“Un gir de 174 graus” és l’eslògan de la campanya de publicitat que ha endegat el Govern de la Generalitat, i que per primera vegada s’impulsa des de tres departaments (Educació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Vicepresidència). La campanya s’adreça a tothom, però molt especialment als estudiants, les persones en atur i les persones que tinguin interès a fer un reciclatge formatiu a fi de fer-los veure els avantatges de la seva implicació en l’FP.
La xifra 174 respon al nombre de titulacions que actualment ofereix la formació professional inicial; la proximitat d’aquesta xifra als 180 graus ha servit com a metàfora per transmetre que a través de l’FP es pot dur a terme un canvi rellevant a la vida.
Els 174 títols d’FP que es poden cursar a Catalunya actualment pertanyen a 24 famílies professionals diferents. D’aquests títols, 37 són adaptacions curriculars que s’adeqüen a les noves necessitats de les empreses i del territori. Dels 174, un total de 72 són de cicles formatius de grau mitjà i 102 de cicles formatius de grau superior.
En la presentació de la campanya, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va subratllar la seva oportunitat perquè “ara, al novembre-desembre, és quan les famílies prenen decisions de centres i els alumnes de centres i estudis; per això, és el moment d’explicitar clarament excel·lència de l’FP, la diversitat de l’FP en aquests 174 graus que donen resposta a les necessitats formatives i al mercat del nostre país”. Bargalló també va anunciar que en FP dual es vol arribar a la mitjana europea el 2022, “que és el 30% dels estudiants de segon i ara ja estem en el 20%”.
Per la seva banda, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, va assegurar que “per aquest Govern l’FP és l’eina que et permet formar-te i agafar les regnes de la teva vida professional, sigui perquè estàs a l’atur o perquè vols reorientar la seva carrera”. I, a més, “si tenim un instrument que permet canviar el sistema productiu és l’FP perquè incideix en el món del treball apoderant els treballadors i oferint a les empreses l’oportunitat de millorar”.
La implicació dels agents socials i econòmics
Segons el Govern, la campanya té altres objectius, com són afavorir l’equitat de gènere en l’alumnat que cursa FP, contribuir a la lluita contra l’atur, i “impulsar la implicació i corresponsabilitat dels agents socials i econòmics, especialment de les empreses, per tal que s’acullin a l’opció de cursar l’FP dual”.
Precisament aquesta implicació es veurà avui més que mai, ja que durant tot el dia al Palau Reial de Pedralbes té lloc el 1r Congrés de Formació Professional de Catalunya, que ha organitzat la patronal de la petita i mitjana empresa (Pimec) i que compta amb la participació de tots els actors polítics i socials involucrats en la matèria. Els organitzadors del Congrés consideren que “Catalunya necessita un model d’FP que actuï com a motor de competitivitat i ocupabilitat, i permeti afrontar el nou context de transformació del mercat de treball”.
El Congrés l’obren aquest matí el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el president de la Pimec, Josep González, i hi participen també en diverses taules el conseller El Homrani, els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, el secretari general de Foment del Treball, David Tornos, el president del Consell Català d’FP, Fabian Mohedano, a més de representants d’altres associacions empresarials, d’associacions de famílies, d’institucions i fundacions adreçades al foment de l’FP, o experts i acadèmics catalans i internacionals.
El Govern també té previst regular un nou tipus de centres d’FP –coneguts com a centres d’FP integrada– quan es posi en funcionament l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. Aquests oferiran: serveis de formació –del sistema educatiu, certificats de professionalitat de la formació per l’ocupació i formació contínua–, serveis d’orientació i d’acreditació, i una carta de serveis completament adequada a les necessitats de les empreses.