Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Recurs SIEI: impotència de docents, desmotivació d’alumnat i desconcert de famílies

    Redacciónovembre 29, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Com ja és conegut, a Catalunya treballem per una educació inclusiva i en igualtat d’oportunitats. Tot l’alumnat, per norma, ha d’assistir a un centre educatiu ordinari i ha de ser el centre qui li proporcioni les mesures i suports que necessiti per tal de poder adquirir les competències d’etapa. Excepcionalment, la família pot decidir portar-ho a un centre d’educació especial.

    Quan un/a alumne/a arriba a un centre amb un informe de l’EAP (Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica) on consta que aquest alumnat té necessitats específiques de suport educatiu (NESE), durant els dos primers mesos cal que el professorat elabori un pla de suport individualitzat (PI). En aquest pla es concreten quines són les competències que es prioritzaran, els continguts a treballar, els criteris d’avaluació… Tot això perquè pugui assolir-les a final de curs.

    Llegir el Decret 150/2017 de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, et porta a la interpretació de pensar que, com que a l’alumnat amb NESE se li avalua segons els seu PI, si aconsegueix les fites que s’han marcat, podem dir que ho ha assolit. Però què passa en realitat al centre educatiu quan s’ha de materialitzar aquest document?

    Doncs que arriba el moment de l’avaluació final, després de tot un curs treballant, fent acompanyaments, aplicant totes les mesures universals, addicionals i intensives que disposa el centre; sense oblidar l’esforç i el treball de l’alumnat i llurs famílies, que com que no ha assolit les competències que el currículum demana per superar el nivell i/o l’etapa, li has de donar un butlletí de notes on surt tots els àmbits amb un NA (no assolit).

    ¿Us podeu imaginar la decepció d’un/a adolescent quan rep el butlletí, amb tot el que aquella etapa vital comporta? Un alumne que s’ha estat esforçant tant al centre com a casa per tal d’aconseguir aquells propòsits que ens hem anat marcant durant tot el curs, amb el professorat animant i motivant perquè ho aconseguís.

    ¿Us podeu imaginar la decepció d’un/a adolescent que s’ha estat esforçant per assolir els objectius que figuren en el seu PI quan rep el butlletí amb un NA (no assolit) en tots els àmbits?

    I les famílies? ¿Com han de gestionar les famílies (cadascuna també amb les seves casuístiques) una situació que ells i elles tampoc entenen, després del temps, diners i esforços que han estat fent conjuntament amb el seu fill o filla?

    Per no parlar de l’equip docent, que ha estat dia a dia, hora a hora, amb aquest alumnat; ha estat preparant projectes, animant en moments de desmotivació, acompanyant en els moments més complicats… Sense oblidar el temps que hi ha dedicat (molt més del que posa a l’horari) per tal de que aquest/a alumne/a estigui bé i realment pugui assolir les competències que ens havíem marcat al PI.

    Després de tot això i del fet d’estar satisfets amb la feina feta –alumne, família, equip docent– perquè ho hem aconseguit entre tota la comunitat educativa, arriba el moment d’obrir l’Esfera (programa de notes) i res, un NA en tots els àmbits. Llavors la pregunta és òbvia: ¿Per què hi ha un Pla de Suport Individualitzat (PI)? ¿Per què tant esforç per part de tots si no ha de quedar reflectit en l’assoliment final del curs? ¿On està el desencaix?

    Doncs aquest és el dilema moral que em trontolla el cap des què vaig començar a treballar en un institut de secundària com a pedagoga d’un recurs SIEI amb aquest alumnat i llurs famílies.

    Pedagògicament parlant, el plantejament és positiu i correcte, perquè posa l’alumnat al centre de l’acció educativa i adapta el procés d’ensenyament/aprenentatge a les seves necessitats, estableix un itinerari i objectius d’acord amb les seves possibilitats. El que falla és el final, el tancament del procés, que depèn d’unes notes estàndards per tot l’alumnat per igual sense tenir en compte el seu procés per arribar al final de la seva etapa educativa.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva NEE opinió SIEI
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    ‘El ventre del mar’ i ‘El poder del perro’
    Next Article
    Anàlisi
    Una guia de contes per aproximar-nos a la diversitat LGTBIQ+
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}