Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El proper 14 de novembre, el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra serà l’escenari de la 6a Jornada Anual de l’Aliança Educació 360, sota el lema “Educació 360: una aposta socioeducativa”. Aquest esdeveniment posarà aquest any el focus en una mirada integrada per combatre les desigualtats educatives que es donen, també, més enllà de l’escola.
D’acord amb el seu director, Enric Aragonès Jové, “per combatre les desigualtats educatives que es donen dins i fora de l’escola, per garantir oportunitats educatives veritables a tots els infants i joves, necessitem que els sistemes educatiu i social dialoguin i es plantegin junts els reptes i les solucions”.
Així, el programa preveu un caràcter molt participatiu, coral i obert. S’inicia, de fet, amb quatre “desconferències” paral·leles, espais on el protagonisme recau en els mateixos participants, que, amb l’ajuda d’un dinamitzador, discutiran temes clau prèviament seleccionats. Els eixos de reflexió seran la col·laboració entre agents educatius i socials, la incorporació de la perspectiva comunitària, la consolidació d’equips interdisciplinaris, i la universalització dels serveis socials i la personalització educativa. Aquest format dinàmic permetrà que els assistents comparteixin experiències i punts de vista de forma activa, promovent la interacció i el debat real entre els presents.
A la part plenària de la jornada, es compartiran les conclusions d’aquests debats inicials i es farà balanç i es destacaran els reptes futurs en l’àmbit de l’educació a temps complet. La part culminant del matí serà el diàleg que sota el títol “Límits o oportunitats: l’educació i els serveis socials afrontant les desigualtats” compartiran Sheila González Motos, investigadora en desigualtats educatives, i Manuel Aguilar Hendrickson, professor de l’Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Aquesta conversa buscarà aprofundir en els reptes i les oportunitats que es presenten quan els àmbits social i educatiu treballen plegats.
Mostra de projectes
Una de les novetats de la jornada és la Fira 360, una mostra de trenta projectes socioeducatius impulsats per centres educatius, ens locals i entitats, que han estat seleccionats entre més d’un centenar de propostes. Els assistents tindran l’oportunitat de conversar amb els responsables de cada projecte.
A continuació, es realitzaran diversos tallers pràctics paral·lels sobre temàtiques diferents: les competències transversals, la connexió d’aprenentatges dins i fora de l’aula, l’enfortiment de l’ecosistema educatiu local i la comunicació per a l’equitat.
La jornada, a més, comptarà amb dues actuacions a càrrec d’alumnat de l’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts (EMMCA) de l’Hospitalet de Llobregat, un centre d’ensenyaments artístics referent en la incorporació d’una perspectiva 360.
L’Aliança Educació 360 anima a inscriure’s a la jornada, una oportunitat per a professionals i institucions compromeses amb l’educació a temps complet per aprendre, compartir i col·laborar.