Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Gairebé la meitat dels nens i nenes catalans creuen de tant en tant els carrers sense garanties de seguretat: sense mirar a banda i banda, per llocs on no hi ha semàfor o amb el semàfor en vermell quan no ve cap cotxe. Aquestes “conductes de risc” estan esteses entre el 43,3% dels alumnes catalans, segons un estudi sobre seguretat vial presentat aquest dilluns per la Fundación Mapfre. “Desconeixen que abans de travessar un carrer s’ha d’esperar a la vorera a que no vinguin vehicles o que estiguin aturats, així com mirar a esquerra i dreta”, conclou l’informe.
Una altra de les conclusions de l’estudi, elaborat a partir d’enquestes a 4.335 alumnes d’escoles catalanes, revela que tres de cada deu escolars (33,4%) han tingut por alguna vegada de ser atropellats quan anaven cap a l’escola, un percentatge que augmenta respecte del curs passat, sobretot entre els nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. La causa d’aquest temor dels estudiants seria principalment el fet que els cotxes se s’hagin saltat el pas de zebra, però també, en menor mesura, que no hagin respectat un semàfor en vermell o que hagin pujat sobre la vorera.
Aquestes xifres demostren, segons l’estudi, que la seguretat vial en els entorns escolars de Catalunya és “bona o molt bona”. Sobretot pel que fa a elements com “l’existència de passos de zebra a l’entrada de les escoles”, “les tanques de protecció”, “la presència de policia local”, “les voreres amples” i “les zones d’estacionament per a autobusos escolars”.
Per fer efectiva l’educació vial, la Fundación Mapfre assenyala una major implicació de la família com a factor clau, i recomana que s’abordi amb els fills i filles des dels 3 fins als 7 anys. A partir d’aquesta edat, segons l’informe, ja començaria el període de reforç dels conceptes apresos.
La meitat ja porta casc quan van en bici
L’ús del casc està cada vegada més estès entre els escolars que van en bicicleta. Ja són el 50% els qui se’l posen. Però hi ha una conducta perillosa que encara impera entre els ciclistes joves: no senyalitzar amb els braços quan giren en un carrer, l’equivalent a l’intermitent dels cotxes. Segons l’estudi, un 50% dels ciclistes no ho fa mai, tot i ser “una de les conductes més insegures”. També ho és el fet d’escoltar música amb auriculars mentre es va amb bicicleta, però el 66% dels escolars asseguren que no ho fan mai.
Una conducta que també avança en seguretat és l’ús del cinturó de seguretat als cotxes: el 87% dels enquestats se’l col·loca sempre i “per decisió pròpia”. Aquesta eina de prevenció, segons l’estudi, redueix a la meitat la mortalitat en cas d’accident.