“Aquesta campanya pretén tornar a posar sobre la taula la problemàtica que afecta a tots els estudiants de Catalunya, com a comunitat autònoma amb els preus públics més elevats de tot l’Estat. Uns preus que impossibiliten l’accés a l’educació a les persones amb menys recursos, expulsant-les de la universitat i eliminant la igualtat d’oportunitats necessària per construir una societat justa i equitativa”. Així comença el text de la ILP Universitats que promouen diverses entitats de la comunitat universitària, estudiants individuals i personalitats del món polític i social. Ara comença el procés per recollir les 50.000 signatures necessàries per presentar la ILP al Parlament.
En la presentació de la ILP Universitats, la portaveu del grup promotor, Aida Sanuy, ha recordat que l’any 2012 es va aplicar un augment del 66% als preus públics universitaris, un fet que, segons assegura aquest grup en un comunicat, ha estat la causa que 10.000 estudiants no hagin pogut accedir als estudis universitaris des d’aquella data. L’any 2016, ha afegit la portaveu, la comunitat universitària va impulsar una moció al Parlament a favor d’una rebaixa del 30%, però la Generalitat “en va fer cas omís i no l’ha arribat a aplicar mai”.
“És en aquest context que aquesta vegada impulsem una Iniciativa Legislativa Popular per socialitzar aquesta problemàtica a través dels punts de recollida de signatures i diversos actes, perquè això ens permeti encetar un període de mobilitzacions en suport a la ILP i que els responsables sentin la pressió de fer efectiva la rebaixa”, es diu al comunicat. El sistema de beques, asseguren, no representa una solució.
A més a més d’estudiants individuals, formen part del grup promotor les vicerectores d’estudiants de la URV, UAB, UB i UDG, representants de les associacions juvenils i d’estudiants SEPC, AEP, Arran i Jovent Republicà, dels sindicats Ustec, Intersindical i CGT, i personalitats del món social i polític com Gemma Ubasart, David Fernández, Jordi Borràs, Albert Botran o Ricard Gomà, entre altres.
Suport de l’ACUP i CEUCAT
En un altre comunicat, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha expressat el seu suport a la iniciativa i ha recordat que també l’any 2016, en l’anomenada “Declaració de Sant Daniel”, l’ACUP ja va urgir en la concreció d’una nova política universitària, que inclogués un model de finançament estable, un pla d’inversions i un increment de la partida pressupostària. “En aquest sentit, la revisió a la baixa de les taxes se situa entre les mesures correctes, però que necessàriament han d’anar acompanyades d’actuacions d’ampli espectre”, afirma aquesta entitat, que aplega les set universitats públiques més la UOC.
Com argumenten els impulsors de l’ILP, afirma l’ACUP, “l’increment de les taxes universitàries combinat amb la davallada del finançament dificulta l’accés als estudis superiors. A més, posa en perill no només el paper de les Universitats en l’àmbit de la formació i la recerca, sinó també la seva tasca com a element d’equitat social, d’incentivació econòmica i de promoció d’una ciutadania lliure, crítica i compromesa”.
També el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) ha volgut expressar el seu suport a la iniciativa i comprometre’s públicament en la recollida de signatures. En un comunicat, el CEUCAT assegura que “l’educació pública i de qualitat és un dret i una necessitat social, no un privilegi. Com a estudiantat, ens sentim amb la responsabilitat social de transmetre a la ciutadania la nostra preocupació. El Sistema Universitari Català (SUC) ha estat desplaçat del centre de les polítiques públiques del Govern de la Generalitat”.