Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Ensenyament obre un espai ‘on line’ de debat amb tres propostes: menjadors, llengua i arquitectura escolar

    Actualitat
    Ensenyament obre un espai ‘on line’ de debat amb tres propostes: menjadors, llengua i arquitectura escolar

    Redacciónovembre 13, 20184 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El conseller Bargalló, en una recent visita a l’Escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’objectiu d’aquesta iniciativa, diu el Departament en un comunicat, és enriquir el debat sobre les grans qüestions que Ensenyament té la voluntat de regular i/o desenvolupar en un futur. “Aquesta actuació respon a un exercici de transparència del Departament i alhora de participació per a la comunitat educativa i la ciutadania. Tot i que de moment començarà amb aquestes tres qüestions, més endavant s’hi aniran sumant les temàtiques que generin debat en l’àmbit educatiu”.

    L’anunci es produeix després que la polseguera aixecada arran de la presentació del nou model lingüístic, però sobretot arran de les múltiples expressions de rebuig a l’avantprojecte de decret de menjadors escolars. Dilluns passat la FaPaC anunciava, també a través d’un comunicat, que la proposta del conseller (amb el qual s’havien reunit uns dies abans) de crear aquest espai de participació semblava més aviat un intent de “dividir la comunitat educativa i entregar el temps de migdia a grans empreses que tenen com a únic objectiu fer negoci amb l’educació i el menjar dels nostres fills i filles”. Bargalló contestava a través d’un tuit: “Proposeu-nos un sistema/procés/metodologia de participació/debat que us sembli útil i eficient”.

    L’espai web que ha obert Ensenyament tindrà un format de fòrum a través del qual el Departament afirma que “podrà resoldre dubtes i recollir propostes i suggeriments de la comunitat educativa i de la resta de la ciutadania”. Per a poder participar-hi, l’usuari s’haurà d’identificar amb el nom i cognoms i facilitar un correu electrònic.


    Aquests són els tres primers temes de debat, tal com els planteja el comunicat del Departament.

    El servei de menjador escolar

    És un recurs educatiu de primer ordre. Inclou l’àpat del migdia així com l’atenció als usuaris i les actuacions educatives en els períodes de temps lliure anterior i posterior al dinar. En aquest sentit, és un àmbit idoni per educar els infants en els hàbits saludables d’una dieta equilibrada, per fer-los adquirir rutines i hàbits d’higiene, i sobretot perquè guanyin en autonomia personal i perquè en millorin la socialització amb altres companys i companyes.

    El Departament d’Ensenyament té la voluntat de millorar aquest servei, de reforçar-ne el caràcter educatiu i de garantir la participació de les famílies en les decisions que es prenguin sobre el servei de menjadors escolars.

    El model lingüístic del sistema educatiu

    El Departament d’Ensenyament ha presentat El model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya. L’aprenentatge i l’ús de les llengües en un context educatiu multilingüe i multicultural, amb l’objectiu d’actualitzar el model actual partint dels canvis produïts en la composició lingüística de la nostra societat i l’impacte de la globalització, i de les recerques i propostes en el camp de l’aprenentatge, especialment de l’aprenentatge de les llengües.

    A partir dels objectius lingüístics del sistema educatiu que s’estableixen en la normativa (que són garantir el ple domini de les llengües catalana, castellana i occitana a l’Aran en finalitzar l’ensenyament obligatori, i assegurar l’aprenentatge d’una o dues llengües estrangeres), aquest document té com a objectiu oferir, als centres educatius, criteris i orientacions per avançar cap a un model d’educació plurilingüe i intercultural. Un model que, en el nostre context, solidifica les estratègies metodològiques de la immersió lingüística alhora que avança cap a la implementació de l’ensenyament de les llengües des d’una perspectiva competencial i globalitzada, a través dels enfocaments metodològics més adequats (aprenentatge integrat de les llengües i d’aquestes amb els continguts).

    Aquest model situa la llengua al centre del procés d’aprenentatge com a instrument d’accés a la informació i construcció de coneixement, amb l’objectiu que els alumnes desenvolupin una competència lingüística plurilingüe i intercultural sòlida, construïda a partir de l’aprenentatge de diferents llengües i de les cultures que porten associades. I consolida un únic model educatiu, amb la llengua catalana com a llengua vehicular de referència i de comunicació dins dels centres educatius i en la relació amb l’entorn, l’objectiu del qual és garantir la igualtat d’oportunitats a tots els alumnes i, per tant, la cohesió social.

    Com l’arquitectura pot ajudar a l’educació

    Les noves metodologies pedagògiques situen els alumnes al centre del procés d’aprenentatge, fet que genera noves maneres de treballar a l’aula i potencia un aprenentatge col·laboratiu de competències i habilitats.

    Aquestes noves metodologies pedagògiques impliquen la concepció d’uns espais educatius versàtils i globals que considerin les aules, els espais relacionals i exteriors com a veritables espais d’aprenentatge més enllà de les seves funcions tradicionals de circulació i esbarjo.

    El Departament d’Ensenyament ha iniciat la tasca de transformació dels programes constructius per a nous centres educatius amb la finalitat d’introduir-hi una mirada pedagògica. Aquesta mirada també s’ha de veure reflectida als centres on s’ha de fer obres d’ampliació i millora.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Arquitectura dels centres Departament d'Ensenyament menjadors escolars Política lingüística
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Famílies i escola: un repte educatiu compartit de tota la comunitat
    Next Article
    Actualitat
    Segregació a la inversa: concertades que acullen un nombre desmesurat d’alumnat estranger
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Actualitat
    Fundesplai supera les 110.000 places aquest estiu i augmenta un 10% les beques

    maig 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}