“Em diverteix acostar-me a la vida, i l’educació és el més semblant a la vida que hi ha”. Aquestes paraules les va pronunciar el periodista Carles Capdevila quan va recollir el premi Marta Mata de Rosa Sensat, i les repetia, orgullós, dies després en una entrevista a El Diari de l’Educació. Pocs periodistes amb la seva projecció mediàtica han cedit la seva tribuna a la veu de mestres, infants, esplais… Potser per això cada dia algun docent l’aturava pel carrer per agrair-li-ho. El món de l’educació també s’ha llevat avui de dol per la mort de Carles Capdevila.
Nascut a Hostalets de Balenyà el 1965, Capdevila va llicenciar-se en Filosofia i lletres. Es va iniciar com a periodista al diari Avui, i després de passar una etapa a Nova York, va posar en marxa a Catalunya Ràdio el programa APM?. Va ser des dels mitjans públics catalans, i coincidint amb la seva paternitat –tenia quatre fills, ho explicava amb orgull–, que va dirigir els seus primers programes dedicats a l’educació: Eduqueu les criatures (Catalunya Ràdio) i Qui els va parir! (TV3).
Militant d’una forma de fer periodisme que bevia del costumisme –“que parli de la vida”, reivindicava–, Capdevila no va dubtar en traslladar la seva passió al diari Ara quan va saber que en seria el director. “No farem un suplement de motor, que tots els cotxes són iguals, farem un suplement de criatures”, va proclamar. Certament no totes les criatures són iguals, heus aquí la gràcia de relatar la criança –Capdevila n’era expert–, i així va néixer el diari Ara amb un suplement dedicat a l’educació i a la infància en un dels dies de més vendes de paper, els dissabtes.
“El Criatures és l’emblema d’un diari que vol ser ben educat, educador, sensible amb els mestres, educadors socials, monitors… Amb la gent que fa coses per millorar al món”, explicava en l’entrevista amb aquest diari. A aquesta llista hi va afegir amb el temps les infermeres i el personal de cures, de qui es va erigir també com a portaveu des que li van diagnosticar l’any 2015 el càncer que li ha llevat la vida.
La seva trajectòria li ha valgut múltiples reconeixements i guardons, entre els quals destaca el Premi Nacional de Comunicació que va rebre el 2016, o dins el món de l’educació el Premi Marta Mata, que otorga l’Associació de Mestres Rosa Sensat. En la seva vocació divulgadora, cal recordar també la publicació d’Educar Millor (Arcàdia), un llibre on va recollir onze converses amb referents de la docència com Jaume Cela, Francesco Tonucci o Maria Jesús Comellas. O la seva participació com una de les 40 veus del llibre coral Educacions, editat per El Diari de l’Educació.
Carles Capdevila va dur la bandera de l’educació allà on el va portar l’ofici. Ho va fer davant d’auditoris amb centenars de persones que anaven a escoltar els seus monòlegs hilarants sobre la paternitat –amb milions de visites a Youtube–, i ho va fer també davant els seus companys de redacció, defensant un àmbit, el de l’educació, sovint menystingut als mitjans de comunicació. “Al principi em trobava pares, o col·legues, que em preguntaven: ‘Com va el teu programet? Què et passa amb això dels nens?’ Com si tot hagués de ser economia o motor. Aquesta mirada condescendent m’ofèn. L’educació ens afecta i ens interpel·la a tots!”.