Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Com va afectar a professorat, alumnat i municipi la causa contra nou docents de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca arran dels fets de l’1 d’Octubre del 2017? A l’espera de la resolució definitiva per part del Jutjat de Martorell, el portaveu de les nou persones implicades, Josep Lluís del Alcázar, considera que “tothom va perdre”: el professorat, acusat d’adoctrinament; l’alumnat, també preocupat, i el poble, separat. Fins i tot creu que una part de la comunitat educativa va deixar de debatre a classe temes considerats polèmics davant l’allau de denúncies.
L’agència Efe informava ahir que la Fiscalia havia presentat un escrit davant el jutjat de Martorell que investigava la professora en què sol·licita que s’arxivi el cas, en descartar que els comentaris que va dirigir a un dels seus alumnes, fill d’un guàrdia civil, constitueixin un delicte d’incitació a l’odi.
Alcázar ha celebrat la notícia, si bé ha mostrat les seves “reserves” fins que l’advocada rebi la resolució per part del Jutjat d’Instrucció número 7 de Martorell que instrueix el cas o alguna comunicació de la Fiscalia. El cas penal que es va obrir als docents per suposats delictes a l’odi i contra la integritat moral, atribuint-los la intenció d’assenyalar i vexar alumnes per la seva condició de ser fills de la Guàrdia Civil “s’ha prolongat massa en el temps”, remarca el portaveu, tot ocasionant desgast físic i psicològic de les persones afectades que perdura en l’actualitat.
“Fins que no tinguem la resolució de la jutgessa, el cas no està tancat, però significa un pas més endavant i estem més a prop”, indica Alcázar. “En aquests anys, hi ha hagut un sotrac a l’institut que no crec que s’hagi superat, la ferida no ha quedat cicatritzada, i caldrà fer alguna cosa a nivell de localitat, perquè va ser un cas molt sagnant”.
Professor d’aquest institut durant més de 20 anys i recentment jubilat, recorda com anys enrere s’organitzaven activitats sobre la pau, sobre migracions o en relació amb el 8-M, per exemple. “Des de llavors, amb l’allau de denúncies que es van acumular als centres educatius, no només a Palau, i no només per temes catalans, sinó també ara amb Palestina, hi ha hagut iniciatives del professorat que s’han tallat des de dalt per evitar possibles problemes”, explica.
L’esperit crític, malmès?
Alcázar lamenta com ha quedat afectat “tot aquell esperit crític, la reivindicació que els temes es podien parlar tot donant una visió oberta, que no vol dir sectària. Ha quedat un cert advertiment general. D’alguna manera, s’ha abaixat el grau d’exigència interna a l’hora de respondre inquietuds que són socials”.
El professorat i l’institut van estar durant mesos “sota el focus mediàtic d’una manera brutal” i el fet que el diari ‘El Mundo’ publiqués les identitats dels nou docents i que ho reproduïssin en xarxes persones com l’exlíder de Cs Albert Rivera, va fer augmentar la “pressió” cap als docents, que eren escridassats a l’entrada del centre educatiu per membres de grups d’extrema dreta.
Sosté que “la primera víctima va ser el professorat” acusat d’humiliar i assenyalar alumnes, però també va ser “molt complicat” per a l’alumnat que va viure les càmeres i la premsa de manera constant. “S’intentava argumentar que hi havia adoctrinament a Catalunya, va ser un discurs que es va vendre molt, potser va guanyar qui va omplir pàgines, però va perdre el professorat i van perdre els alumnes”.
Recorda amb afecte el suport d’altres centres educatius i la reacció nascuda d’un grup d’exalumnes que va convocar una concentració davant l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. “Va venir molta gent, va ser molt maco, i estem molt agraïts. Sobretot per les mares de l’institut que van sortir en defensa del professorat i van llegir un manifest per defensar l’institut. Va ser un moment de solidaritat, i no era fàcil, perquè vivien en el mateix poble, i a Sant Andreu hi havia una pressió molt forta. Va tenir molt valor per a nosaltres”.
L’origen de la polèmica té a veure amb comentaris a classe sobre les càrregues policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir la votació de l’1-O. L’Audiència de Barcelona va arxivar la causa per a vuit d’ells, en entendre que no hi havia delicte en les paraules, i es va mantenir oberta per a una. Segons mantenia inicialment la Fiscalia, el 2 d’octubre la docent va dir a un alumne fill de Guàrdia Civil: “Estaràs content amb el que va fer el teu pare ahir”.
Els docents no van reconèixer els fets dels quals se’ls va acusar i van aportar testimonis que ho corroboraven. A través del seu portaveu, reconeixen que no es van sentir emparats per l’Ajuntament ni pel Departament d’Educació, que no es va pronunciar i que va “recomanar” silenci fins que es resolgués la causa. Un silenci que les nou persones acusades han decidit mantenir fins que no es tanqui definitivament la causa.