, la irradiación excesiva y, en particular, la radiación solar a través de ventanas, luces o tabiques acristalados.
3. En los locales de trabajo cerrados deberán cumplirse, en particular, las siguientes condiciones:
a) La temperatura de los locales donde se realicen trabajos sedentarios propios de oficinas o similares estará comprendida entre 17 y 27 oC. La temperatura de los locales donde se realicen trabajos ligeros estará comprendida entre 14 y 25oC.”
Més endavant, el Reial Decret 1027/2007, que aprova el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE), estableix temperatures operatives de 22oC a l’hivern i de 24,5oC a l’estiu.
És indiscutible que als voltants de l’estiu als centres educatius de Barcelona se superen amb escreix els llindars de temperatura que estableix la legislació vigent. Això produeix no només malestar i incomoditat, sinó que en alguns centres també s’han produït lipotímies o cops de calor davant les temperatures extremes.
És competència del Consorci d’Educació de Barcelona, d’acord amb la Llei 22/1998, de la Carta Municipal de Barcelona, “la construcció i les obres de reforma, d’ampliació i millora dels centres docents públics” així com “la conservació, el manteniment, els subministraments (…) dels edificis destinats a centres docents públics”.
Per aquest motiu, SOL·LICITEM que el Consorci d’Educació
1) defineixi un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles de Barcelona construïdes abans del 2007 i a totes les construïdes posteriorment però que es van quedar fora de les exigències del RITE (RD 1027/2007). Aquests sistemes garanteixen el confort tèrmic alhora que filtren l’aire i eliminen part de les partícules nocives provinents de l’exterior i de l’interior tot garantint la màxima eficiència energètica. Per tant, exigim equiparar les condicions a totes les escoles amb les demandes del RITE.
2) prengui mesures d’urgència a les aules
– establiment dels sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dintre
dels límits legals
3) i mesures d’urgència als patis
– introducció d’espais d’ombra (amb arbres sempre que sigui possible, o tendals)
– naturalització dels patis
– reducció de la superfície cimentada
A banda de la millora del confort climàtic als centres docents per permetre un bon ambient d’aprenentatge, cal garantir la seguretat i salut dels infants i treballadors.
En el cas dels centres concertats, i entenent que els seus infants i treballadors han de gaudir de les mateixes condicions de confort termohigromètric que als centres públics, instem el Consorci d’Educació a exigir als gestors dels esmentats centres el compliment de les condicions sol·licitades en els punts anteriors (1, 2 i 3).
Instem el Consorci a prendre aquestes mesures tan aviat com sigui possible.