Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Activismes digitals en l’educació amb la telefonia mòbil

    Evaristo Gonzálezfebrer 18, 20195 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    iStock

    “Ens estem movent ràpidament cap a un món en el qual la telefonia mòbil connectarà a tothom i tot”, deia fa uns dies un dels responsables de l’empresa GSMA, organitzadora del Mobile World Congress (MWC) 2019 que, un any més, es celebrarà a Barcelona del 25 al 28 de febrer sota el lema “Connectivitat intel·ligent”. Tant la frase com el lema tenen gran importància a l’hora de preparar l’alumnat per a aquesta realitat, i més quan comptem amb adolescents que disposen a les seves butxaques d’aparells més potents que alguns ordinadors, en entorns educatius sovint envoltats de pors, prohibicions, restriccions, regulacions diverses  o sense gaires oportunitats de fer-los servir en els processos d’aprenentatge.

    Hi ha notícies al voltant de la telefonia mòbil com per pensar; per exemple, la prohibició a França del seu ús en els centres educatius, la demanda de prohibició de la geolocalització en el recent conflicte del taxi de Barcelona (en un món connectat, en una ciutat potenciadora de la tecnologia mòbil i amb el MWC present), les restriccions internacionals a una gran marca xinesa per suposat espionatge, el robatori i manipulació d’aparells i de dades i els seus efectes en entorns personals i socials. Donar un cop d’ull a les notícies de l’actualitat tecnològica ajuda a entendre i contextualitzar tendències que  repercuteixen en la vida de les persones.

    Mentre, després de l’eufòria inicial de programes impulsors de l’ús de les TIC a les aules (escola 2.0, projecte 1×1) sembla que han quedat com un recurs més davant l’efervescència de determinades metodologies més innovadores, algunes de les quals són considerades per pedagogs com adaptacions de les aportacions de l’Escola Nova de finals del segle XIX (vegeu entrevista a Jaume Trilla en aquest portal). La compatibilitat de tot a les aules és fonamental, amb una visió oberta a realitats diverses on la tecnologia creiem que avui és imprescindible en l’activitat de les classes, la competència digital no s’adquireix utilitzant només els pocs recursos que fem servir i són escasses les actuacions per fomentar l’esperit crític dels adolescents davant la xarxa, comparat amb l’efecte continu que té en les nostres vides.

    Segons el darrer estudi de la Fundación de Ayuda contra la Drogadicción (FAD), el 75% dels adolescents consideren que no tenen formació crítica per navegar per Internet i creuen que reben molt poc suport de pares, mares i docents en les seves activitats en la xarxa. Caldria valorar també quina és la realitat entre la població adulta, sense gaires oportunitats per formar-se en un  aspecte tan nou i transcendental avui. Com s’aconsegueix impartir una autèntica formació si es restringeix la navegació, no es forma en capacitat crítica des de la pràctica i alguns aparells es veuen més com una amenaça que no pas com una gran oportunitat?

    L’activisme digital s’ha generalitzat en la societat, amb l’ús d’eines, aplicacions i recursos que tenim a l’abast en tots els dispositius en general i en el telèfon mòbil en particular. Sovint pensem que tot és intuïtiu i s’aprèn només amb l’ús, quan el més fàcil és caure en l’abús, en el desconeixement de les grans possibilitats dels dispositius, en la reflexió sobre com ens han transformat la nostra vida, amb molts beneficis i alguns perjudicis.

    Ja hi ha molts centres educatius implicats en la formació digital. Quan des de fa anys es permet l’ús de l’ordinador personal i el telèfon mòbil a la vegada, els avantatges augmenten i la discriminació dels dispositius també. Moltes activitats són versàtils, cal aprofitar els avantatges de cada aparell en cada moment. Proposem algunes possibilitats educatives reals, fruit de l’activisme digital de docents implicats en educar amb la tecnologia i la connectivitat des de fa 25 anys: ús de les xarxes per socialitzar coneixement, descàrrega i ús d’apps específiques per aprendre, robòtica i creació d’apps, exàmens i proves en formats digitals des de l’ordinador portàtil o mòbil, apps per afavorir la comunicació instantània amb les famílies, treball col·laboratiu i cooperatiu, ús de la realitat augmentada i la virtual, anàlisi i producció de fotografia i vídeo digitals amb formació artística, treball amb la instantaneïtat de la informació (canalitzada pels adolescents via Instagram, televisió i Internet), estratègies per evitar el ciberbullying, aprenentatge de la llengua amb formats digitals, ús dels audiollibres i d’altres formes expressives, sobretot multimèdia.

    També hi ha d’haver moments per la reflexió sobre realitats properes: sobre la nostra identitat digital o sobre com la connectivitat i la nova mobilitat estan canviant els espais urbans: apps, patinets i bicicletes elèctriques, interactivitat amb el mòbil, smart city, desplaçant el vehicle del centre de les ciutats a poc a poc. Adolescents, mòbil i mobilitat creen noves tendències.

    És difícil aconseguir responsabilitat i pensament crític des de la no acció o la prohibició; el foment de la creativitat, l’autonomia i la responsabilitat sense la pràctica;  l’inici de la familiarització amb el bigdata sense formació i accés a les dades; el benestar digital, sense l’ús habitual i l’acompanyament del professorat, sempre amb esperit crític. Perquè no oblidem que la tecnologia, a més d’un gran negoci, també té ideologia i apagar-la a vegades és una bona estratègia d’autoprotecció.

    El repte és gran, el tenim endavant i demana mirar al futur des del present. La connectivitat intel·ligent i omnipresent significaran més canvis, un gran pas difícil de donar si no comencem.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Per què no un títol d’ESO adaptat per alumnes amb discapacitat intel·lectual?
    Next Article
    Actualitat
    Els joves es mobilitzen en defensa del clima
    Evaristo González

    Exdirector de l'Institut Torre de Palau de Terrassa

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}