La Generalitat ha pres nota de les queixes d’estudiants i professors de Batxillerat i adaptarà les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) de 2017 a algunes de les seves demandes. Si la setmana passada va comunicar que la Selectivitat incorporava algunes modificacions respecte de les anteriors edicions, en una carta enviada ara als directors d’institut, el Consell Interuniversitari de Catalunya explica una nova fórmula segons la qual els estudiants ja no quedarien perjudicats pels canvis.
Les proves seguiran comptant com sempre amb dues fases –la general, obligatòria; l’específica, voluntària–, i en la primera els estudiants s’enfrontaran a cinc exàmens: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia, i una matèria comuna d’opció. Fins aquí, tot com sempre. Per a aquesta optativa, el curs passat els estudiants podien escollir entre una vintena d’opcions, que amb els canvis de la setmana passada quedaven reduïts a quatre. Finalment, seran cinc matèries per escollir: Matemàtiques II, Llatí II, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i Història, Fonaments de l’Art II i Història de l’Art. Aquesta última s’ha afegit a darrera hora.
L’altra rectificació té a veure amb la fase específica de la prova, els exàmens per pujar nota –un màxim de tres– a què es poden presentar els estudiants, sobretot aquells que necessiten obtenir una nota alta per superar el tall de moltes carreres. En la carta del CIC es deixa clar que la nota obtinguda en la matèria comuna d’opció es podrà utilitzar també per a la ponderació, sempre que aquesta sigui superior a 5 punts.
Així es desactiva el greuge d’aquells estudiants que es veien obligats a examinar-se d’una matèria comuna d’opció en la fase general, quan els hagués anar molt millor fer-ho en la fase específica atès que, en funció de la carrera que vulguin fer, els pot ponderar al màxim (0,2). En altres paraules, un estudiant d’Humanitats que vulgués fer Llatí II en la fase específica perquè ponderés al màxim, es veia forçat a realitzar-la dins la fase general, perquè és l’única matèria comuna d’opció que ha cursat (les altres són d’altres modalitats). Amb aquesta última modificació, s’examinaria de Llatí II en la fase general, però la podrà utilitzar igualment per a la ponderació.
En la missiva enviada als centres, el CIC defensa que la prova manté “l’estructura d’anys anteriors”, i es compromet a anar “facilitant tota la informació” relacionada amb els passos previs a les proves, que se celebren sempre a mitjans de juny. Una de les principals queixes per part del professorat de Batxillerat era que no havien rebut instruccions clares dels canvis per part de la Generalitat.
La forma com queda la Selectivitat, amb les lleugeres però polèmiques modificacions incloses, permet adaptar les proves a l’ordre que va publicar al mes de desembre el Ministeri d’Educació, amb el qual s’enterraven les revàlides i es deixaven unes PAU pràcticament iguals a les d’anys anteriors. El pràcticament es refereix als canvis discutits aquestes setmanes. Amb ells, la Generalitat garanteix qüestions com l’accés dels estudiants al distrícte únic universitari de tot l’Estat.